Merken en landen

Uitpikken van kitvoegen door vogels

Bij beglazingsvoegen komt schade aan kitvoegen en stopzomen regelmatig voor. Vooral bij gebouwen in steden, waar duiven zich op bepaalde plaatsen verzamelen, worden beglazingsvoegen langs de onderzijde van de ramen vaak uitgepikt. Vooral bij oudere gebouwen, waar stopverfzomen als afdichting van de beglazing worden gebruikt is dit van oudsher bekend. Hier worden vaak duivenpinnen of spandraden gebruikt om duiven en andere vogels te weren. Verstandig, want verse stopverf is uiterst gevoelig voor beschadigingen. En ook uitgeharde stopverf wordt in sommige gevallen nog uitgepikt. In plaats van de klassieke traag uithardende stopverven worden tegenwoordig vaak stopverfvervangers gebruikt, die minder gevoelig zijn voor uitpikken. Echter bestaat ook hiermee op den duur de kans op beschadigingen. Uiteindelijk blijkt het weren van duiven en andere vogels door middel van eerdergenoemde voorzieningen het meest effectief.

Naast bovengenoemde situatie komt het ook regelmatig voor dat solitaire vogels bepaalde kitvoegen uitpikken. Dit lijkt vooral in het voorjaar te gebeuren, als de vogels beginnen te nestelen. Meestal zijn het de mannelijke vogels, die waarschijnlijk hun reflectie in het glas zien en daar vanuit territoriumdrift agressief op reageren. Hierbij moet de kitvoeg het helaas ontgelden. De ervaring leert dat de spiegeling in het glas wordt weggenomen, de vogels hun interesse vrijwel direct verliezen. Tijdelijk een stuk karton of een krant achter het glas plaatsen, vormt een snelle en simpele oplossing.

Uitpikken door pluimvee in stallen

Een ander fenomeen is het uitpikken van kitvoegen door pluimvee in stallen, maar ook op plaatsen waar bijvoorbeeld kippen of kalkoenen loslopen. Meestal is de oorzaak van de schade eenvoudig vast te stellen, omdat de schade aan de kitvoegen precies ophoudt bij het maximale hoogtebereik van de vogels. Dit probleem is helaas niet op te lossen door een andere soort kit toe te passen. Kitvoegen moeten nu eenmaal elastisch zijn om de beweging van de bouwdelen op te vangen, en alle elastische kitten kunnen worden uitgepikt. Een simpele oplossing kan zijn om de voegen af te dekken met een aluminium of kunststof strip. Deze strip moet dan wel aan één zijde van de kitvoeg verlijmd worden op de ondergrond, zodat de kitvoeg eronder nog vrij kan bewegen.

Aantasting van kitvoegen door slakken

Aantasting van kitvoegen door slakken is een bekend fenomeen bij beglazingsvoegen. Met name in groenrijke omgevingen en op plaatsen waar planten dichtbij ramen en deuren zijn geplaatst, is het risico op schade door slakken het grootst. Testen met verschillende soorten beglazingskitten hebben uitgewezen dat zowel siliconen-, hybride- als PU-gebaseerde kitten kunnen worden aangevreten. Het overschilderen van kitvoegen maakt hierbij geen verschil. De schade is herkenbaar doordat de sporen van de slakken eruitzien alsof ze met een guts zijn aangebracht.
Hardere kitsoorten zijn weliswaar minder gevoelig, maar de afdichtingskit moet wel in staat zijn en blijven om de afdichting en beweging door windbelasting, uitzetting en krimp duurzaam op te vangen. Daarom zijn alleen geschikte en CE-gecertificeerde beglazingskitten mogelijk. Om schade door slakkenvraat te voorkomen, raden we aan:

  • geen beplanting in de buurt van ramen en deuren plaatsen
  • beplanting aan de beglazingszijde zo kort mogelijk houden
  • het spannen/plakken van blank koperen draden, waar slakken niet overheen kruipen
  • slakkenwerende maatregelen, zoals in tuincentra te koop

Schade aan kitvoegen door ratten en muizen

Ook knaagdieren, zoals ratten en muizen kunnen schade veroorzaken aan kitvoegen of afdichtingen met purschuim. In het verleden zijn er allerlei proeven uitgevoerd, waarbij in de formulering van kitten en purschuim stoffen zijn toegepast die schade door ongedierte zou moeten voorkomen. Maar helaas heeft zelfs de toevoeging van glasparels of andere harde materialen in kitten geen succes gebracht. Om schade door ongedierte te voorkomen, zijn klassieke middelen zoals gif en vallen mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om mogelijke voedselbronnen voor het ongedierte weg te nemen. Om te voorkomen dat voegen of afdichtingen alsnog worden aangetast, kun je kitvoegen en andere afdichtingen van bijvoorbeeld purschuim afschermen met metalen strips of plaatmateriaal. Bij kitvoegen moet de strip dan wel aan één zijde van de kitvoeg verlijmd worden, zodat de voeg eronder nog vrij kan bewegen.

Kort samengevat:

Bescherm de duurzaamheid van kitvoegen tegen aantasting door dieren zoals vogels, slakken, ratten en muizen. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het weren van dieren en het gebruik van geschikte materialen, kunnen kitvoegen vele jaren probleemloos functioneren. Blijf alert en onderneem actie om schade te voorkomen en herstellen waar nodig.

Top