Značky a krajiny

4. augusta 2020 zaviedla Európska únia nové nariadenie obmedzujúce používanie diizokyanátov. Bostik ako angažovaný člen víta tento dôležitý a pozitívny krok, ktorý má pomôcť k bezpečnejšiemu priemyslu. 
 

NOVÉ NARIADENIE PRE DIIZOKYANÁTY

Dňa 4. augusta 2020 bolo v Úradnom vestníku Európskej únie (2020/1149) zverejnené nové obmedzenie diizokyanátov.
Cieľom tohto nového nariadenia EÚ je zvýšiť ochranu pracovníkov a zaistiť uplatňovanie osvedčených postupov v celej EÚ, týkajúcich sa zdravia a bezpečnosti. Zameriava sa na respiračnú a dermálnu senzibilizáciu, ktorá môže byť (v prípade nesprávneho použitia) spôsobená práve diizokyanátmi, a požaduje nové minimálne školenie pred použitím diizokyanátov a zmesí obsahujúcich diizokyanáty. 
Polyuretánové (PU) produkty sú založené na chémii diizokyanátov, preto je toto obmedzenie obzvlášť dôležité pre priemyselných a profesionálnych používateľov týchto produktov. Nariadenie stanovuje prechodné obdobie pre splnenie požiadaviek, ktoré trvá tri roky od jeho vstupu do platnosti. 
Bostik dbá na bezpečnosť svojich produktov a bezpečnosť ich používania pracovníkmi. Vítame preto tento dôležitý a pozitívny krok k zvýšeniu a zjednoteniu úrovne ochrany poskytovanej pracovníkom manipulujúcim s diizokyanátmi v celej Európe.  
 

DÔSLEDKY PRE PRIEMYSELNÝCH A PROFESIONÁLNYCH POUŽÍVATEĽOV POLYURETÁNOV (PU)

Povinné školenie pre pracovníkov

Do 24. augusta 2023 budú musieť byť profesionálni a priemyselní používatelia vyškolení a certifikovaní v tom, ako bezpečne zaobchádzať s produktmi obsahujúcimi diizokyanáty. Bude sa to týkať použitia polyuretánov (PU) s celkovou koncentráciou monomerných diizokyanátov nad 0,1 % hmotnosti.

Typ školenia bude závisieť od úrovne rizika aplikácie. Boli definované tri úrovne rizika (všeobecné, stredné a pokročilé), založené predovšetkým na rizikách toxicity dodávaných produktov a rizika expozície počas používania. Školenie musí byť obnovené najmenej každých päť rokov.

Školiaci materiál poskytnutý FEICA, Bostik pre zdieľanie pravidelných aktualizácií a pokynov

Naša asociácia EU, FEICA, v koordinácii s ISOPA a ALIPA, priemyselnými asociáciami výrobcov diizokyanátov, pripravila komplexný balíček školiacich materiálov pre použitie svojimi členmi a používateľmi lepidiel a tmelov.

BOSTIK sa aktívne podieľal na tejto práci, aby zaistil, že všetci koncoví používatelia lepidiel a tmelov obsahujúcich PU v celej Európe budú aj naďalej bezpečne manipulovať s diizokyanátmi.

Školiaca platforma PU (e-learning) je prístupná cez www.safeusediisocyanates.eu a je dostupná v celej EÚ. Najprv boli vzdelávacie moduly k dispozícii v angličtine, potom v nemčine. Všetok školiaci materiál bude tiež postupne sprístupňovaný vo všetkých jazykoch EÚ.

FEICA vyvinula niektoré špeciálne moduly venované aplikáciám zákazníkov členov FEICA. Tieto moduly by mali byť čoskoro dostupné.

FEICA taktiež pripravila špecifickú webovú stránku www.feica.eu/PUinfo alebo https://www.feica.eu/our-priorities/safe-use-diisocyanates, ktorá konečne navedie návštevníkov na vzdelávaciu platformu PU.

Európska výkonná rada FEICA sa rozhodla finančne podporiť školenie profesionálnych a priemyselných používateľov polyuretánových (PU) lepidiel a tmelov podľa nového nariadenia REACH o bezpečnom používaní diizokyanátov.

Použitím zľavového kódu FEICA bude webové školenie pre aplikácie lepidiel a tmelov bezplatné.

FEICA_21_C7

FEICA_21_G (prodejce/distributor)

 

Pozn.: Od 24. februára 2022 musia takéto produkty niesť na štítku vetu označujúcu požiadavku na školenie. Okrem toho je táto veta taktiež uvedená v bezpečnostných listoch (CLP SDS) príslušných produktov BOSTIK.

LEHOTA PRE IMPLEMENTÁCIU NARIADENIA

  • Od 24. februára 2022: príslušné obaly produktov Bostik (a ich CLP SDS) budú niesť upozornenie: „K priemyselnému použitiu je požadované odpovedajúce školenie.“
  • 24. augusta 2023: všetci pracovníci budú musieť prejsť zodpovedajúcim školením. Zamestnávatelia budú musieť poskytnúť osvedčenie o školení ako dôkaz.

Ako angažovaný člen budeme s našimi zákazníkmi pravidelne zdieľať aktuálne informácie o pokroku v dostupnosti školenia na našich webových stránkach.

OTÁZKY A ODPOVEDE TÝKAJÚCE SA DIIZOKYANÁTOV A NARIADENIA

Sú diizokyanáty bezpečné?

Rovnako ako pri akejkoľvek chemickej látke je použitie diizokyanátov bezpečné, pokiaľ sa s nimi zaobchádza v súlade s príslušnými bezpečnostnými opatreniami a riadením rizík. Je tiež dôležité zdôrazniť, že v hotových produktoch nie je možné nájsť prakticky žiadne diizokyanáty. Diizokyanáty sa používajú ako reaktívne chemikálie, ktoré reagujú s polyolom za vzniku polyuretánu a počas reakcie sa spotrebúvajú.

 

Čo je respiračná senzibilizácia?

Senzibilizácia sa môže objaviť, keď je po expozícii človek alergický na látku, ktorej bol vystavený. Akonáhle k senzibilizácii dôjde, osoba je môže mať po každom kontakte s látkou (aj pri veľmi nízkych koncentráciách) alergickú reakciu s respiračnými dopadmi (napr. astma). Väčšina jedincov s astmou spôsobenou diizokyanátmi vykazuje zlepšenie alebo úplne odoznenie potom, čo sa expozícia skončila.

 

Na ktoré látky sa obmedzenie vzťahuje?

Obmedzenie sa vzťahuje na všetky diizokyanáty (TDI, MDI …) a produkty (polyuretány pre flexibilnú lamináciu obalov, polyuretány pre lamináciu textilu, polyuretánové peny, polyuretánové tmely …), ktoré môžu obsahovať monomérne diizokyanáty v celkovom množstve nad 0,1 % hmotnosti.

 

Aké sú povinnosti?

BOSTIK zaistí, aby boli dotknutí zákazníci informovaní o školeniach a o tom, ako sa k nim dostať.

Zamestnávateľ alebo samostatne zárobkovo činná osoba musí zdokumentovať úspešné ukončenie školenia a zaistiť, aby bolo školenie obnovené aspoň každých päť rokov.

Členské štáty budú zodpovedné za zhromaždenie všetkých vystavených osvedčení o školení a budú viesť evidenciu počtu hlásených a uznaných ochorení vzniknutých pri práci v súvislosti s diizokyanátmi.

 

Som predajca/distribútor. Čo musím urobiť? 

Odovzdajte informácie, ktoré obdržíte od spoločnosti Bostik, svojim zákazníkom.

 

A čo PU produkty pre spotrebiteľské použitie?

Nové nariadenie sa vzťahuje len na odborníkov a priemysel.

 

Zostanú PU lepidlá a tmely na trhu?

Cieľom nariadenia je vyhnúť sa nebezpečnej manipulácii s diizokyanátmi, nie obmedziť dostupnosť produktov. Vďaka svojím jedinečným vlastnostiam pri rôznych typoch použitia zostanú PU lepidlá a tmely široko dostupné.

 

Ako sa bude monitorovať dopad tejto regulácie?

Aby členské štáty preukázali zlepšenie v oblasti zdravia a bezpečnosti v priebehu rokov, budú musieť podávať správy o pokroku a očakávanom pozitívnom dopade tohto nariadenia.

 

Na koho sa mám obrátiť, ak mám ďalšie otázky? 

Váš obchodný zástupca Bostik vám pomôže s akýmikoľvek otázkami týkajúcimi sa produktov s podporou našich odborníkov na správu produktov a regulačné záležitosti.

 

Kde nájdem viac informácií o diizokyanátoch?

Odvetvie diizokyanátov poskytuje informácie o diizokyanátoch a bezpečnom zaobchádzaní s nimi na svojich webových stránkach http://www.safeusediisocyanates.eu/.

 

Komunikácia FEICA je dostupná v niekoľkých európskych jazykoch na:

https://www.feica.eu/our-projects/safe-use-diisocyanates

O spoločnosti Bostik

Bostik je popredným svetovým špecialistom na lepidlá na stavebnom, spotrebiteľskom a priemyselnom trhu. Už viac ako storočie vyvíja inovatívne riešenia lepidiel, ktoré sa šikovne prispôsobujú každodenným potrebám zákazníkov. Od kolísky až po hrob, od kancelárie až po domácnost, vysoko výkonné lepidlá Bostik nájdete všade. Spoločnosť s ročným obratom 2 miliardy eur (za rok 2018) zamestnáva viac ako 6 000 ľudí a má zastúpenie vo viac ako 50 krajinách. Najnovšie informácie nájdete na www.bostik.com.

O skupine Arkema

Arkema, autor inovatívnych riešení, tvaruje materiály a vytvára nové možnosti použitia, ktoré zlepšujú používateľskú skúsenosť zákazníkov. Naše vyvážené obchodné portfólio zahŕňa vysoko výkonné materiály, špeciálne priemyselné produkty a náterové riešenia. Naše celosvetovo uznávané značky sa radia medzi lídrov na trhoch, na ktorých pôsobíme. S ročným obratom vo výške 8,8 miliárd eur v roku 2018 zamestnávame viac ako 20 000 ľudí po celom svete a pôsobíme v takmer 50 krajinách. Sme odhodlaní aktívne spolupracovať so všetkými zainteresovanými stranami. Naše výskumné centrá v Severnej Amerike, Francúzsku a Ázii sa sústredia na pokrok vo vývoji produktov na biologickej báze, nových energiách, vodnom hospodárstve, elektronických riešeniach, ľahkých materiáloch a dizajne, efektívnosti domácností a izolácii.

www.arkema.com.

Top