Brands and countries

2020. augusztus 4-én az Európai Unió új rendeletet vezetett be, amely korlátozza a diizocianátok használatát. A Bostik elkötelezett tagként üdvözli ezt a fontos és pozitív fordulatot, amely nagy lépés egy biztonságosabb iparág felé.

A DIIZOCIANÁTOKRA VONATKOZÓ ÚJ RENDELET  

2020. augusztus 4-én az Európai Unió Hivatalos Lapjában (2020/1149) megjelent a diizocianátokra vonatkozó új korlátozás. 

Az új uniós rendelet célja, hogy fokozza a munkavállalók védelmét, és biztosítsa a legjobban működő gyakorlatok alkalmazását az egész EU-ban az egészség és a biztonság tekintetében. A rendelet a diizocianátok nem megfelelő használatából eredő légúti tünetekre és bőrérzékenységre koncentrál, és újfajta képzést ír elő a diizocianátok és diizocianátokat tartalmazó keverékek használata előtt.

A poliuretán (PU) termékek diizocianát kémiai alapúak, ezért ez a korlátozás különösen fontos ezen termékek ipari és professzionális felhasználói számára.

A korlátozás a hatálybalépésétől számított hároméves átmeneti időszakot biztosít, hogy megfeleljünk a követelményeknek. 

A Bostik nagy figyelmet fordít  a termékek és a felhasználók biztonságára. Ezért üdvözöljük ezt a fontos és pozitív lépést, amely a diizocianátokat kezelő munkavállalók fokozott védelmét szolgálja Európa-szerte.

KÖVETKEZMÉNYEK A POLIURETÁNOK (PU) IPARI ÉS PROFESSZIONÁLIS FELHASZNÁLÓI SZÁMÁRA

Kötelező képzés az üzemeltetők számára

2023. augusztus 24-ig a hivatásos és ipari felhasználóknak képzést és tanúsítványt kell kapniuk arról, hogyan kell biztonságosan kezelni a diizocianátokat tartalmazó termékeket. Ez vonatkozik majd a 0,1 tömegszázalékot meghaladó teljes monomer diizocianát koncentrációjú poliuretánok (PU) használatára.

A képzés típusa az alkalmazás kockázati szintjétől függ. Három kockázati szintet (általános, középhaladó és haladó) határoztak meg, elsősorban a szállított termékek toxicitási veszélyei és a használat közbeni kitettség mértéke alapján. A képzést legalább ötévente meg kell újítani.

A FEICA által biztosított képzési anyagok, a Bostik rendszeres frissítéseket és útmutatást oszt meg.

Uniós szövetségünk, a FEICA az ISOPA és az ALIPA, a diizocianátgyártók ipari szövetségeivel együttműködve átfogó képzési csomagot készített a tagok, valamint a ragasztó- vagy tömítőanyag-felhasználók számára.

A BOSTIK aktívan részt vett ebben a projektben annak érdekében, hogy a PU-tartalmú ragasztók és tömítőanyagok valamennyi végfelhasználója Európa-szerte továbbra is biztonságosan használhassa a diizocianátokat.

A PU képzési platform (e-learning) a www.safeusediisocyanates.eu oldalon keresztül érhető el, és az egész EU-ban hozzáférhető. A képzési modulok kezdetben angol nyelven voltak elérhetők, később már németül is. A képzési anyag fokozatosan az EU összes nyelvén elérhetővé válik majd.

A FEICA kifejlesztett néhány speciális modult, amelyek a FEICA-tagok ügyfeleinek alkalmazásaira irányulnak. Ezek a modulok hamarosan elérhetők lesznek.

A FEICA egy külön weboldalt is létrehozott a témára: www.feica.eu/PUinfo vagy https://www.feica.eu/our-priorities/safe-use-diisocyanates, amely végül a PU képzési platformra irányítja a látogatókat.

A FEICA Európai Igazgatósága úgy döntött, hogy anyagilag támogatja a poliuretán (PU) ragasztók és tömítőanyagok szakmai és ipari felhasználóinak képzését, a diizocianátok biztonságos használatáról szóló új REACH rendelet alapján.

A FEICA utalványkód használatával a ragasztók és tömítőanyagok alkalmazásával kapcsolatos webalapú képzés ingyenes lesz.

 

FEICA_21_C7

FEICA_21_G (Reseller/Distributor)

 

Megjegyzés: 2022. február 24-től az ilyen termékek címkéjén fel kell tüntetni a képzésre vonatkozó követelményt. Ezenkívül ez a mondat az érintett BOSTIK termékek biztonsági adatlapjain (CLP SDS) is szerepel majd.

A RENDELET VÉGREHAJTÁSÁNAK ÜTEMEZÉSE

  • 2022. február 24-től: az érintett Bostik termékek csomagolásán (és CLP SDS-ükön) a következő felirat lesz feltüntetve: "Ipari felhasználás engedélyezése előtt megfelelő képzés szükséges". 
  • 2023. augusztus 24.: minden munkavállalónak kötelező lesz a megfelelő képzésben való részvétel. A munkáltatóknak bizonyítékként képzési bizonyítványt kell majd benyújtaniuk.

Elkötelezett tagként rendszeres frissítéseket osztunk meg ügyfeleinkkel a képzés elérhetőségéről a weboldalunkon.

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK A DIIZOCIANÁTOKKAL ÉS A SZABÁLYOZÁSSAL KAPCSOLATBAN 

Biztonságosak-e a diizocianátok? 

Mint minden vegyi anyag, a diizocianátok használata is biztonságos, ha a megfelelő óvatossággal és a vonatkozó biztonsági intézkedéseknek megfelelően kezelik őket. Azt is fontos kiemelni, hogy a késztermékekben/termékekben gyakorlatilag nem találhatók diizocianátok. A diizocianátokat reaktív vegyi anyagként használják; a poliollal reakcióba lépve poliuretánt képeznek, és a reakció során elhasználódnak. 

Mi a légúti érzékenység?

Érzékenységről akkor beszélünk, ha a kitettséget követően a személy allergiássá válhat az anyagra, amelynek ki volt téve. Ha egyszer érzékennyé vált, minden alkalommal, amikor a személy kapcsolatba kerül az anyaggal (még nagyon alacsony koncentrációban is), akut allergiás reakció léphet fel, amely légzőszervi hatásokkal (pl. asztma) járhat. A diizocianátokkal kapcsolatos asztmában szenvedő személyek többsége javulást vagy teljes gyógyulást mutat a kitettség megszűnése után. 

Mely anyagokat érinti a korlátozás?  

A korlátozás minden olyan diizocianátra (TDI, MDI ...) és termékre (poliuretánok a rugalmas csomagolások laminálásához, poliuretánok a textil laminálásához, poliuretán habok, poliuretán tömítőanyagok ...) vonatkozik, amelyek 0,1% feletti össztömegben tartalmazhatnak monomer diizocianátokat.

Mik a felelősségi körök? 

A BOSTIK gondoskodik arról, hogy az érintett ügyfelek tájékoztatást kapjanak a képzésekről és azok elérhetőségéről.  
A munkáltató vagy önálló vállalkozó (Ön) dokumentálja a képzés sikeres elvégzését (...), és gondoskodik arról, hogy a bizonyítványt legalább ötévente megújítsák. 
A tagállamok feladata lesz összegyűjteni a képzési tanúsítványokat, és nyilvántartást vezetni a diizocianátokkal kapcsolatban bejelentett és elismert foglalkozási megbetegedések számáról.

Viszonteladó/forgalmazó vagyok. Mit kell tennem? 

Adja tovább a Bostiktól kapott információkat ügyfeleinek.  

Mi a helyzet a fogyasztói felhasználásra szánt PU termékekkel? 

Az új rendelet csak a szakemberekre és az iparra vonatkozik.

A PU ragasztók és tömítőanyagok továbbra is forgalomban maradnak?

A rendelet célja a diizocianátok nem biztonságos kezelésének elkerülése, nem pedig a termék elérhetőségének korlátozása. A PU ragasztók és tömítőanyagok számos alkalmazásban egyedülálló tulajdonságaik miatt továbbra is széles körben elérhetőek maradnak. 

Hogyan fogják nyomon követni a rendelet hatását? 

Az évek során bekövetkező egészségügyi és biztonsági hatások bizonyítása érdekében a tagállamoknak jelentést kell készíteniük az elért eredményekről és a rendelet várható pozitív hatásairól.

Kihez forduljak, ha kérdésem van? 

A Bostik értékesítési képviselője segít Önnek a termékkel kapcsolatos kérdésekben, a termékfelügyeleti és szabályozási ügyekkel foglalkozó szakértőink támogatásával. 

Hol találok további információkat a diizocianátokról? 

A diizocianátokról és biztonságos kezelésükről a http://www.safeusediisocyanates.eu/ weboldalon találhat tájékoztatást.

A FEICA közleménye számos európai nyelven elérhető a https://www.feica.eu/our-projects/safe-use-diisocyanates weboldalon. 
 

A Bostikról, az Arkema egyik vállalatáról 

A Bostik az építőipari, fogyasztói és ipari piacok vezető globális ragasztóanyag-specialistája. Több mint egy évszázada fejleszt olyan innovatív ragasztási megoldásokat, amelyek intelligensebbek és jobban alkalmazkodnak a mindennapi életet alakító erőkhöz. A bölcsőtől a sírig, az otthontól az irodáig, a Bostik intelligens ragasztói mindenhol megtalálhatók. A 2018-as 2 milliárd eurós éves árbevételével a vállalat több mint 6000 embert foglalkoztat, és több mint 50 országban van jelen. A legfrissebb információkért látogasson el a www.bostik.com weboldalra.

Az Arkema-ról

Az Arkema anyagokat és innovatív megoldásokat tervez, amelyek felgyorsítják az ügyfelek teljesítményét. Kiegyensúlyozott üzleti portfóliónk kiterjed a nagy teljesítményű anyagokra, ipari specialitásokra és bevonatmegoldásokra. Világszerte elismert márkáinkat az általunk kiszolgált piacokon a legjobbak között tartják számon. 2018-ban 8,8 milliárd eurós éves árbevételt értünk el, világszerte mintegy 20 000 embert foglalkoztatunk, és közel 50 országban működünk. Elkötelezettek vagyunk az összes érdekelt féllel való aktív együttműködés iránt. Észak-Amerikában, Franciaországban és Ázsiában található kutatóközpontjaink a bioalapú termékek, az új energiák, a vízgazdálkodás, az elektronikai megoldások, a könnyű anyagok és a formatervezés, az otthoni hatékonyság és a szigetelés terén elért eredményeinkre összpontosítanak. Részletek: www.arkema.com.
 

Top