Varumärken och länder

Boston Blacking Company: En utmärkt start

Boston Blacking Company grundades 1889 i Chelsea, Massachusetts, som tillverkare av läderfärg och färg för skotillverkningsindustrin. Företaget utökade sin verksamhet i flera länder genom sammanslagningar, förvärv och organisk tillväxt. I slutet av 1920-talet var Boston Blacking Company etablerad i tolv länder inom tre kontinenter och hade anställt över 1 000 kemister och tekniker. Ett antal produkter lanserades under Bostiks varumärke redan under 1940-talet och började säljas under Bostiks företagsnamn under 1960-talet. 

Tillväxt genom förvärv


1980 togs Bostik över av Connecticut-koncernen Emhart Corporation, som nio år senare blev uppköpt av Black & Decker. Black & Decker delade koncernens mekaniska och kemiska verksamhet och lämnade Bostik som en fristående koncern.  
1990 förvärvade Bostik av den franska olje- och gaskoncernen Total som slog ihop Bostik med sina egna limföretag.  

Totalfina och Elf Aquitaine slogs ihop till TotalFinaElf, sedan kallat Total. Deras respektive divisioner inom lim, Bostik och Atofindley, slogs ihop för att forma Bostik Findley SA. Namnet ändrades 2004 till Bostik SA, och bytte sedan åter namn till Total.  

2013 reviderade Bostik sin varumärkesidentitet och lade till signaturen ”smart adhesives” med en ödla inspirerad av naturen med vetenskaplig koppling till Bostiks limverksamhet. 

2015 förvärvas Bostik av Arkema-koncernen, en aktör inom specialmaterial som tillhandahåller innovativa och hållbara lösningar.  

Vår historia är full av smart innovation, från nyskapande vattentäta stövlar till lanseringen av den första vidhäftningen för elastiska fästytor för blöjor.  

Sedan 1889 har vi patenterat över 9 000 teknologier, som täcker allt från inredningslim för flygindustrin till Blu-Tack. Och vi har utvecklats enormt längs vägen, från en lokal färgämnestillverkare till en global branschledare.

Top