Márkák és országok

Od samog početka 1974. godine, specijalizirali smo se na proizvodnju visoko kvalitetnih ISO certificiranih brtvila, ljepila, pjena i tehničkih sprejeva za građevinu i građevinsku industriju, te na razne industrijske primjene. Nakon snažnog rasta, društvo se etabliralo kao tržišni lider u mnogim zemljama. Možete nas pronaći pod vlastitim zaštićenim imenima kao što su Den Braven, Zwaluw i Tectane ili na etiketama naših partnera sa privatnim robnim markama.

Kombinacija naših pogona za proizvodnju i istraživanja i razvoja svjetske klase, naše sposobnosti razmišljanja i prilagodbe su usredotočene na naše kupce, te naša široka paleta proizvoda i usluga dovele su do uspjeha društva i naših kupaca u zadnjih 40 godina. Osim toga, naša decentralizirana organizacijska struktura donosi Vam korist na svjetskoj razini, a propozicije vrijednosti se prilagođavaju na Vaše lokalne potrebe.
U budućnosti nastavljamo s ulaganjem u širenje strasti za naše proizvode putem prijenosa znanja. Imamo prostor za obuku i privržen tim za edukaciju naših prodavača, kupaca i krajnjih korisnika koji će time postati još uspješniji u radu sa našim proizvodima.

Baza znanja

Ovdje imamo dvije situacije:

 1. Brtvilo se nanosi na sloj boje
 2. Boja se nanosi na spoj brtvila

1. Brtvilo koje se nanosi na sloj boje

Za dobar rezultat važno je:

 1. da je boja dovoljno suha.
 2. da boja dobro prianja na površinu.
 3. da je sloj boje čist i suh
 4. da brtvilo dobro prianja za boju
 5. da se brtvilo i sloj boje međusobno dobro toleriraju
Napomene:
 1. Nedovoljno suhi slojevi boje mogu oslabiti zbog nanesenog brtvila (npr.: PU brtvila).
 2. Prianjanje boje za podlogu mora biti jače od sile „povlačenja“ brtvila.
 3. Površina boje mora biti suha. Prethodno ukloniti slobodna onečišćenja. Pri primjeni sredstva za uklanjanje masnoća, ono ne smiju utjecati na sloj boje. Po potrebi radi postizanja čiste površine moguće je površinu izbrusiti finim brusnim papirom. Za postizanje boljeg prianjanja nije potrebno brusiti površinu budući da brušenje može čak imati negativni učinak na prianjanje brtvila.
 4. Sloj boje i premaza može izgledati kao plastika s različitim sastavima i svojstvima. To također može utjecati na prianjanje brtvila za boju. Iako je prianjanje brtvila na boju dobro poznato, osigurati se možemo jedino testiranjem prianjanja prije samog nanošenja brtvila.
 5. Određena brtvila i boje su zbog svog sastava osjetljivi na slabiju migraciju, što stvara ljepljivi sloj između oba materijala čime se onemogućava dobro prianjanje.

Kod boja se ovo uglavnom vidi kod kombinacije disperzijskih boja izrađenih na bazi akrilata i Thiokol brtvila / polisulfida. Ove kombinacije ne treba primjenjivati.

2. Boje koje se nanose na brtvila

U ovom slučaju elastični brtveni spoj se preboja bojom koja je manje elastična.

To može uzrokovati previsok pritisak na sloj boje pri čemu se deformira spoj stvarajući pukotine na površini. Tehnički gledano nije preporučljivo bojati zabrtvljene spojeve. Na prvom mjestu to se odnosi na dilatacijske spojeve gdje je istezanje tako veliko da će vjerojatno dovesti do pucanja svakog sloja boje. Također zbog ove pojave dolazi do pukotina kod spojeva ostakljenja.

U izgradnji i graditeljstvu postoje dvije vrste spojeva koji se zbog estetike uobičajeno bojaju:

 1. unutarnji konstrukcijski spojevi
 2. Spojevi ostakljenja

Trajnost brtvila u normalnim vremenskim uvjetima može, ovisno o vrsti, se kretati od 5 do više od 30 godina. To znači da je uz dobro funkcioniranje i primjenu brtvila obvezno napraviti zamjenu nakon nekoliko godina. U tom razdoblju se mogu dogoditi slučajevi u kojima će se zahtijevati popravci ili „prijevremena“ cjelovita zamjena brtvila.

To može biti uzrokovano:

 • odvajanjem brtvila od površine
 • razvojem gljivica/plijesni na brtvenim spojevima,
 • oštećenjem zbog grešaka pri radu ili zbog preopterećenja
 • razgradnjom kemikalija
 • oštećenjem od životinja kao što su miševi i ptice

Kako brtvilo uglavnom ima funkciju zadržavanja vlage izvan građevine, od velike je važnosti na vrijeme utvrditi štete i popraviti spojeve kako bi se spriječilo daljnje oštećenje. Lako će ovakva propuštanja vode postati vidljiva u kišnim razdobljima, preporuča se provoditi redovite kontrole u cilju pravovremenog sprječavanja štete.

Ponekad je pri otvaranju kartuše uočljiva mala jasna separacija ulja. Tu pojavu nazivamo izlučivanje.

Diskusija

Izlučivanje je klasičan oblik „ sinereze“ - izdvajanje tekućine od čvrste tvari i to je dobro poznat fizikalni fenomen. Otkrili smo da tekuća faza sadrži sve sastojke brtvila osim punila: polimer + plastifikator + umreživač (sredstvo za povezivanje) + katalizator + aditive.

Tekuća faza odvojena od brtvila se stvrdnjava u prisutnosti vlage. Uvjereni smo da se mreža punila ponaša kao sito, a tekućina odvojena izlučivanjem migrira kroz njega. Ova pojava se događa zbog promjene tlaka u kartuši. Promjena temperatura noć/dan pomaže smanjenju tlaka u kartuši.

Kod kartuše izlučivanje tekućine primjećujemo uvijek na njenom vrhu. Također iznad tekućine izdvojene izlučivanjem se uočava prisutnost manje količine zraka. Varijacija tlaka tog zraka može stvoriti manji vakuum na vrhu kartuše što bi moglo kroz strukturu punila izvlačiti tekućinu izdvojenu izlučivanjem.

Izlučivanje je većinom uočeno u brtvilu koje je razrijeđeno uljem, ali je također uočeno i kod 100%-tnog brtvila.

Naša preporuka za kupca

Izlučivanje je svojstveno ovom proizvodu. Ne možemo predvidjeti hoće li u kartuši doći do izlučivanja ili ne. Kupac može prije korištenja brtvila ukloniti nastalo izlučivanje. Ono nema negativan utjecaj na kvalitetu i svojstva brtvila, a kupac nakon uklanjanja izdvojene tekućine može brtvilo koristiti bez ikakvog rizika.

Povratne informacije od naših kupaca

Naši kupci su izlučivanje tekućine prihvatili kao svojstvo našeg proizvoda. Naši partneri obavještavaju svoje kupce kada god dobiju reklamacije vezane uz pojavu izlučivanja.

Za optimalni rad brtvenog spoja je bitno da brtvilo dobro prianja na površinu na koju se nanosi. Ako nema prianjanja na podlogu djelomično se gubi funkcija brtvljenja.

Čvrstoća spoja između brtvila i površine ovisi o:

 1. Čvrstoći površine.
 2. Prikladnosti površine.
 3. Prethodnoj obradi površine.
 4. Stanju površine za vrijeme primjene.
 5. Toleracija površine na brtvilo koje se primjenjuje.
 6. Nanošenje temeljnog premaza (primera) za lijepljenje.

Nadalje, važno je, naravno, da se brtvilo nanosi na ispravan način (Vidi tehnički bilten TB122013-003).

Zbog estetskih razloga, ogledala se uglavnom stavljaju na zidove i vrata bez mehaničkog nosača, pri čemu se koriste posebna ljepila za "nevidljivo" učvršćivanje tih ogledala na nosive površine (podloge). Ogledala su osjetljivi proizvodi, tako da nije moguće lijepiti svako ogledalo sa svakim ljepilom na bilo koju površinu. To treba učiniti oprezno, a za postizanje dobrog rezultata pomoći će dolje navedene informacije.

Ogledalo

Ogledalo se izrađuje od stakla. Sa stražnje strane ogledala nanosi se srebrni sloj, a često i bakreni sloj koji su presvučeni / zaštićeni posebnim završnim premazima. Srebrni i bakreni sloj su osjetljivi na djelovanje vode,vlage ili kemijskih para i tekućina. U slučaju dodira ovi metalni slojevi mogu biti nagriženi što će biti vidljivo kroz tamna i mutna mjesta u ogledalu. Kako bi spriječili ovo nagrizanje metalni slojevi su u određenoj mjeri zaštićeni posebnim premazima, iako oni ne pružaju 100% - tnu zaštitu u svim uvjetima primjene (Pogledati upute proizvođača ogledala).

U ovom Tehničkom biltenu se pretpostavlja da su ogledala proizvedena sukladno normi DIN 1238. (Za ostala ogledala ili sigurnosna i plastična ogledala, obratite se proizvođaču ogledala i ljepila).

Ljepila

Kao ljepila za ogledala mogu se koristiti samo određeni proizvodi koji nisu agresivni prema premazima ili metalnim slojevima. Iz prošlosti, još uvijek se koriste neka ljepila koja sadrže otapala kao što je Zwaluw Mirrorfix-SBR te se smatraju pogodnim ako se nanesu na ispravan način.

Međutim, u današnje vrijeme se uglavnom koriste ljepila bez otapala. Ovi proizvodi kombiniraju visoku čvrstoću lijepljenja s određenom fleksibilnošću te su u mogućnosti apsorbirati razliku u gibanju između ogledala i podloge na koju je ogledalo zalijepljeno.

U asortimanu proizvoda Zwaluw to su:

 • Zwaluw Mirrorfix MS
 • Zwaluw Hybrifix

Površine

Podloga na koju treba zalijepiti ogledalo mora zadovoljiti određene zahtjeve kao što su:

 • da je dovoljno ravna, tako da se ogledalo može postaviti bez naprezanja. (Manje nepravilnosti podloge se mogu popraviti ljepilom).
 • da je dovoljno čvrsta (čvršća od sile kojom će težina ogledala djelovati na podlogu).
 • da nema prašine, masnoće i prljavštine.
 • da je dovoljno suha. (Na primjer sloj žbuke na zidu mora biti dovoljno suh kako bi bili sigurni da iza ogledala ne dolazi do nakupljanja vlage )

Iako ljepila imaju vrlo dobra i univerzalna svojstva lijepljenja, mogu postojati površine gdje se ne može postići lijepljenje. Posebno kod nepoznatih površina (podloga), plastika i obloga preporuča se testirati prianjanje ljepila.

Primjena ljepila

Zwaluw Mirrorfix-SBR:

Koristiti samo za ogledala do 6 mm debljine. Pomoću nazubljene lopatice nanijeti ljepilo na obje strane (na stražnju stranu ogledala i na podlogu). Zatim tijekom 15-20 minuta ostaviti slojeve ljepila otvorenim tako da im se omogući djelomično hlapljenje. Tada pritisnite ogledalo na podlogu te ga postavite u pravilan položaj jer ga naknadno nije moguće pomicati. Ovisno o debljini (težini) ogledala moguće je da ćete ga trebati poduprijeti na nekoliko sati. Nemojte nanositi ljepilo u linijama ili točkama, jer to može izazvati stvaranje mrlja! Osim toga točke usporavaju očvršćenje veze.

Zwaluw Mirrorfix-MS / Zwaluw Hybrifix

Poželjno je ova ljepila koristiti u kombinaciji s obostrano ljepljivom trakom Mirrortape (12 mm široka i 3 mm debela). Primjenom ove trake stvara se između ogledala i podloge prostor debljine 3 mm koji omogućuje ventiliranje iza ogledala. Ventiliranje je posebno potrebno u vlažnim područjima radi izbjegavanja kondenzacije ili nakupljanja vlage sa stražnje strane ogledala što bi za posljedicu moglo imati oštećenje reflektirajućeg srebrnog sloja ogledala.

Koristeći ovu traku sloj ljepila će imati debljinu 3 mm što će omogućiti bolju apsorpciju razlike u gibanju između ogledala i podloge. Osim toga, ljepljiva traka će pomoći držanju ogledala tijekom sušenja ljepila. U slučaju laganih ogledala takva podrška ogledalu neće biti potrebna. Ova ljepila se nanose jednostrano u obliku vertikalnih pruga (promjera oko 10 mm). Udaljenost između pruga iznosi 20 - 40 cm (ovisno o težini ogledala). U roku od 5 minuta nakon nanošenja ljepila (prije nego je formiran površinski sloj kožice) ogledalo se mora donijeti i postaviti na mjesto. Nakon postavljanja potrebno je dodatno pritisnuti ogledalo kako bi se postigao dobar kontakt s trakom.

Ovisno o debljini (težini) ogledala moguće je da će trebati ogledalo poduprijeti tijekom vremena stvrdnjavanja ljepila (brzina stvrdnjavanja oko 1,5 mm u 24 sata). Tijekom tog vremena postići će se čvrstoća potrebna prianjanja (ljepljenja), a maksimalna čvrstoća se postiže nakon potpunog stvrdnjavanja ljepila koje može potrajati od 5 do 7 dana.

Ukoliko se spojevi između ogledala ili ogledala i zida trebaju zabrtviti radi sprječavanja prodora vlage iza ogledala, savjetuje se da se to učini brtvljenjem nakon što se ljepilo u potpunosti stvrdne. (Ukoliko se brtvljenje napravi prerano, postoji opasnost manjka vlage što može poremetiti postupak stvrdnjavanja ljepila). Brtvljenjem spojeva oko ogledala sprječava se prodor vlage iza ogledala, no s druge strane sprječava se i ventilacija iza ogledala što podrazumijeva potrebu da osiguramo da ne dođe do nakupljanja vlage između ogledala i podloge.

Odgovornost

Sve iznesene informacije rezultat su naših ispitivanja i iskustva te su općeg karaktera. Međutim njima se ne podrazumijevaju nikakva odgovornost. Na korisniku je odgovornost da svojim vlastitim ispitivanjima odredi je li proizvod pogodan za određenu primjenu.

Ako se proizvodi koriste u vlažnim prostorima kao što su kuhinje, kupaonice, bazeni, klaonice, rashladne komore, prostorije za skladištenje i proizvodnju hrane i sl. može doći do pojave plijesni. Pod utjecajem temperature, vlage, ostataka sapuna i prisutnosti plijesni u zraku, na vlažnim površinama može doći do razvoja plijesni (gljivica) što će nakon nekog vremena biti teško ukloniti. To se može dogoditi npr. na brtvenim spojevima. Plijesan može nastati pri vlazi od 60% , a pri povećanoj vlazi dolazi do bržeg razvoja plijesni.

Sprječavanje razvoja plijesni (gljivica)

Razvoj plijesni (gljivica) može se izbjeći dobrom ventilacijom / klimatizacijom i sprječavanjem taloženja ostataka sapuna. Ovo međutim neće biti moguće u svakoj situaciji. pa će u nekim područjima biti neophodno koristiti brtvila otporna na plijesan (gljivice).

Rad brtvila otpornih na plijesan (gljivice)

Brtvila otporna na plijesan (s antifungalnim svojstvima) sadrže dodatak fungicida. Ovaj fungicid se teško otapa u vodi čime se može širiti po cijeloj površini brtvila. Tragovi plijesni na koje se naiđe na površini brtve će biti ograničeni u svom rastu i neće se moći dalje razvijati.

Zbog slabe topivosti u vodi, fungicid će se postepeno ispirati s brtvila sve dok se ne izgube antifungalna svojstva. Ovaj proces će se čak i ubrzati na mjestima koja se redovito ispiru s toplom vodom ili vodom pod visokim tlakom. Koristeći kemijska sredstva za čišćenje ili otapajuća sredstva za masnoće, fungicid će se brzo isprati s brtve. Ukoliko se koriste agresivni deterdženti (posebno klorirani deterdženti poput izbjeljivača ili natrijevog hipoklorita) fungicid može biti napadnut i postati neučinkovit.

Specifikacije

Antifungalna svojstva brtvi se ispituju sukladno normi ISO 846 A+B. Pri ovom ispitivanju se koriste mnogobrojne najčešće plijesni. No, u praksi postoji mogućnost razvoja onih plijesni (gljivica) koja se ne primjenjuju u ispitivanju antifunglanih svojstava.

Sažetak

Primjena brtvila s antifungalnim svojstvima u praksi ne znači uvijek da je spriječen ili smanjen razvoj plijesni na brtvenoj površini. Ovisno o načinima čišćenja ili tragovima različitih plijesni (gljivica) koje su prisutne u prostoru, nije isključeno da nakon nekog vremena ne dođe do pojave gljivica/plijesni na zabrtvljenoj površini. Zbog toga nije moguće jamčiti ili dati pravovremenu ocjenu učinka antifungalnih svojstava brtvila.

Jamstvo

Den Braven Brtvila jamči da je proizvod u skladu sa svojom specifikacijom u okviru svoga roka trajanja. Ova odgovornost niti u kojem slučaju neće premašiti iznos naveden u našim uvjetima prodaje.

Ni u kojem slučaju Den Braven Brtvila nije odgovoran za bilo koju vrstu slučajnih ili posljedičnih šteta

U tehničkoj dokumentaciji svih Den Bravenovih proizvoda naveden je minimalni rok trajanja nakon proizvodnje u uvjetima temperature od +5°C do + 25°C. Držanje proizvoda pod višim temperaturama će skratiti njihov rok trajanja.

Kao maksimalna temperatura općenito se smatra +45°C. Iznad ove temperature mogu se pojaviti problemi, na primjer previsok tlak u spremnicima PU pjene. Na neutralno silikonsko brtvilo mogu utjecati kemijske reakcije. Temperature manje od +5°C pa do oko -5°C izravno ne uzrokuju probleme. Ispod temperature -5°C mogu se zamrznuti disperzijski proizvodi. Mnogi disperzijskih proizvodi kao što je Zwaluw Acryl-W mogu se nakon toga odmrznuti i normalno koristiti. Kod silikonskih brtvila koja sadrže kiseline može se dogoditi kristalizacija umreživača (sredstva za povezivanje) na temperaturama ispod -5°C. Zagrijavanjem ovog brtvila iznad +5°C ova kristalizacija će se poništiti.

Za unutarnje i vanjske spojeve kod građevinskih objekata. To uključuje: 1. Spojeve, na primjer između okvira / zida 2. Dilatacijske spojeve, na primjer između samih betonskih ploča

Poznato je da su ovi spojevi ostavljeni u objektima kako bi apsorbirali širenja i skupljanja. Zajedničkapojeva je njihova promjena širine zbog „rada“ (gibanja) objekta u kojem se nalaze. Ta promjena širine je posljedica:

 1. vibracija uzrokovanih prometnim opterećenjima, strojevima;
 2. deformacija objekta pod teretom vjetra;
 3. širenja i skupljanja građevnog materijala upijanjem i otpuštanjem vlage;
 4. širenja i skupljanja građevnog materijala zbog promjena temperature (toplinsko širenje i skupljanje).

Pri izradi projekta zgrade ova gibanja će se morati uzeti u obzir te će se i dužina građevinskih dijelova kao i širina spojeva morati odabrati na način da ne dolazi do preopterećenja brtvenog materijala.

Iako uzroci navedeni pod 1, 2 i 3 mogu u određenim okolnostima imati značajan učinak na spojeve, u većini slučajeva najveći učinci nastaju uslijed toplinskog širenja i skupljanja materijala.

Kemijska otpornost silikonske gume Kao odgovor na pitanja u pogledu učinaka otapala i industrijskih kemikalija na silikonsku gumu dobiveni su slijedeći podaci.

Silikoni su općenito kemijski inertni i na njih utječe samo manji broj uobičajenih materijala. Među njima je koncentrirana sumporna kiselina, fluorovodična kiselina i nakon dugotrajnog izlaganja visokotlačna para. Kao i svi elastomeri, silikon teži fizičkoj apsorpciji onih materijala koji imaju parametar topljivosti sličan njegovom. Ova apsorpcija može uzrokovati bubrenje i lagano omekšavanje brtvene gume. U nekim primjenama ovo povećanje volumena predstavlja prednost. Na primjer, silikonsko gumeno brtvilo izloženo određenim otapalima će nabubriti te će formirati čvršću brtvu. Promjena volumena nastala pod utjecajem silikonske gume apsorpcijom otapalom je uglavnom fizičke prirode. Nakon potpunog isparavanja otapala, silikon se vraća u svoja prvobitna fizikalna svojstva.

Pri ugradnji prozorskih okvira od uPVC (neomekšanog PVC-a) i aluminija u nove zgrade ili kod obnove objekata, Den Braven nudi odgovarajuće rješenje za postizanje usklađenosti s važećim i novim građevinskim propisima. Spojne brtve bi se trebale tretirati s proizvodima odgovarajuće kvalitete kako bi se ispunili propisi koji se primjenjuju na pasivne kuće.

Gubitak zraka

Za smanjenje gubitka zraka Den Braven nudi cjeloviti asortiman Održivo zrakonepropusno građevinsko rješenje s brojnim proizvodima. Propis vezan za zrakonepropusnost je postojeći zahtjev u pretpostavkama Europske gradnje. Zrakonepropusna zgrada smanjuje „neželjeno“ ispuštanje zraka (eksfiltraciju) i prodiranje hladnog zraka (infiltraciju). Takve zgrade se ventiliraju odgovarajućim metodama, kao što je sustav povrata toplinske energije, mehanička ventilacija te naravno prirodna ventilacija.

Den Braven vam može pomoći pri određivanju stope ventiliranja vaše kuće ili zgrade. Stopa ventiliranja je vrijednost koja pokazuje koliko zraka će objekt izgubiti po satu u odnosu na sadržaj zgrade. Osim toga, Den Braven može preporučiti ispravan izbor proizvoda za postizanje zrakonepropusnosti, toplinske izolacije, smanjenje buke i otpornosti na kišu. Proizvod za toplinsku izolaciju će spriječiti kondenzaciju vlage u objektu te će tako povećati trajnost vaše imovine.

Iako se općenito akrilna brtvila mogu vrlo dobro obojati kako s bojama na bazi otapala tako i s bojama na bazi vode (na primjer akrilni lateks), moguća je pojava pucanja filma boje na akrilnom spoju.

Postoji nekoliko razloga za to:

Bojanje preko akrilnog spoja je učinjeno prerano. Ako se akrilne spojeve preboja prerano dok se akril nije u potpunosti stvrdnuo, voda će i dalje isparavati iz spoja.

Kao posljedica toga spojevi će se skupljati. Uslijed skupljanja doći će do izduženja sloja boje i početi će njegovo pucanje. Ovaj problem će nastupiti i ranije ako je sloj boje manje elastičan.

Deformacija akrilnog spoja

Uporaba brtvila je nastala iz svojstva fleksibilnosti brtvila koje zbog toga može pratiti pomake unutar spoja. Tvrda, neelastična boja koja se nanosi na brtvilo nema ovo svojstvo te može dovesti do pojave pukotina uslijed deformacije spoja. Općenito ovaj rizik je vrlo mali kod unutarnjih spojeva jer su pomaci ovih spojeva uglavnom vrlo ograničeni.

Osjetljivost korištene boje na pucanje

Otkriveno je da sastav boje može biti presudan kod pucanja boje na akrilnim spojevima. Uglavnom se to odnosi na boje za unutarnju uporabu koje su visoko ispunjene. Vanjske boje i polusjajne unutarnje boje općenito nisu osjetljive na pucanje boje.

Nanošenje na preniskoj temperaturi podloge

Još jedan razlog za pucanje boja na bazi emulzija može biti nanošenje boje na podlogu preniske temperature.

Za stvaranje dobrog filma, boje na bazi emulzije (disperzivne) propisuju najmanju temperaturu. Ova temperatura se najčešće kreće oko +7°C. Ako na primjer tijekom zimskog razdoblja boja spoj ostakljenja na unutarnjoj strani prozora boja s bojom na bazi emulzije, površinska temperatura brtvila može biti preniska zbog izravnog kontakta s vanjskim hladnim staklom. Tako čak i ako bi unutarnja temperatura zraka bila dovoljno visoka (iznad + 7°C), temperatura površine brtvila bi mogla biti preniska i rezultirati pucanjem filma boje.

Onečišćenja sapunom

Konačno se predlaže da se prije bojanja spoja uklone zaostala onečišćenja spoja sapunom (sapunicom) koji je nakon nanošenja korišten za obradu silikona. Onečišćenja sapunom mogu poremetiti pravilno formiranje filma tijekom sušenja boje.

Jamstvo

Tvrtka Den Braven Brtvila jamči da je proizvod u skladu sa svojom specifikacijom u okviru svoga roka trajanja. Ova odgovornost niti u kojem slučaju neće premašiti iznos koji je određen u našim uvjetima prodaje. U niti jednom slučaju Den Braven Brtvila nije odgovoran za bilo koju vrstu slučajnih ili posljedičnih šteta.

Odgovornost

Sve dostavljene informacije su rezultat naših ispitivanja i iskustva te su općeg karaktera. Međutim, njima se ne podrazumijevaju nikakva odgovornost.

Odgovornost je na korisniku da vlastitim ispitivanjima utvrdi je li proizvod pogodan za primjenu.

Brtve se koriste za građevinske i industrijske primjene na mnogim mjestima i u različitim okolnostima na nekoliko vrsta podloga (površina). Do diskoloracije brtvenih spojeva može doći nakon nekoliko dana ili tjedana. Općenito, spojevi se mogu smatrati proizvodom razumne stabilnosti boje. Najbolja stabilnost boje se može postići sa silikonskim brtvilima s acetoksi stvrdnjavanjem i s akrilnim brtvilima. Neutralno stvrdnjavajuća silikonska brtvila su osjetljiva na pojavu žutila koje je u mnogim slučajevima nastaje kontaktom s kemijskim parama i tekućinama.

Izgleda da pojava diskoloracija brtvenih spojeva u praksi najčešće uzrokovana lokalnim uvjetima što je detaljnije objašnjeno u nastavku.

Diskoloraciju mogu uzrokovati 3 situacije:

 • diskoloracija zbog materijala podloge.
 • diskoloracija zbog dodira s tekućinama.
 • diskoloracija zbog dodira s parama.

Diskoloracija zbog materijala podloge

U ovom slučaju podloga sadrži tvari koje mogu migrirati kroz brtvu i uzrokovati diskoloraciju površine brtvenog spoja.

Podloge poznate po ovom problemu migracija su: bitumen, neopren, EPDM guma, proizvodi koji sadrže vosak te slojevi ljepila. (uključujući ljepila koja se koriste na transportnim/zaštitnim folijama). Izravni dodir s ovim materijalima bi se trebao izbjeći prekrivanjem pjenastim štapom ili PE pjenastom trakom. Ako se brtveni spojevi zalijepe samoljepljivom trakom može se pojaviti drugi oblik žutila. To se može dogoditi ako se spojevi zalijepe prije bojenja stropova ili zidova. Nakon uklanjanja trake sastojci iz sloja ljepila mogu migrirati u brtvenu površinu i uzrokovati pojavu žutila. Žutilo pri dodiru s tekućinama. Tekućine mogu uzrokovati diskoloraciju pogotovo kada sadrže kisele ili lužnate sastojke. Tu se misli na sredstva za čišćenje ili čak sapunicu koju koristi aplikator za poravnanje spoja. (Kao sapunicu uvijek koristiti neutralni sapun)

Kemijske pare

Pojavu žutila na brtvama mogu uzrokovati kiselinske i lužnate pare iz npr. deterdženata. Čak i kada se koristi silikonsko brtvilo s acetoksi stvrdivačem u blizini rada s neutralno stvrdnjavajućim silikonskim brtvilom, to bi moglo rezultirati diskoloracijom neutralno stvrdnjavajuće brtve. Žutilo se može pojaviti i pri dodiru s dimom cigarete.

Općenito, stoga se preporučuje da se u obzir uzmu gore navedeni razlozi što znači da se tijekom faze stvrdnjavanja brtve mora izbjeći da kisele ili lužnate tekućine ili pare dolaze u dodir s brtvom.

Jamstvo

Den Braven Brtvila jamči da je proizvod u skladu sa svojom specifikacijom u okviru svoga roka trajanja. Ova odgovornost niti u kojem slučaju neće premašiti iznos koji je naveden u našim uvjetima prodaje.

Niti u jednom slučaju Den Braven Brtvila nije odgovoran za bilo koju vrstu slučajnih ili posljedičnih šteta.

Odgovornost

Sve iznesene informacije rezultat su naših ispitivanja i iskustva te su općeg karaktera. No, njima se ne podrazumijevaju nikakva odgovornost.

Na korisniku je odgovornost da svojim vlastitim ispitivanjima odredi je li proizvod pogodan za određenu primjenu.

 

Za to su bitne sljedeće stavke:

 1. Oprema za obradu
 2. Postupak primjene
 3. Postupak završne obrade
 4. Oprema za obradu

Ova oprema je prilagođena ambalaži u kojoj se brtvilo isporučuje. Najčešća ambalaža je: Kartuše od cca. 310ml (plastične ili aluminijske) Aluminijske ambalažne folije -4,8 cm. Sadržaji su uobičajeno u iznosima od 310 ml, 400 ml, 550 ml i 600 ml. Za obje ambalaže postoje posebni pištolji za istiskivanje brtvila bilo da se pokreću ručno ili komprimiranim zrakom. Osim toga također su pogodni i električni (baterijski) pištolji za istiskivanje brtvila. Pištolji za istiskivanje brtvila su dostupni u širokom rasponu kvalitete i cijene, pri čemu izbor uglavnom ovisi o intenzitetu korištenja.

Top