Merken en landen

Een goede staat van een gebouw is van grote waarde. Heel wat huizen hebben last van vocht. Het is een hardnekkig probleem dat ernstige gevolgen kan veroorzaken in je huis, maar ook voor je gezondheid. De afdichtingssystemen van Bostik bieden effectieve, complete oplossingen voor een snelle, veilige en duurzame afdichting.
Vochtige muren lijken misschien niet zo gevaarlijk, maar ze kunnen wel voor extra problemen zorgen zonder dat je het wilt natuurlijk. Zo kan er schade ontstaan in en aan het gebouw maar ook de gezondheid van de mensen die er in wonen of werken kan er onder lijden. Grofweg zijn er 4 situaties waar vochtproblemen door externe factoren kunnen onstaan, te weten:          
Opstijgend vocht

Bij optrekkend ofwel opstijgend vocht wordt het vocht door de stenen in de muur opgenomen, opgezogen en verder getransporteerd naar boven. Omdat het vocht telkens weer van onder naar boven word getransporteerd door uw muur, kan er ook steeds meer vocht bijkomen, het proces blijft zich herhalen. Hierdoor kunnen schimmels zich gaan vormen en behang- en pleisterwerken kunnen loskomen. Het vocht kan ook doortrekken tot in de balklaag en de vloer. Ook dit kan onaangename gevolgen hebben zoals . rottende balken, bol staan van houten vloeren, betonrot, loslaten van stucwerk en behang maar ook schimmel (o.a.zwarte plekken) en stank.

Buitenzijde

Als de buitengevel van je woning beschadigd is, door bijvoorbeeld slecht voegwerk of poreuze stenen, dan verliest het gebouw een beschermende functie. Het regenwater kan snel naar binnen lopen door scheurtjes of spleten in de gevel. Dit wordt ook wel doorslaand vocht genoemd. Je binnenmuren zullen het water absorberen en zo worden de binnenmuren vochtig waardoor je zichtbare vochtplekken krijgt.

Binnenzijde

Ook van binnenuit kunnen vochtproblemen ontstaan. Condensatievocht, ook wel woonvocht genoemd, ontstaat doordat vochtige lucht in een huis of gebouw onvoldoende kan worden afgevoerd. Een gebrekkige ventilatie kan hiervan de oorzaak zijn, maar de schade die in de loop van de tijd is ontstaan zal eerst moeten worden hersteld. Wanneer je last hebt van condensatievocht kan je dat onder andere herkennen aan schimmelplekken in vochtige ruimtes zoals je keuken en badkamer of het beslaan van je ramen.

Daklekkage

Zowel een plat dak als een dakpannen dak kunnen last krijgen van een lekkage. De oorzaak kan heel divers zijn. Het daklood van een schoorsteen of een bitumen dakbedekking is op bepaalde plekken uitgedroogd of gescheurd of misschien zijn de naden open gesprongen. Maar ook een lek bij een verstopte dakgoot of dakpannen die verschoven of kapot zijn kunnen oorzaken zijn.


Voorkom (verdere) schade aan je woning
Vochtproblemen kunnen dus heel wat schade veroorzaken, zowel aan je gezondheid als aan een gebouw. Beschadigd pleisterwerk, houtwerk dat gaat rotten, metaal dat gaat roesten,... Bovendien zijn vochtige plaatsen een broeihaard voor bacteriën en trekken ongedierte aan. Onder andere huisstofmijt, zilvervisjes, pissebedden en andere insecten voelen zich thuis in deze vochtige plaatsen. Bij huisstofmijt kunnen de uitwerpselen zorgen voor allergische reacties zoals kortademig worden, hoesten of astmatische symptomen. Het nieuwe assortiment Bostik Vochtwering biedt diverse producten om deze vochtproblemen te herstellen en te voorkomen. Klik hier voor de brochure.
Top