Merken en landen

Veelgestelde vragen (F.A.Q.)

Q. Ik heb last van schimmel, ondanks dat ik een speciale sanitairkit heb gebruikt.  Hoe kan dat?

A. Antischimmeladditieven worden gebruikt om sanitaire afdichtingsmiddelen te beschermen en zo schimmelgroei voor een lange periode te voorkomen. Maar als de ventilatie slecht is of als er lange tijd zeepresten op de kitvoeg achterblijven, dan kunnen die schimmelwerende eigenschappen worden aangetast. Ook het reinigen van de kitvoeg met chloorhoudende reinigingsmiddelen zal de bescherming nog sneller beïnvloeden. Als de schimmelwering eenmaal is aangetast, kunnen schimmels zich ontwikkelen bij een luchtvochtigheid van 65%, en ze groeien nog sneller bij een hogere luchtvochtigheid. Lees voor meer informatie Factsheet FS014 Schimmelwering van kitten.

Q. Ik heb mijn bad met een premium siliconenkit afgedicht. En nu zitten er barstjes en scheurtjes in de kit. Hoe kan dat?

A. Het bad is waarschijnlijk gekit toen het leeg was.  Bostik raadt u altijd aan eerst het bad te laten vollopen en pas daarna de siliconenkit aan te brengen. Dit komt omdat er speling zit tussen het bad en de muur tijdens het vullen van het bad. Deze speling tussen het bad en de wand zorgt voor een enorme belasting van de siliconenkit, met als gevolg dat de siliconenkit scheurt. Dus vul het bad, werk het af met siliconenkit, laat het uitharden en laat pas daarna het water weer weglopen.

Q. Ik heb mijn toilet met een siliconenkit afgedicht, maar nu beginnen al mijn voegen te verkleuren (te vergelen). Hoe kan dat?

A. We vermoeden dat u een neutrale silicone hebt gebruikt, en dat het toilet geen raam heeft. In dat geval kan neutraal uithardende siliconenkit verkleuren. Dit wordt veroorzaakt door het gebrek aan blootstelling aan UV-licht. Over het algemeen treedt dit heel geleidelijk op (over vele jaren zelfs) en wordt dit niet gezien als een probleem of een klacht. Als u dit in de toekomst wilt vermijden is de oplossing om een acetoxy (zuur/zuur ruikende) siliconenkit te kopen om vergeling te voorkomen. Acetoxische siliconen zijn niet gevoelig voor verkleuring op plaatsen waar er een gebrek is aan blootstelling aan UV-licht.

Q. Wat voor soort gereedschap of extra producten raadt Bostik aan om een siliconenvoeg op de juiste manier aan te brengen en af te werken?

A. Bostik adviseert het gebruik van een watergedragen oplosmiddelvrij afwerkmiddel en een spatel (hout of kunststof). Het afwerkmiddel zorgt ervoor dat de siliconenkit niet aan de afwerkspatel of aangrenzende oppervlakken blijft plakken en zorgt voor volledige compatibiliteit met de siliconenkit. Maar let er wel op dat de voeg voor het afwerken volledig gevuld is. Als het Bostik afwerkmiddel per ongeluk tussen de siliconenkit en de ondergrond komt, treedt daar verlies van de hechting op.

Q. Moet ik een voeg altijd afplakken voordat ik siliconenkit aanbreng?

A. Als u een professional bent die dit heel vaak doet, kunt u een voeg waarschijnlijk zonder afplaktape perfect kitten. Als u niet zeker weet hoe goed u erin bent, of als het belangrijk is dat geen kit op aangrenzende plekken terecht komt, dan raden we u aan om de voeg vantevoren even af te plakken. Na het aanbrengen van de kit en het afwerken met de spatel, verwijdert u de tape en maakt u de kitvoeg opnieuw (heel voorzichtig) glad voor het best mogelijke resultaat.

Q. In de winkel liggen er allerlei verschillende sanitairkitten, hoe weet ik welke ik moet kiezen?

A. Dat hangt af van uw toepassing en het gewenste eindresultaat. Moet u een afvoer afdichten, of een raamkozijn in uw badkamer afwerken? Moet de kit overschilderbaar zijn? Helaas is er geen eenduidig antwoord op uw vraag. Kijk op www.Bostik.com of neem deel aan een van onze trainingen op de Bostik Academy om de juiste keuze te kunnen maken.

Q. Wat is het verschil tussen een neutrale of acetoxische silicone?

A. U kunt een acetoxy-silicone herkennen aan de zure geur die kort vrijkomt als deze uit de koker komt. Neutrale siliconen ruikt u bijna niet.  

  • Acetoxische siliconen verkleuren niet op donkere plaatsen, maar hechten slechts op een beperkt aantal ondergronden (glas, geverfd hout, email en keramiek).
  • Neutrale siliconen hechten juist uitstekend op allerlei soorten ondergronden en zijn niet corrosief, maar die kunnen op donkere plaatsen verkleuren door een gebrek aan UV-blootstelling.
Q. Mijn hybride kit heeft een CE-keurmerk voor sanitair, maar ik heb toch problemen met mijn doucheafvoer. Hoe kan dat?

A. Hybride producten kunnen worden getest en gecertificeerd met de hoogst mogelijke CE-markering voor sanitair (EN 15651-3: S XS1). Hybride afdichtmiddelen zijn echter niet geschikt voor continue of langdurige blootstelling aan water. De CE-markering zegt alleen iets over de mogelijke groei van de bacteriën op de kit, niet over de toepasbaarheid ervan. De beste oplossing voor deze toepassing zijn schimmelwerende siliconen.

Q. Wat betekent EN15651-3:S XS1, dat op mijn koker staat gemarkeerd?

A. EN15651-3:S XS1 is een zogenaamde CE-markering voor sanitair gebruik. Dit betekent dat dit product kan worden gebruikt in een sanitaire omgeving en getest is met Europese geharmoniseerde testmethoden door onafhankelijke testinstituten. Sinds juli 2014 is het binnen de EU verplicht om alle kitten te certificeren met een CE-markering. Lijmen zijn (vooralsnog) uitgesloten van een CE-certificering.

Q. Wat is Passieve Brandbeveiliging?

A. Passieve brandbeveiliging wordt in een constructie in muren en vloeren ingebouwd om stabiliteit te bieden en om het gebouw op te delen in verschillende ruimtes met beheersbare risico's - compartimenten. Deze ruimtes zijn speciaal ontworpen om uitbreiding en verspreiding van een brand te beperken, zodat de mensen die zich binnen bevinden kunnen ontsnappen en brandweerlieden beter beschermd kunnen worden. Deze bescherming wordt geboden door de materialen waaruit het gebouw is opgebouwd of wordt aan het gebouw toegevoegd om de brandwerendheid ervan te vergroten.

Q. Wat is het verschil tussen actieve en passieve brandbeveiliging?

A. Bij actieve brandbeveiliging is er sprake van een actie die wordt ondernomen om een brand te blussen. Passieve brandbeveiliging helpt voorkomen dat er brand uitbreekt, en als er toch brand ontstaat helpt het voorkomen dat het vuur zich verspreidt.

Q. Wat is het verschil tussen brandgedrag en brandweerstand?

A. Als we het hebben over brandgedrag, dan wordt er naar de specifieke materialen die bijdragen aan brand gekeken, terwijl er voor de brandweerstand wordt bepaald hoe goed een systeem of product bestand is tegen penetratie door het systeem of product, en in hoeverre het in staat is stijging van de temperatuur tussen de blootgestelde en de niet-blootgestelde zijde in een volledig ontwikkelde brandsituatie te voorkomen. Brandgedrag wordt getest volgens EN 13501-1 en brandweerstand wordt getest volgens EN 13501-2. De Bostik Fire Protect Range richt zich op brandweerstand.

Q. Zijn onze producten goedgekeurd voor brandbeveiligingstoepassingen?

A. De producten uit de Bostik Fire Protect Range zijn getest volgens de Europese normen EN 1366-3 & EN 1366-4 en geclassificeerd volgens EN 13501-2.

Q. Zijn de producten uit de Bostik Fire Protect Range ook getest volgens EN 13501-1 Brandgedrag?

A. Ja, het merendeel van de door ons geteste producten is geclassificeerd in brandklasse B (weinig brandstof en een zeer lage bijdrage aan de brand, maar ze kunnen wel flashover veroorzaken).

Q. Welke oplossingen biedt Bostik op het gebied van brandbeveiliging?

A. Bostik biedt oplossingen voor het afdichten van lineaire voegen, gaten en leidingdoorvoeringen. Bostik biedt verschillende soorten producten aan waaronder acrylaatkitten, siliconenkitten en hybride kittten, PU-schuim en producten met opschuimende eigenschappen zoals brandmanchetten, brandhulsen en coatings.

Q. Wat zijn doorvoerafdichtingen?

A. Doorvoerafdichtingen zijn passieve brandbeveiligingssystemen die ontworpen zijn om de brandwerendheid van een bouwelement of -gedeelte (muur of vloer) te handhaven op de plekken waar er leidingen, kabels of kabelgoten doorheen lopen.

Q. Hoe werken intumescerende of opschuimende producten?

A. Intumescerende producten zijn ontworpen om in geval van brand door opschuimen uit te zetten en zo eventuele gaten op te vullen, om het brandcompartiment te herstellen. Deze vorm van brandbeveiliging dooft een brand niet, maar zorgt er wel voor dat het vuur zich niet verder kan verspreiden.

Q. Kan ik brandvertragend PU-schuim gebruiken rond buizen?

A. Nee, leidingen en kabels moeten brandwerend worden gemaakt met de opschuimende producten die voor deze specifieke toepassing zijn getest. Brandvertragend PU-schuim wordt meestal alleen gebruikt voor het afdichten van lege doorvoeringen, waar dus geen kabels of leidingen meer doorheen gaan.  Bostik adviseert het gebruik van de Intumescent Pipe Collars of de Pipe Wraps (Brandmanchetten of Brandhulzen) om ervoor te zorgen dat de integriteit van de muur en de vloer bij brand behouden blijft.

Q. Hebben de producten uit de Bostik Fire Protect Range ook akoestische eigenschappen?

A. Ja, het merendeel van de producten is ook getest op luchtgeluidsisolatie volgens ISO 10140-2:2010.

Q. Waar kan ik de brandcertificaten vinden?

A. Bostik heeft als enige producent/leverancier alle certificaten geheel en transparant op haar website staan. Wij doen dit omdat middels de brochure er een basisoplossing kan worden samengesteld door uzelf, en die met behulp van de certificaten de finale oplossing kunnen geven. Uiteraard blijven wij altijd beschikbaar voor u met advies en ondersteuning. U vindt de certificaten op de productpagina's.

Q. Is Bostik CLT gecertificeerd?

A. Ja, Bostik heeft CLT gecertifieerde brandwerende producten. Het gehele portfolio is uitgerust met certificaten voor toepassing in en op CLT constructies. Bostik is namelijk de eerste leverancier op de Beneluxmarkt die een volledig getest en gecertificeerd assortiment heeft voor CLT toepassingen. CLT, Cross Laminated Timber, ofwel kruislaaghout is een innovatief houtbouwproduct dat is opgebouwd uit drie of meer lagen kruislings verlijmde vuren lamellen. Deze zeer sterke en massieve houten elementen worden gebruik  als vloer-, wand- of dakelementen en zijn een volwaardige vervanging voor metselwerk of beton.

Q. Ik heb mijn plastic ramen afgedicht en nu is het glas gebarsten. Hoe kan dat?

A. Het gaat waarschijnlijk om PMMA-PLEXIGLASS of POLYCARBONAAT glas. Als dat het geval is, dan wordt het barsten van uw glas een spanningsbreuk genoemd. Een spanningsbreuk kan optreden op het oppervlak van plastic materialen met een zeer lage oppervlaktespanning. Breng op dit type kunststof altijd alleen puur neutrale siliconenkit zonder minerale weekmakers aan, in dit geval Bostik S780 GLASS’N’SEAL PREMIUM.

Q. Er zit een barst in mijn acryl/plexiglas, die enkele weken nadat ik het met kit heb afgewerkt, is ontstaan.

A. PMMA-PLEXIGLASS of POLYCARBONAAT glas heeft een zeer hoge bewegingscoëfficiënt. Als het dan gaat om een groot oppervlak van glasplaten, dan komt daar zoveel rekkracht op te staan dat de stijvere kit niet meer kan meegeven met het PMMA-PLEXIGLASS of POLYCARBONAAT glas. Uiteindelijk ontstaat er dan een barst in het glas.

Q. Kan ik jullie beglazingskitten gebruiken voor zowel enkelvoudig als isolatieglas?

Bij Bostik bieden we een breed scala aan beglazingsproducten, voor alle soorten beglazingen, zoals enkelvoudig glas, monumentenglas en natuurlijk isolatieglas.

Q. Als ik jullie hybride beglazingskit gebruik, blijft het steeds aan mijn gereedschap plakken.

A. Ons hybride kitten zijn zeer eenvoudig aan te brengen en te bewerken, maar u heeft Bostik Finishing Soap nodig om te voorkomen dat uw hybride kit aan uw gereedschapsmateriaal blijft plakken.

Q. Ik moet monumentenglas afwerken, heeft Bostik hier ook een beglazingskit voor?

A. Jazeker. Dat zijn ofwel de Bostik S950 GLASS 'N' SEAL PUTTY PREMIUM (siliconentechnologie) of de Bostik H950 GLASS 'N' SEAL PUTTY PREMIUM (hybride technologie), waarbij de Bostik S950 niet overschilderd kan worden en de H950 wel.

Q. Ik heb een lichtkoepel, kan ik die ook afwerken met een standaard beglazingskit?

A. Een lichtkoepel is vaak gemaakt van PMMA-PLEXIGLASS of POLYCARBONAAT glas. Gebruik voor dit soort kunststoffen alleen Bostik S780 GLASS'N'SEAL PREMIUM.

Q. Welke voegafmetingen moet ik aanhouden bij het beglazen van een raam?

A. Standaard worden raamkozijnen geleverd met glas met een voegafmeting van ongeveer 4x4 millimeter. Dit kan verschillen afhankelijk van de grootte van het glasplaatprofiel, dus de voegafmetingen kunnen groter zijn bij grote beglazingssystemen. Gebruik altijd PE-celband als rugvulling, en plaats deze op de juiste diepte tussen 4-6 millimeter. Laat u door uw glasleverancier goed informeren wij wat zij aanbevelen, zodat u later geen problemen krijgt met de garantie.

Q. Is het ook mogelijk om aansluitvoegen af te dichten met mijn beglazingskit?

A. Jazeker, beglazingskitten zijn elastische hoogwaardige kitten met een uitstekende UV-bestendigheid. Houd er wel rekening mee dat siliconenkit niet overschilderd kan worden, maar hybride en polyurethaankitten wel.

Q. Is het mogelijk om kitvoegen gedeeltelijk bij te werken, of moet ik alle kit weghalen, het raam volledig reinigen en het daarna opnieuw afdichten?

A. Ja, dat kan. U kunt de kit die niet goed meer is verwijderen tot waar deze nog intact en in goede staat is, en daarop de nieuwe kit aanbrengen. Maar we raden sterk aan, als u toch met de kozijnen bezig bent, om de gehele kit te vervangen. De kans bestaat namelijk dat de huidige oudere en nu nog intacte kit op korte termijn ook onregelmatigheden gaat vertonen. Het is een beetje meer moeite, maar wel met een optimaal resultaat dat weer jaren mee kan.

Q. Ik heb hier een beglazingsvoeg en ik weet niet wat voor soort kit daarin gebruikt is. Kan ik iedere kit gebruiken om deze bij te werken?

A. Als u niet zeker weet welk soort kit voor uw beglazingssysteem is gebruikt, raden wij u ten zeerste aan de gehele kitvoeg te verwijderen en deze te voorzien van een nieuwe beglazingskit. Dit om compatibiliteitsproblemen op een later tijdstip te voorkomen.

Q. Kan ik siliconenkit overschilderen?

A. Nee, verf hecht niet aan een siliconenkit. Als u de kit na het aanbrengen wilt overschilderen, adviseren wij u om Bostik H775 GLASS'N'SEAL PREMIUM PAINTABLE te gebruiken in beglazings- en gevelvoegen. Lees voor meer informatie Factsheet FS006 Verdraagzaamheid tussen verf en kit.

Q. Ik heb mijn acrylaatkit overgeschilderd, maar nu zie ik scheurtjes en barstjes in het midden van mijn voegen. Hoe kan dat?

A. Dit is een terugkerend verschijnsel dat af en toe voorkomt. Dit verschijnsel treedt op omdat de acrylaatkit tijdens het uitharden een beetje kan krimpen, door de verdamping van het water dat deel uitmaakt van alle acrylaatkitten. Als u de acrylaatkit te snel overschildert, is deze nog niet volledig uitgehard en tot zijn eindvorm gekrompen. De verf is dan niet flexibel genoeg om met de vervorming mee te bewegen, waardoor de verf gaat barsten. Als u goed kijkt is de kit niet gebarsten, alleen de verf.

Q. Ik heb een hybride kit overgeschilderd en nu wil mijn oplosmiddelhoudende verf niet drogen. Hoe kan dat?

A. Bij het aanbrengen van hybride kit die overgeschilderd moeten worden, moet u er rekening mee houden dat oplosmiddelhoudende (synthetische) verven een uithardingsvertraging kunnen vertonen. Bostik H775 GLASS'N'SEAL PREMIUM PAINTABLE is een unieke formule binnen de hybride productgroep, die volledig overschilderbaar is met zowel synthetische als watergedragen verf.

Q. Zijn er ook kitten die meteen overschilderbaar zijn? Ik wil namelijk dezelfde dag verder met schilderen.

A. Ja, zo'n kit hebben we ook in ons assortiment. Dit is de Bostik A980 INSTANTLY PAINTABLE. Dit is een unieke formule, de enige acrylaatkit die echt direct overschilderbaar is.

Q. Ik ben net de nieuwe eigenaar geworden van een bestaand huis, en nu zie ik allemaal scheuren en gaten in mijn muren en plafonds. Wat moet ik doen?

A. Hiervoor kunt u onze Bostik A930 EASY FILLER PRO gebruiken. Dit is een ultralichte vulstof op basis van acryl, die niet krimpt, zodat deze met alle mogelijke verven kan worden overschilderd.

Q. Hoeveel tijd heb ik nodig voordat ik over een acrylverf [CA1] kan schilderen?

A. Standaard acrylaatkitten hebben geen standaard uithardingstijd. Dit hangt namelijk af van verschillende variabelen zoals luchtvochtigheid, temperatuur, vochtigheid van de ondergrond en de voegafmetingen. In het ergste geval kan het enkele dagen duren. In het algemeen is het zo dat als de omgeving normale variabelen heeft, u meestal binnen 8-12 uur kunt overschilderen. Het beste kunt u dan gewoon een dag wachten.

Q. Zijn alle verven compatibel met Bostik acrylaatkit?

A. Het is voor ons onmogelijk om alle verven en verfkwaliteiten op onze acrylaatkitten te testen. Als uw product het Bostik UCA logo op de verpakking heeft staan, dan heeft u een kwaliteitsproduct van Bostik dat getest is op compatibiliteit met de verfindustrie, maar voer voor de zekerheid altijd eerst even een eigen testje uit om het te controleren.

Q. Kan ik een acrylaatkit ook buiten gebruiken?

A. Ondanks het feit dat een acrylaatkit op waterbasis is, kunt u bijna alle acrylaatkitten buiten gebruiken. Het is echter wel alleen geschikt als u uitgaat van  lange droge perioden, want bij veel voortdurende regen zal de kit langzaamaan een beetje oplossen.Als u dit wilt vermijden, gebruik dan Bostik A750 EXTERIEUR ACRYLIC. Dit is een hoogwaardige acrylaatkit die na het aanbrengen regenbestendig is.

Q. Kan ik een acrylaatkit ook voor beglazingsvoegen gebruiken?

A. Nee, helaas is dat niet mogelijk. Acrylaatkitten hebben niet dezelfde bewegingsopname als een (elastische) beglazingskit. Daarom worden acrylaatkitten ook nooit gecertificeerd met een CE-markering voor beglazingsdoeleinden (CE EN 15651-2).

Q. Hoe elastisch of flexibel is een acrylaatkit?

A. Een acrylaatkit is een elastische kit met een maximale bewegingsopname van 12,5%. Dit betekent dat een hoogwaardige acrylaatkit continu een beweging tot 12,5% kan absorberen. Als de voeg meer dan 12,5% speling moet opvangen, dan zal de acrylaatkit op een een gegeven moment scheuren, maar het kan maanden duren voordat dit zichtbaar wordt. In dat geval is het beter om een hybride kit te gebruiken, als een hogere bewegingsopname nodig is en deze overschilderbaar moet zijn.

Q. Ik heb een natuurstenen ondergrond die afgedicht moet worden. Wat kan ik daar het beste voor gebruiken?

A. Veel producten bevatten olie of weekmakers die doordringen in poreuze ondergronden zoals natuursteen. Het aanbrengen van deze producten levert in een donkere rand rond de afdichting op; verontreiniging. Deze verontreiniging kan niet worden verwijderd of ongedaan worden gemaakt. Wij adviseren om Bostik S955 SEAL'N'FLEX NON-STAINING, Bostik S960 SILICONE NON-STAINING of Bostik H750 SEAL'N'BOND PREMIUM te gebruiken, om verontreiniging te voorkomen en de natuurstenen ondergrond af te dichten. Lees voor meer informatie factsheet FS012 Geschiktheid en voorbehandeling van oppervlakken.

Q. Moet ik een primer gebruiken voor het afdichten?

A. Dat wordt in bijna alle situaties aanbevolen, vooral wanneer u te maken heeft met poreuze ondergronden. Lees voor meer informatie factsheet FS012 Geschiktheid en voorbehandeling van oppervlakken.

Q. Wat is de juiste afmeting van de voegkit?

A. De minimale afmeting van een voegkit is 5 mm breed en 5 mm diep. De maximale afmeting van een voegkit is 20 mm breed en 16 mm diep. De duurzaamheid van de voegkit is afhankelijk van de beweging van de aangrenzende bouwelementen en het gebruik van de juiste rugvulling. Lees voor meer informatie Factsheet FS008 Voegafmetingen.

Q. Wat wordt er bedoeld met een dilatatievoeg?

A. Een dilatatievoeg is een speciale bouwvoeg die in de tijd kan uitzetten en samengedrukt kan worden, om zo de natuurlijke beweging van een gebouw/muur op te vangen (dilatatie).

Q. Wat wordt er bedoeld met een aansluitvoeg?

A. Aansluitvoegen zijn voegen die bouwmaterialen met elkaar verbinden met een esthetisch karakter. Denk hierbij aan voegen tussen plafonds, bij trappen, kozijnen, plinten, enz.

Q. Wat wordt er bedoeld met een bouw- of constructievoeg?

A. Bouw- of constructievoegen zijn verbindingsvoegen die nodig zijn voor het verlijmen van verschillende soorten bouwmaterialen zoals plaatmateriaal, containerbouw, vrachtvervoer en aanhangers, etc, maar ook in de algemene en de prefab-bouw. Bouwvoegen moeten in staat zijn de speling die kan optreden tussen de verschillende materialen te absorberen.  

Q. Wat wordt er bedoeld met een beglazingsvoeg?

A. Beglazingsvoegen zijn voegen die de aansluiting tussen kozijnen/oppervlakken en enkelvoudig of isolatieglas afdichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gegrondverfde/gelakte houten, aluminium en/of kunststof kozijnen etc. Deze kitvoegen moeten elastisch kunnen afdichten, zoals siliconen-, polyurethaan- of hybride kitten. Beglazingskitten moeten overschilderbaar en UV-bestendig zijn. 

Q. Wat voor rugvulling kan ik gebruiken voor een goede, solide en duurzame afdichting?

A. Er zijn twee soorten rugvulling die je in voegen kunt gebruiken. Je kunt kiezen voor een PE (polyethyleen) product met een gesloten celstructuur, of voor een PU (polyurethaan) product met een open celstructuur.

Q. Wanneer moet ik rugvulling gebruiken? 

In het algemeen wordt een rugvulling aanbevolen om zo te zorgen voor de juiste voegafmeting in een bouwvoeg, vaak een dilatatievoeg of aansluitvoeg. De PE-kwaliteit (polyethyleen) met gesloten celstructuur wordt aanbevolen in verbindingen waar een hoge mate van mechanische belasting wordt verwacht (vaak horizontale verbindingen voor voetpaden, magazijnen etc.). De PU (polyurethaan) kwaliteit met open celstructuur wordt vaak aanbevolen op plaatsen waar mechanische belasting minder belangrijk is, zoals bijvoorbeeld bij dilatatievoegen in gevels.

 

Q. Moet ik alle oude lijm van de vloer halen voordat ik begin?

A. Ja, de vloer moet vrij zijn van verontreinigingen en goed voorbereid zijn voordat je verder kunt gaan met lijmen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Verkoop je het in een kleinere hoeveelheid?

A. Ja, Bostik biedt sommige lijmen aan in kokers en in emmers van 5 liter (gallons vervangen door liters, ik weet niet wat er leverbaar is)

 

Q. Hoeveel lijm heb ik nodig voor mijn werk, vierkante meter dekking?

A. Raadpleeg op basis van het vloertype en het installatietype altijd de product-TDS. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Wat is het verschil tussen alle Bostik hardhoutlijmen?

A. Variërende bescherming tegen vochtdamp, geluidsreductie / zelfklevende afstandhouder, gemakkelijk te troffelen, geen VOS, eenvoudig schoon te maken en verschil in polymeerchemie. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Kan ik over oude lijm heen plaatsen?

A. Nee, de vloer moet vrij zijn van verontreinigen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Hechten deze lijmen aan verschillende coatings op mijn beton? (vochtschermen, sealers, enz.)

A. Gebaseerd op goedgekeurde ondergronden in het technische gegevensblad. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 


Q. Welke maat troffel moet ik gebruiken?

A. Aanbevolen troffelafmetingen in TDS op basis van houtsoort en toepassing. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

Q.  Wat is aanvangshechting?

A. Een product met een hoge aanvangshechting is in staat zware voorwerpen zonder extra ondersteuning aan een oppervlak (muur, plafond etc.) te verlijmen. Aanvangshechting betekent niet dat de lijm na volledige uitharding sterker is, producten zonder aanvangshechting kunnen na uitharding even sterk en elastisch zijn. Lijmen met een hoge aanvangshechting zijn een uitkomst als u iets zonder enige ondersteuning wilt verlijmen.

Q. Ik heb een hybride lijm. Bevat dit product oplosmiddelen?

A. Geen van onze hybride of acrylaatlijmen bevat oplosmiddelen.

Q. Heeft Bostik ook waterbestendige lijm?

A. Bostik heeft een hele range lijmproducten -met en zonder hoge aanvangshechting- met oplossingen voor allerlei situaties die we dagelijks tegenkomen. Waterbestendigheid is daar één van. Bostik produceert een oplosmiddelvrije D4 waterbestendige extreem sterke polyurethaan powerlijm voor een breed scala aan toepassingen.

Q. Wat voor technologieën gebruikt Bostik om lijmen te produceren?

A. Bostik heeft hybride lijmen en lijmen op basis van oplosmiddelen, water of polyurethaan.

Q. Is iedere lijm universeel toepasbaar?

A. Nee, dit is altijd afhankelijk van de ondergrond, van hoe de lijm toegepast wordt en van het verwachte eindresultaat.

Q. Wanneer wordt een lijm op waterbasis aanbevolen?

A. Meestal voor binnentoepassingen, en wanneer de lijm vervolgens overschilderd moet kunnen worden. Deze lijmen zijn bovendien ook oplosmiddelvrij.

Q. Wanneer wordt een hybride lijm aanbevolen?

A. Een hybride lijm is vaak geschikt voor buitentoepassingen, en/of als de lijm erg hoge en duurzame elasticiteit moet hebben. Hybride lijmen hebben een zeer breed kleefspectrum. Deze producten worden ook vaak als 2-in-1 product gebruikt (tegelijkertijd lijmen en afdichten).

Q. Wanneer wordt een op oplosmiddel gebaseerde lijm aanbevolen?

A. Deze lijmen zijn over het algemeen zeer snel drogend en uithardend. Ze zijn ook geschikt als de lijm niet elastisch hoeft te zijn. Ook heeft oplosmiddelhoudende lijm een hele goede prijs/kwaliteitsverhouding.

Q. Wanneer wordt een lijm op waterbasis aanbevolen?

A. Sommige polyurethaanlijmen hebben een D4-certificering voor waterdichtheid en hebben een schuimend karakter. Deze lijmen zijn perfect geschikt voor algemene binnenhuisconstructies, waaronder ook bootinterieurs, en ze zijn ook verkrijgbaar in een transparante uitvoering. Deze lijmen worden vaak gebruikt in algemene bouw- en prefabconstructies en ook vaak als 2-in-1 producten.

Q. Welke muurlijm moet ik gebruiken?

A. Afhankelijk van het type tegel, waar het wordt gebruikt en het type ondergrond. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Hecht de mortel op verschillende ondergronden?

A. Raadpleeg de TDS voor specifieke goedgekeurde ondergronden. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Welke maat troffel moet ik gebruiken?

A. Gebaseerd op tegelgrootte en waar het wordt geïnstalleerd. Raadpleeg de product-TDS voor specifieke aanbevelingen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

Q. Welke producten voor wandvoorbereiding zijn er verkrijgbaar?

A. Wandvoorbereiding omvat: gipsvoorbereiding, plamuur, multifunctionele coating en gladde coating

 

Q. Wat is Bostik Lissepur Coating?

A. Bostik Lissepur-coating, is een egaliserende coating die wordt gekenmerkt door een vermindering van het formaldehyde-gehalte in de binnenlucht tot 80%. De thermisch isolerende egaliserende coating vermindert warmteverlies tot wel 15% en vermindert het gevoel van een koude muur.

 

Q. Welke maat troffel moet ik gebruiken?

A. Gebaseerd op de applicatie en waar deze wordt geïnstalleerd. Raadpleeg de product-TDS voor specifieke aanbevelingen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

Q. Ik heb een product nodig waarmee ik vrijwel alles kan afdichten en verlijmen. Welk product moet ik kiezen?

A. Bostik heeft voor eindgebruikers een grote verscheidenheid aan producten voor algemeen gebruik. We raden Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM aan, een allround hybride kitlijm van hoge kwaliteit die geen vlekken geeft.

Q Kan ik een basis kitlijm ook op natuursteen gebruiken? Het staat niet op de koker?

A. Het aanbrengen van een standaard kitlijm op natuursteen brengt het risico op verkleuring met zich mee. Dit wordt veroorzaakt door de weekmakers in de producten, die in het poreuze natuursteen migreren en dan verkleuren aan de randen waar de kit het natuursteen raakt (dit ziet eruit als een soort olievlek). Binnen het Bostik assortiment zijn speciale producten verkrijgbaar die speciaal geschikt zijn voor deze toepassing.

Q. Is een allround product ook meteen geschikt voor alle ondergronden?

A. Onze allround producten zijn geschikt voor een grote verscheidenheid aan ondergronden, met uitzondering van PE, PP, PC, PMMA, PTFE, zachte kunststoffen, neopreen en bitumineuze ondergronden. Als u twijfelt, controleer dan altijd het Bostik technische informatieblad (TDS).

Q. Hebben alle allround producten een goede eerste aanvangshechting bij het verlijmen?

A. Producten met een hoge aanvangshechting zijn zeer gespecialiseerde producten die speciaal zijn ontworpen om zware voorwerpen zonder enige ondersteuning aan de wand of het plafond te verlijmen. De producten van Bostik hebben alleen zo'n hoge aanvangshechting (initial tack) als dit op de verpakking is aangegeven. In alle andere gevallen raden we u aan om het gelijmde object kort te ondersteunen (een uur). Hierna treden de uiteindelijke hechtingseigenschappen op. Allround productenharden daarna nog volledig uit (2/3mm per 24u).

Q. Ik heb een product van Bostik gekocht, maar het is enorm zwaar om de kit uit de koker te krijgen. Hoe kan dat?

A. Dit kan komen omdat u het mondstuk dat bij de koker is geleverd niet hebt doorgesneden. Hoe kleiner de spuitmondopening, om hoe meer kracht u nodig hebt om de kit uit de koker te spuiten. Als u de standaard spuitmond opensnijdt, kunt u de kit veel makkelijker en zonder problemen aanbrengen. Voor een probleemloze toepassing van onze producten adviseren wij een minimale opening van 6 mm bij de spuitmond.

Q. Ik heb Bostik H550 gebruikt voor het lijmen van plinten aan de muren, en ik heb ze aan de bovenkant afgedicht. Kan ik deze kit nog overschilderen?

A. Ja dat kan, ons product Bostik H550 is voor algemeen gebruik en kan worden overgeschilderd met watergedragen verf en met 2C-verf. Bij gebruik van oplosmiddelhoudende verf kan er droogvertraging optreden, dus daarbij is het altijd verstandig om dit van tevoren even te testen.

Q. Welk soort verf kan ik gebruiken met de allround producten van Bostik?

A. Alle allround producten van Bostik zijn zonder problemen overschilderbaar met watergedragen verf, 2C-verf, muurverf of lak.

Q. Welke allround producten van Bostik kan ik voor bitumineuze daktoepassingen gebruiken?

A. Geen een. Bostik levert hiervoor gespecialiseerde dakbedekkingsproducten.

Q. Kan ik ook een dakgoot repareren met deze allround producten?

A. In principe zou dat mogelijk kunnen zijn, maar Bostik levert hier ook gespecialiseerde producten voor in ons assortiment  voor dakbedekking.

Q. Ik heb jullie PU-schuim aangebracht, maar het product valt gewoon uit de voeg die ik wil vullen. Hoe kan dat?

A. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door ongunstige omstandigheden. Een gebrek aan vocht (dus een zeer lage luchtvochtigheid) leidt tot inefficiënte uitharding van het schuim en tot slechte eindeigenschappen. Bevochtig daarom de ondergrond/voeg altijd van tevoren met een plantenspuit, en ook nog een keer na het aanbrengen uw Bostik PU-schuim.

Q. Ik heb een bus PU-schuim, maar na het activeren komt het PU-schuim er niet uit. Hoe kan dat?

A. In dat geval is de bus PU-schuim in een liggende positie opgeslagen, waardoor de vaste stoffen in de bus de tuit kunnen afsluiten en je hem niet meer kan activeren. Bewaar PU-schuimbussen daarom altijd rechtop, en tussen de 5°C en 25°C, om een verstopte tuit te vermijden. Probeer de tuit niet te activeren door deze handmatig weer open te maken met spijkers, schroevendraaiers etc. Breng in plaats daarvan uw bus terug naar uw distributeur en vraag om een werkend vervangend exemplaar.

Q. Ik heb een PU-schuim voor gebruik met een kitpistool gebruikt, maar na een uur en een kopje koffie werkte mijn pistool niet goed meer. Hoe kan dat?

A. Normaal gesproken gebeurt er niets als u het spuitpistool wegzet met de bus erop. We vermoeden dat het uiteinde van het pistool na gebruik niet is gereinigd met PU Foam Cleaner. Hierdoor kunnen resten van PU-schuim uitharden en het pistool geheel of gedeeltelijk verstoppen.

Q. Kan ik PU-schuim overschilderen?

A. Ja, het schilderen van PU-schuim is mogelijk. Dit wordt voornamelijk gedaan in hoge systeemplafonds waar de voegen worden afgewerkt met PU-schuim.

Q. Is PU-schuim UV-bestendig?

A. Nee, PU-schuim is zeer slecht UV-bestendig. Als PU-schuim voor langere tijd aan UV wordt blootgesteld, wordt het geel en heel broos. PU-schuim wordt daarom altijd gebruikt achter bouwmaterialen zoals houten lambrisering of kozijnen naast ramen en deuren.

Q. Ik zie op mijn PU-schuimbus B3 staan. Wat betekent dat?

A. PU-schuim wordt ingedeeld in verschillende brandklassen,elk met hun eigen reactie op brand.

B1- Moeilijk ontvlambaar / Brandvertragend

B2- Normaal ontvlambaar

B3- Ontvlambaar

Q. Ik weet dat mijn kitten voldoen aan de CE-normen, maar ik zie het niet op de PU-schuimbus staan. Hoe kan dat?

A. Het klopt dat er (nog) geen CE-markering op de bus vermeld staat. Daar wordt al enige tijd over gedebatteerd, maar tot op heden is het niet verplicht.

Q. Wat betekent ‘handheld’?

A. Handheld betekent dat de PU-schuimbus met de hand moet worden geactiveerd. Oftewel, dat u de meegeleverde applicator op de bus draait, dan goed moet schudden en hem zo handmatig activeert. U kunt ook de versie voor een pistool kopen. De activatiefunctie van de applicator wordt dan overgenomen door het pistool.

Q. Kan ik een handheld bus hergebruiken?

A. Dat is nu net de beperking van een handheld PU-bus. Een handheld bus is helaas niet herbruikbaar na activering, dus u zult de bus direct moeten opgebruiken. Met een pistoolkoker kunt u het schuim wel opnieuw gebruiken, omdat de koker en het pistool onder druk blijven staan, waardoor het PU-schuim niet kan beginnen met uitharden.

Q. Ik heb wat PU-schuim op de vloer gemorst. Hoe kan ik dit schoonmaken?

A. U kunt uw vloer eenvoudig reinigen en vers gemorst PU-schuim gemakkelijk verwijderen met de Bostik PU Cleaner. Zolang het PU-schuim nog niet uitgehard is, lost de reiniger het gemakkelijk op.

Q. Ik zag vandaag een PU-schuim op waterbasis op het schap van mijn bouwmarkt staan. Kan ik die ook gebruiken voor dezelfde toepassingen als traditioneel PU-schuim?

A. Ja dat kan. Bostik verkoopt ook een acrylschuim. Maar de kwaliteit daarvan is niet te vergelijken met een PU-schuim, aangezien het schuim geen polyurethaan maar een acrylformule bevat. Acrylschuim kan alleen binnenshuis worden gebruikt, zoals bij binnendeuren, plafondaansluitingen, wandafwerking, enz. Het product is direct bruikbaar en kan na het drogen ook met de meeste soorten verf overgeschilderd worden, zoals u gewend bent met acrylaatkitten. Maar vergeet niet dat dit géén PU-schuim is, en dus ook niet vergeleken kan worden met traditioneel PU-schuim.

Q. Hoe lang moeten tegellijmmortels uitharden voordat ik voeg?

A. Afhankelijk van het type tegel, waar het wordt gebruikt, het type ondergrond en het type mortel dat wordt gebruikt. Raadpleeg de TDS voor specifieke productaanbevelingen en specificaties. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Hoeveel water is er nodig, hoe meng ik minder dan een volle zak?

A. Raadpleeg de menginstructies op zakken en TDS. Voor gebieden waar je minder dan een hele zak gebruikt, weeg je het poeder af en meet jet het water af volgens de instructies op de zak of de TDS. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Welke tegellijmmortel moet ik gebruiken?

A. Afhankelijk van het type tegel, waar het wordt gebruikt en het type ondergrond. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Moet het al dan niet gewijzigd worden?

A. Aanbevolen op basis van het type ondergrond en tegel. Raadpleeg de specifieke TDS voor meer informatie. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Hecht de mortel op verschillende ondergronden?

A. Raadpleeg de TDS voor specifieke goedgekeurde ondergronden. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Welke maat troffel moet ik gebruiken?

A. Gebaseerd op tegelgrootte en waar het wordt geïnstalleerd. Raadpleeg de product-TDS voor specifieke aanbevelingen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

Q. Kan ik vinyllijm voor hardhouten vloeren gebruiken?

A. Nee, voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Levert dit een vochtdampbarrière op?

A. Nee, Bostik heeft specifieke producten ontwikkeld voor vocht- en dampschermen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Kan ik dit gebruiken over een bestaande vinylvloer?

A. Ja, op basis van de branchevereniging kunt u maximaal 2 lagen aan elkaar hechten, mits deze in goede staat, goed verlijmd, schoon en vrij van divots en andere verontreinigingen wordt gehouden. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Is dit een natte installatie of is er een flashtijd?

A. Flashtijd is vereist. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Wat is een PSA-lijm?

A. Een PSA-lijm is kleverig en blijft kleverig gedurende de levensduur van de lijm. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

Q. Hoe schoon moet de ondervloer zijn, geslepen, wat oude lijm, etc.

A. De vloer moet vrij zijn van olie, vet, vuil en andere verontreinigingen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Op welke soorten ondergrond kunnen de lijmen gebruikt worden?

A. Bostik raadt tegels aan als goedgekeurde ondergrond, zolang de huidige ondergrond schoon, goed verlijmd en vrij van alle verontreinigingen is. Alle andere ondergronden worden niet aanbevolen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Moet ik priimer aan het substraat toevoegen?

A. Afhankelijk van de ondergrond heeft Bostik een primer nodig voor enkellaags multiplex. Betonplaten in goede staat en goed voorbereid om onze producten te ontvangen, zijn niet nodig. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Moet ik primen? Welke verdunning of volledige sterkte?

A. Ja, primer is vereist om toekomstige problemen te voorkomen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Moet ik tussen de lagen primen?

A. Ja, U moet tussen de lagen door een primer aanbrangen. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Kan ik het product mengen om te voelen?

A. Nee, elk product is ontworpen op basis van productprestaties., Raadpleeg de specifieke product-TDS voor watervraag en menginstructies. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Hoe lang moet ik het mengen? Moet ik het laten slaken?

A. Meng het materiaal altijd totdat het klontervrij is en het een homogeen mengsel heeft bereikt. Geen behoefte om te slaken. Raadpleeg de specifieke product-TDS voor menginstructies. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

 

Q. Kan ik meer water toevoegen als het dik aanvoelt of niet stroomt zoals ik wil?

A. Nee, elk product is ontworpen op basis van productprestaties., Raadpleeg de specifieke product-TDS voor watervraag en menginstructies. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

Bulletins

Top