Merken en landen

Wat is een hybride lijm?

Bostik produceert lijmen in verschillende technologieën, zoals siliconen, acrylaten en PU-schuim. Voor lijmen die in de bouw worden gebruikt, is vaak een zogenaamde hybride-technologie het meest geschikt. Hybride wil zeggen dat de specialisten van Research & Development de sterkste eigenschappen van twee of meer technologieën hebben weten te combineren in één product. Bostik is de pionier in hybride-technologie en deze wordt sinds de uitvinding nog altijd verder doorontwikkeld. Bostik levert verschillende hybride kitten en lijmen onder het bekende merk Zwaluw®.

 

We bespreken hier 2 categorieën:

  • de high-tacks, lijmen met een hoge aanvangshechting
  • en de universele afdichtingskit en montagelijm

Lijm met hoge initiële hechting, ofwel de high-tack

Een voorbeeld van een hybride lijm is de high-tack. High-tacklijmen hebben directe grip, ofwel tack, na aanbrengen. De verbinding wordt direct gemaakt, al voordat het product is uitgehard. Ondersteuning tijdens het uitharden is niet nodig, in tegenstelling tot lijmen die geen (hoge) initiële hechting hebben.
Bostik levert voor deze toepassing de Zwaluw® High Tack Easy, de Zwaluw® High Tack en de Zwaluw® Ultra High Tack.

Universele montagelijm & afdichtingskit in één product

Een universeel product kan gebruikt worden voor zowel montage als afdichting. De Hybrifix-producten van Bostik zijn hier een voorbeeld van: perfect geschikt om af te dichten en in treksterkte doen ze niets onder voor een product dat puur als lijm is ontwikkeld. Tijdens het uitharden is wel ondersteuning van de te verlijmen onderdelen nodig. Zoals te zien aan de CE-markering zitten beide Hybrifix-producten in de topklasse met hun bewegingsopvang. De Zwaluw® Hybrifix en de Zwaluw® Hybrifix 302 zijn de twee soorten universele montagelijm en afdichtingskit die Bostik levert.  

De producteigenschappen en keurmerken in één overzicht

In een overzicht zie je hier de verschillende eigenschappen van de high tack en universele producten. Alle vijf de producten hebben het EC1PLUS keurmerk, wat wil zeggen dat de producteigenschappen de beste gezondheidsbescherming en hoogste milieuvriendelijkheid garanderen. Ook alle vijf producten hebben het M1 keurmerk voor emissiearme bouwmaterialen. Er komen dus zeer weinig tot geen VOC’s vrij tijdens het uitharden.

Wat betekent de CE-markering op de producten?

F = facade
PW = pedestrial walkway
--
EXT = exterior
INT = interior
--
CC = cold climate
--
25 of 20 = De voeg kan een beweging van 20 of 25% opvangen
--
LM = lage modulus, dit is een wat zachtere kit
HM = hoge modulus, dit is een wat hardere kit

Universele montagelijm & afdichtingskit in één product

Eigenschappen en gebruik van de Zwaluw® Hybrifix

De Zwaluw® Hybrifix is de universele alleskunner voor lijmen en afdichten. Als afdichting kan dit product voor bewegingsvoegen in gevels en vloeren worden toegepast. De Hybrifix is ook inzetbaar als lijm en kit in een omgeving waar voedsel wordt verwerkt. Vanwege de universele eigenschappen een ideaal product voor de vakman om altijd in de bus te hebben. Het past volledig in een duurzame bedrijfsvoering met het EC1PLUS en M1 keurmerk. Daarnaast heeft de Hybrifix prestatieverklaringen (Declaration of Performance) EN 15651 op de delen gevelvoegen, sanitair en beloopbare voegen.

Zwaluw® Hybrifix productpagina

Eigenschappen en gebruik van de Zwaluw® Hybrifix 302

Nog een universele alleskunner is de Zwaluw® Hybrifix 302. De Hybrifix 302 kan worden ingezet als lijm en als kit. Als lijm beschikt de Hybrifix 302 over een zeer hoge treksterkte. Toepassing op extreem poreuze materialen en natuursteen is probleemloos mogelijk. Het past volledig in een duurzame bedrijfsvoering met het EC1PLUS en M1 keurmerk. Daarnaast heeft de Hybrifix prestatieverklaringen (Declaration of Performance) EN 15651 op de delen gevelvoegen en sanitair.

Zwaluw® Hybrifix 302 productpagina

Lijm met hoge initiële hechting, ofwel de high-tack

Eigenschappen en gebruik van de Zwaluw® High Tack Easy

De High Tack Easy is als lijm met hoge aanvangshechting de meest ‘toegankelijke’ uit de Zwaluw® High Tack familie. Zijn initiële hechting is van de drie Zwaluw® High Tacks het laagst, maar dit is nog altijd net zo goed als de aanvangshechting van de algemeen beschikbare high-tacks op de markt. De Zwaluw® High Tack Easy is ideaal voor het verlijmen van lichtgewicht bouwmaterialen. ‘Easy’ wil zeggen dat hij soepel verwerkbaar is. De High Tack Easy kan ook worden ingezet voor het afdichten van bewegingsvoegen binnenshuis tot een vervorming van 20%. En ook deze lijm heeft een EC1PLUS en M1 certificaat.

Zwaluw® High Tack Easy productpagina

Eigenschappen en gebruik van de Zwaluw® High Tack

De originele eerste High Tack wereldwijd is de Zwaluw® High Tack. Tot op de dag van vandaag loopt hij voorop in zijn prestaties; een flexibele en elastische lijm met een zeer hoge aanvangssterkte. De High Tack geeft je de gelegenheid om redelijk zware materialen direct te verlijmen zonder fixering of ondersteuning tijdens het uitharden. De High Tack komt ook met een EC1PLUS en M1 certificaat. Een duurzaam product dat veilig is in gebruik. Het ISEGA-certificaat toont dat de High Tack ook mag worden verwerkt in ruimtes waar met voedsel wordt gewerkt.

Zwaluw® High Tack productpagina

Eigenschappen en gebruik van de Zwaluw® Ultra High Tack

De Zwaluw® Ultra High Tack is de nummer één als het gaat om direct verlijmen en veelzijdige toepassingsmogelijkheden. De Ultra High Tack heeft verreweg de hoogste aanvangshechting van alle gangbare high-tacks. Hierdoor kunnen zware voorwerpen direct worden verlijmd zonder te fixeren of te ondersteunen tijdens het uitharden. Daarnaast is de Ultra High Tack geschikt voor de verwerking en toepassing op ondergronden die zeer poreus zijn of op natuursteen. De Ultra High Tack geeft gegarandeerd geen vlekvorming op deze kwetsbare en vaak dure materialen. De Ultra High Tack is daarmee een echte ontzorger. Ook qua duurzaamheid; de Ultra High Tack is namelijk ook uitgerust met een EC1PLUS en M1 certificaat.

Zwaluw® Ultra High Tack productpagina

Top