Merken en landen

De juiste verwerkingsapparatuur

Voor het bereiken van een feilloos resultaat is het essentieel om te starten met de juiste verwerkingsapparatuur. Afhankelijk van de verpakking - zij het kokers of alu-folie worsten - zijn er specifieke kitpistolen beschikbaar die jouw werk niet alleen vergemakkelijken maar ook naar een hoger niveau tillen. Of je nu kiest voor een handkitpistool of een luchtdrukspuit, zorg ervoor dat deze aansluit bij de frequentie waarmee je het gereedschap gebruikt. Een goed gekozen pistool kan het verschil maken tussen frustratie en efficiëntie.

Handkitpistolen voor kokers van 310 ml

Bij dit pistool worden de kitkokers eenvoudig in het pistool gelegd. Door de beweging van de handgreep schuift de drukstang naar voren en wordt de kit uit de koker geperst. Voor een goed functioneren is het belangrijk dat het drukplaatje op de drukstang goed contact maakt met de zuiger van de koker, waardoor een goede krachtverdeling kan plaatsvinden en de zuiger niet ‘scheef’ wordt gedrukt. Tijdens het spuiten kun je een normale druk handhaven. Voer deze druk niet overmatig hoog op, omdat dan de kit tussen de zuiger en zuigerwand teruggeperst zou kunnen worden.

Handkitpistool voor alu-folie worsten

Bij deze pistolen moet de binnenzijde van het pistool goed schoon blijven, zodat er geen vuil tussen de zuiger en de wand van het pistool terecht kan komen.

Luchtdrukspuit voor kokers van 310 ml

Groot voordeel van werken met een luchtdrukspuit is dat de kit met geringe inspanning gedoseerd kan worden. Een nadeel is echter dat een compressor nodig is, die een stroomaansluiting behoeft en op de bouw steeds verplaatst moet worden. In principe geldt de maximale werkdruk van 6 atm. Bij hogere druk kan de koker vervormen, waardoor lucht tussen de zuiger en wand van de koker lekt en gelijk met de kit ‘knetterend’ uit de koker komt. Ook kan na het wegnemen van de druk in het pistool de zuiger uit de koker worden teruggeperst.

Luchtdrukspuit voor alu-folie worsten

Over het algemeen zijn deze spuiten berekend op maximaal 9 atm. Indien een hogere druk wordt gebruikt, kan er lucht tussen zuiger en pistoolwand lekken. Deze lucht zal gelijktijdig met de kit en onder luid geknetter het pistool weer verlaten. Echter geeft deze ‘valse’ lucht ook ‘tegendruk’ aan de zuiger, waardoor de kit weer langzamer uit het pistool wordt geperst. Luchtlekkage langs de zuiger kan ook optreden als de binnenwand van het pistool vervuild is of als de zuiger slijtage vertoont. In dat geval is schoonmaken van het pistool of vervanging van de zuiger noodzakelijk. Om geen nadelige gevolgen van de luchtlekkage te ondervinden, is het raadzaam om in de buis van het spuitpistool zo dicht mogelijk bij de spuitkop 2 kleine openingen te boren, waardoor eventuele ‘valse’ lucht het pistool kan verlaten.

Wijze van aanbrengen

Nadat de koker c.q. folieworst is aangesneden en in het pistool is aangebracht, kan de spuitmond op de juiste breedte worden afgesneden. Hierbij geldt als regel dat de breedte van de mond overeen moet komen met de breedte van de voeg. De spuitmond wordt meestal onder een hoek van 45° aangesneden, omdat het pistool tijdens het spuiten van de kit ook onder een hoek van 45° wordt gehouden.

Het aanbrengen van de kit moet zorgvuldig gebeuren, waarbij het heel belangrijk is dat de voeg geheel met kit wordt gevuld. Dit kan bereikt worden door de kit in voldoende mate tegen de voegbodem of rugvulling te spuiten. Hierdoor krijgt de kit tegendruk en wordt deze tegen de zijwanden van de voeg gedrukt, waardoor een goed contact ontstaat tussen de kit en het hechtvlak. Om te controleren of de voeg voldoende wordt gevuld, kun je kijken of de kit vóór de spuitmond uitloopt. Om uiteindelijk een strakke voeg te verkrijgen, is het belangrijk dat tijdens het aanbrengen van de kit alle zijkanten van de voeg goed strak worden aangebracht. Bij hoekvoegen, zoals in sanitaire ruimten, betekent dit dat de spuitmond steeds in contact moet blijven met de ondergrond. 

Specifiek bij beglazingssystemen is het belangrijk dat de beglazingsvoeg van 4 x 6 mm geheel met kit wordt gevuld. Waar te weinig kit wordt gespoten, ontstaat het risico dat de kit onvoldoende contact heeft met de glaslat of het kozijn. Hier kan dan onthechting van de kitvoeg optreden.

Een tip:

Het gebruik van tape kan soms overbodig lijken, maar voor beginners of bij complexe projecten kan het een wereld van verschil maken door strakke en rechte voeglijnen te garanderen.

Wijze van afwerken

Nadat de kit is aangebracht, wordt het oppervlak glad afgewerkt. Hierbij worden het voegoppervlak en de naastliggende materialen met behulp van Zwaluw Finisher (verdund met water) of Zwaluw Mixed Finisher en met een kwast of bloemenspuit bevochtigd. Afhankelijk van het voegtype kan dan als volgt worden afgewerkt:

Aanbevolen wordt een concentratie van 1 tot 5 delen Zwaluw Finisher op 100 delen water.
Nadat de voegen glad zijn gemaakt, kunnen zij nog met de vingers (natgemaakt met verdunde Zwaluw Finisher) worden nagestreken. Er zijn ook specifieke beglazingskitten, zoals de Zwaluw Window Seal Plus die ‘droog’ afgemest kan worden. Belangrijk hierbij is dat de kit niet over de glaslatten of het kozijnhout wordt gesmeerd. De overige beglazingskitten worden meestal afgemest met behulp van zuurvrij zeepwater, Zwaluw Finisher of Zwaluw Mixed Finisher.

Een tip:

Het gebruik van afwasmiddel als alternatief voor professionele finishers wordt sterk afgeraden; dit kan namelijk reststoffen achterlaten die de duurzaamheid en esthetiek van je werk kunnen beïnvloeden.

Reiniging met een doek, terpentine of gereedschap

Zo lang de kit nog vers is, kan deze met bijvoorbeeld een doek zo goed mogelijk worden weggenomen. Vervolgens kan de laatste dunne laag met terpentine worden verwijderd. Uitgeharde stukken kit moeten mechanisch verwijderd worden, dus door middel van schrapen, snijden of schuren.

Kort samengevat:

Het belangrijkste bij het aanbrengen en afwerken van kitvoegen is aandacht voor detail. Met behulp van geschikte apparatuur, secuur aanbrengen en zorgvuldige afwerking bereik je resultaten die niet alleen visueel aantrekkelijk zijn maar ook langdurige bescherming bieden tegen invloeden zoals water en vuil. Zoals altijd geldt: oefening baart kunst. Met deze gids ben jij echter al op weg naar meesterschap in kitvoegen.

Dus herinner jezelf eraan: elke keer dat je met kitvoegen werkt, draag jij bij aan de duurzaamheid en schoonheid van bouwwerken overal!

Top