Merken en landen

Pur is een afkorting van polyurethaan. Het materiaal bestaat uit verschillende stoffen die, nadat ze gemengd zijn, bij blootstelling aan lucht een chemische reactie aangaan met de luchtvochtigheid. Vervolgens harden zij uit tot het bekende stevige schuimproduct.
Purschuim kennen we als isolatie plaatmateriaal en als veelgebruikt hulpmiddel bij het afdichten en vullen van kieren, naden en holle ruimtes. Vanwege zijn grote hechtkracht wordt purschuim bovendien veel gebruikt als montagemiddel bij het plaatsen van raam- en deurkozijnen. Hiervoor wordt doorgaans 2-componentenschuim gebruikt.

Gebruik een professioneel doseerpistool

Voor het professioneel aanbrengen van pur kun je het best een professioneel doseerpistool gebruiken. Deze versies zien er een beetje uit als een pistool, met een forse handgreep met trekker en een lange slanke lans. Bovenop de handgreep zit een schroefmanchet voor het bevestigen van de purschuim bus.

Wij adviseren eerst de bus op het doseerpistool te schroeven en daarna goed te schudden, zodat alle componenten zich goed kunnen mengen. Vervolgens haal je de trekker over en zet je meteen het pistool én de lange spuitlans vol pur. Dit heeft een belangrijke reden: zonder contact met het vocht uit de buitenlucht kan de pur namelijk niet uitharden – en juist dat uitharden willen we natuurlijk niet IN het pistool laten gebeuren. Tijdens het purspuiten, maar ook bij de pauzemomenten zorg je er dus steeds voor dat het pistool en de spuitlans gevuld blijven. Hiervoor moet je de bus op het pistool houden en de stelschroef aan de achterzijde dichtdraaien.

Een tip:

Tijdens het purspuiten, maar ook bij de pauzemomenten zorg je er steeds voor dat het pistool én de spuitlans gevuld blijven.

Grondig reinigen na gebruik

Net als alle gereedschappen die vuil worden bij gebruik, moet je ook je doseerpistool goed reinigen voordat je het opbergt. Hierbij kun je twee methodes toepassen: A is voor iedereen die maar af en toe de purspuit hanteert; B is voor wie zeer regelmatig (dagelijks of wekelijks) met pur aan de slag gaat.

Bij Methode A ontkom je niet aan een grondige reiniging direct na gebruik. Nadat je de (lege) bus van het pistool hebt geschroefd, reinig je de schroefdraad met de speciale purreiniger (cleaner). Vervolgens draai je de bus met reiniger op het doseerpistool en spuit je net zo lang tot er een geheel kleurloze reiniger uit de lans komt. Leg het geheel nu minimaal een kwartier gevuld weg, zodat de reiniger inwendig zijn werk kan doen en ook de laatste purrestjes kunnen oplossen. Spuit ten slotte pistool en lans helemaal leeg en verwijder de laatste viezigheid die is blijven kleven. Zo houd je je doseerpistool veel langer in goede conditie.

Bij Methode B zijn minder handelingen nodig. Inwendig schoonmaken is hier minder belangrijk, zo lang je er maar voor zorgt dat doseerpistool en spuitlans altijd gevuld zijn en de stelschroef aan de achterzijde goed is dichtgedraaid. De truc is om bij een leeggespoten bus meteen weer een volle bus op het doseerpistool te schroeven en om te zorgen dat het geheel volledig gevuld blijft met pur. Er is wel een nadeel aan deze methode: eenmaal geopend is een bus pur beperkt houdbaar. Het werkt dus alleen wanneer je vrij snel weer gaat purren.

Een Tip:

Natuurlijk is het ook bij dagelijks purren verstandig om regelmatig – bijvoorbeeld vlak voor het weekend – methode A toe te passen en doseerpistool en lans een complete schoonmaakbeurt te geven.

Tot slot nog wat laatste tips:
  • Houdt de purschuim bus altijd rechtop!
    Zet bussen purschuim altijd verticaal weg. Ook wanneer ze al aan het doseerpistool vastzitten, in je pauzes en tijdens het vervoer. Bij een staande bus blijft het drijfgas namelijk bovenin de bus en de polyurethaan onderin, zodat het polyurethaan geen kans krijgt om aan het ventiel te kleven. Hiermee voorkom je dus dat het ventiel vast komt te zitten en het purschuim niet meer naar buiten komt.
    Kortom: rechtopstaande bussen gaan langer mee en daarmee ben je uiteindelijk goedkoper uit!
  • Houd tijdens het verwerken van purschuim voldoende afstand tussen het pistool en het substraat. Als de punt van de lans vaak over het substraat schraapt/schuurt, kan hij beschadigen. Als de lans bij een ontspannen trekker niet meer goed afsluit, dan kan er lucht in komen. Het schuim hardt dan uit in de lans en dan kun je het pistool niet meer gebruiken.

Top