Merken en landen

Europees breed gecertificeerd

Als grondlegger in gevelplaatverlijming en met 35 jaar ervaring in wereldwijde projecten bieden wij een uniek assortiment voor het verlijmen van gevelpanelen in uiteenlopende materiaalsoorten, waaronder vezelcementpanelen, steenwol, keramiek en HPL. Onze producten zijn succesvol getest en Europees gecertificeerd. Zo is onze lijm voor vezelcementpanelen (Bostik Paneltack HM) voorzien van een KOMO- én een ETA-certificaat. Ook kunnen wij Peutz-attesten op het gebied van brandveiligheid overleggen en zijn wij vertegenwoordigd in de technische commissie van branchevereniging VLK, die zich bezighoudt met de normering en regelgeving rond gevelplaatverlijming.

 

 

Duidelijke verwerkingsvoorschriften

De Paneltack HM is geschikt voor de verlijming van vezelcementpanelen van diverse fabrikanten, zoals Swisspearl, SVK en Equitone (met uitzondering van de panelen Linea, Lunara en Tectiva). In nauwe samenwerking met deze fabrikanten onderzoeken en testen wij voortdurend de hechting van ons lijmsysteem op hun panelen. Vervolgens laten we de combinaties ook testen door een onafhankelijk testinstituut. Ook maken we specifieke verwerkingsvoorschriften per fabrikant én per paneeltype. Om een betrouwbare hechting voor lange tijd te borgen, moeten de verwerkingsvoorschriften en algemene richtlijnen voor gevelplaatverlijming nauwkeurig worden opgevolgd. De verwerkingsvoorschriften vind je op de productpagina van de lijm: Bostik Paneltack HM 

Geventileerd systeem

Een belangrijke voorwaarde is dat de panelen in een geventileerd gevelsysteem verlijmd worden, op een draagconstructie van verticale regels van hout of aluminium. Gebeurt dit niet, dan kan als gevolg van de zonkracht in de zomer een hete luchtbel achter de panelen ontstaan. Door temperatuurschommelingen kan bovendien condensatie ontstaan, met houtrot in het regelwerk tot gevolg. Hoewel ons lijmsysteem uitstekend geschikt is om de schuifbelasting (door het eigen gewicht van de panelen), windbelasting en krimp en uitzetting van de vezelcementpanelen op te vangen, is het systeem niet bedoeld om vervorming van de panelen door externe omstandigheden tegen te houden. De ventilatieopeningen boven- en onderaan de gevelpanelen moeten daarom te allen tijde vrij blijven om een betrouwbare hechting voor lange tijd te borgen.

Montage in 4 stappen

Een groot voordeel van het Bostik Paneltack lijmsysteem is het beperkte aantal verwerkingsstappen. Tussenstappen als reinigen en droogwrijven zijn niet aan de orde. Hierdoor kunnen verwerkers flinke tijdswinst behalen, zonder in te boeten aan kwaliteit en betrouwbaarheid. Bostik adviseert je graag over de juiste producten en ondersteunt bij de juiste verwerking. 

Stap 1 Primer aanbrengen: voorbehandelen van de ondergrond is belangrijk voor een goede hechting van de lijm

Stap 2 Foamtape plakken: dient voor de aanvangshechting en als afstandshouder voor de lijm

Stap 3 Lijmril plaatsen: een rechte, gelijkmatige en ononderbroken driehoekslijmril op het regelwerk 

Stap 4 Paneel bevestigen: verwijder de schutfolie van de foamtape en bevestig het paneel door het wrijvend aan te drukken

Belangrijke controlestappen

Voordat je start met de montage, is het belangrijk om de volgende zaken te controleren:

  • Is de draagconstructie voldoende stevig?
  • Is de ventilatievoorziening voldoende?
  • Is het regelwerk vlak, stevig en op de juiste plaatsen aangebracht?
  • Is het vochtgehalte van houten regelwerk lager dan 18%?
  • Zijn de gevelplaten vlak en onbeschadigd?
  • Valt de maximale diagonaal van de gevelpanelen binnen de specificaties?
  • Vallen de systeemcomponenten binnen de houdbaarheidsdatum?

En uiteraard heel belangrijk: zijn de weersomstandigheden juist om te starten met verlijmen? Gevelplaten verlijmen kan alléén als het droog en niet mistig is, als de buitentemperatuur tussen +5°C en +30°C is en als er geen harde wind staat. Ook is het belangrijk om de luchtvochtigheid te controleren en je ervan te verzekeren dat er geen condens op de bouwmaterialen aanwezig is. Bostik heeft een handige dauwpunttabel ontwikkeld, waarin professionele verwerkers direct kunnen aflezen of de gevelplaatverlijming wel of niet mogelijk is.

10 jaar projectgarantie

Projecten waarin volgens onze lijmvoorschriften wordt gewerkt, komen in aanmerking voor 10 jaar projectgarantie. Ben je hierin geïnteresseerd? Betrek ons dan al voor de start bij je project voor een gericht advies, praktische verwerkerstrainingen, uitgebreide ondersteuning en begeleiding op de bouwplaats. Bij plaatsoorten die afwijken van de standaard-lijmadviezen of bij projectspecifieke details zullen we jouw situatie altijd nauwkeurig beoordelen, tests uitvoeren en een op maat gemaakt advies verstrekken.

Meer weten over gevelplaatverlijming? 

Kijk op de themapagina's en download de Paneltack-brochure.

Gevelplaatverlijming

Top