Merken en landen

Zonder VOS of oplosmiddelen

De meeste kitten en lijmen bevatten VOS: vluchtige organische stoffen. Deze adem je in als je met het product werkt. Ze kunnen misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid en hartkloppingen veroorzaken, overigens kortstondig en alleen tijdens het werk. Het assortiment van Bostik Premium Aware kan iedereen op de bouw met een gerust hart gebruiken: ze bevatten geen oplosmiddelen. Dit minder milieubelastende assortiment bestaat uit lijmen en kitten met de allerhoogste kwaliteiten én de hoogste duurzaamheid.

 

Vrij van ftalaten

Ftalaten zijn een ander type chemische stoffen dat gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Het zijn weekmakers die kunststof buigzaam en soepel maken. Het gebruik van deze stoffen is vanwege de invloed op het hormoonsysteem binnen Europa aan banden gelegd, hoewel blootstelling meestal minimaal is en de risico’s beperkt zijn. Neemt niet weg dat alle Bostik Premium Aware producten vrij van ftalaten zijn.

De producten binnen het Aware assortiment van Bostik hebben eveneens een EC1PLUS, ISEGA, M1 of A+ certificering. Dankzij de EC1PLUS kunnen wij bewijs leveren overeenkomstig de Hea 02 Kwaliteit van de binnenlucht, met betrekking tot VOS.

Stoffen info op verpakking

Producenten van bouwmaterialen hebben en voelen hun verantwoordelijkheid ten aanzien van veilig en gezond werken. Zo is er op Europees niveau besloten om het gebruik van schadelijke stoffen in bouwchemische producten verder te reguleren. De 15e ATP, richtsnoer voor etikettering en verpakking van het European Chemicals Agency ECHA, bepaalt dat er een extra veiligheidszin op productverpakkingen moet staan bij aanwezigheid van:

  • DCOIT en OIT - werken als een fungicide (schimmelwerende preparaten) in de meeste siliconekitten
  • VTMO's - waardoor hybride kitten en sommige siliconenkitten elastisch blijven tijdens uitharding
  • D4 - bijproduct van pure siliconen

Van low-MEKO naar no-MEKO

Bostik gaat ver in haar verantwoordelijkheid. Want producten waarbij MEKO ontstaat moeten een zwaardere veiligheidswaarschuwing meekrijgen: ‘kan kanker veroorzaken’. MEKO is een chemische reactie die wordt gevormd tussen de crosslinker (verbinding die twee polymeerketens aan elkaar koppelt) en luchtvochtigheid, nodig om de silicone uit te harden. Daarom hebben we besloten om ons huidige low-MEKO portfolio helemaal over te zetten naar no-MEKO.

Veiligheid, duurzaamheid, gezondheid én het belang van de allerbeste kwaliteit. Die aspecten komen samen in de Premium Aware producten en zijn de reden waarom we dit assortiment in het leven hebben geroepen.

Top