Merken en landen

Hoe wordt brandwerendheid gemeten?

Met de brandwerendheid kan worden gemeten hoe lang een testexemplaar bestand is tegen brand, bijvoorbeeld lineaire voegafdichtingen of afgedichte doorvoeringen.

Tijdens een brandproef van bijvoorbeeld lineaire voegafdichtingen, plaatsen medewerkers van Peutz meerdere afdichtingen met een minimumlengte van 900 mm in een draagconstructie ter grootte van de oven: 4 meter breed en 3 meter hoog. In de oven regelen gasbranders de temperatuur volgens de standaard verwarmingscurve. Na 30 minuten bereikt de oven een temperatuur van meer dan 800°C en na een uur bijna 1000°C. Tijdens de test controleren de medewerkers van het laboratorium de constructie visueel en elektronisch. Zo kunnen ze vaststellen of er geen fouten optreden in de prestatiecriteria zoals temperatuur en integriteit.

Uit deze testen komen een aantal waarden, die samen aan de wettelijke eisen moeten voldoen. Zo kan een constructie worden beoordeeld of deze 30 minuten of 60 minuten brandwerend is.

Waarom is brandwerendheid zo belangrijk?

Om een eventuele brand zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor gebruik je passieve brandwerende producten. Deze producten beperken de verspreiding van vlammen, hitte en rook en verhogen daardoor de brandveiligheid aanzienlijk.

Pas je deze passieve brandwerende producten op de juiste manier toe? Dan voldoet de constructie ook aan de wettelijke basisvereisten voor compartimentering. Ze dragen bij aan de structurele stabiliteit van een gebouw en geven mensen de tijd om veilig uit een gebouw te komen of het gebouw te ontruimen. Passieve brandwerendheid beperkt de verspreiding van vuur en rook en daarmee de overdracht en flashover van vuur tussen compartimenten.

We kunnen dus stellen dat brandwerendheid:

  • Levens redt
  • Verlies door materiële schade beperkt
  • Bedrijfsschade minimaliseert
  • Gebouwen beschermt, waardoor deze na een brand nog toegankelijk zijn

In het Bostik Fire Protect assortiment vind je producten die bijdragen aan de totale brandwerendheid van een constructie. De brandwerendheid van oplossingen voor het afdichten van lineaire en doorvoeringen zijn in overeenstemming met de Europese norm 1366-4 door Peutz (geregistreerd keuringsbureau) getest op verschillende oppervlakken en voegbreedtes.

De producten kunnen afzonderlijk worden gebruikt, maar combinaties van producten zijn ook getest. Hierdoor kan Bostik voor elke situatie een efficiënte oplossing bieden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met Nick Haring.

Contact

 

Passief brandwerende afdichting van brandcompartimenten 

ONTDEK MEER OVER BOSTIK FIRE PROTECT

Top