Merken en landen

Gevelbranden in hoogbouw krijgen al jaren wereldwijd aandacht in de media. Maar vier jaar na het inferno in Grenfell Tower (Londen 2017) zijn er nog nauwelijks nauwkeurige data over branden met brandgevaarlijke gevelconstructies. Volgens Brits onderzoek is de frequentie van gevelbranden in hoge gebouwen in de afgelopen drie decennia verzevenvoudigd. Maar liefst 36 daarvan vonden plaats sinds 2010. Deze data kon alleen via publicaties in de media worden verzameld! Zelfs na gebeurtenissen als Grenfell is er nog steeds geen gecoördineerde, wereldwijde inspanning om gegevens te verzamelen over deze of andere opmerkelijke brandincidenten.
In 2014 publiceerde NFPA een rapport over de brandgevaren van brandbare gevelconstructies met belangrijke inzichten. Maar dit spoorde beleidsmakers onvoldoende aan tot actie.

Geen detailinfo als het fout is gegaan met brandgevaarlijke gevels

Een gevolg hiervan is dat we geen gedetailleerde gegevens hebben als het is fout gegaan. En die details zijn nodig om nieuwe of strengere testmethoden in te voeren. Ze kunnen ook helpen bij het creëren van regelgeving die onveilige producten uitbannen. De informatie die we krijgen is gekleurd, omdat alleen die gevallen ons bereiken waarbij het uit de hand is gelopen. Daarmee biedt de informatie nauwelijks lessen over welke preventieve middelen wel en niet werken.

Messerschmidt vindt dat dit snel moet veranderen. Volgens de Amerikaanse Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) zijn er momenteel wereldwijd 719 gebouwen hoger dan 150 meter in aanbouw, waarvan sommige hoogstwaarschijnlijk brandbare buitengevels zullen hebben. Dit aantal zal toenemen, want volgens de Wereldbank wonen in 2050 door de snelle verstedelijking wereldwijd zeven op de tien mensen in de stad.

In dit bijzonder interessante artikel beschrijft ze verder de opkomst en toepassing van gevelsystemen en bouwvoorschriften en testmethoden. En concludeert dat nauwkeurige gegevens ontbreken om de veiligheid van de buitengevel te verbeteren.

NL systemen buitengevelisolatie voldoen aan eisen

Een (Hollands) lichtpuntje overigens, niet uit haar artikel, over onderzoek in 2021 naar de brandveiligheid van thermische systemen voor EPS-buitengevelisolatie met pleisterwerk. De Nederlandse systemen voor buitengevelisolatie voldoen in principe aan de Nederlandse eisen. Toch ziet branchevereniging Bond voor Pleisterbouw op basis van het onderzoek ‘Brandveilige toepassing van EPS-ETICS’ kansen om verdere verbeteringen toe te passen. Uit het rapport van onderzoeksbureau DGMR blijkt dat de kans op het doorslaan of zich verspreiden van een brand via de gevel nóg kleiner wordt, met de toevoeging van onbrandbare stroken steenwolisolatie.

EU getest en gecertificeerd

Bij brandveiligheid gaat het vooral om hoe je producten samen toepast en hoe ze in samenhang functioneren. Gelukkig hebben we bij Bostik volgens EU-normen geteste en gecertificeerde producten. Wie met onze producten werkt kan eenvoudig aantonen aan de hand van certificaten en testrapporten dat het compartiment dat is afgedicht, voldoet aan alle eisen. Ook een slimme aanpak met de aankomende Wkb! Al deze rapporten en certificaten zijn bij ons op de site te vinden.

Top