Merken en landen

Egaliseren: eerst de dekvloer beoordelen

De eerste stap – voordat je kunt gaan egaliseren – is het beoordelen van de ondergrond.

Is de kwaliteit van de dekvloer goed?
De treksterkte hoort minimaal 0,5 Nm per mm2 te zijn. Pas indien nodig een speciale dekvloerversteviger toe.

Moet de dekvloer gereinigd worden? 
Bijvoorbeeld vanwege onzuiverheden, zoals olie, vet of pleisterresten.

Zijn er krimpscheuren in de dekvloer aanwezig? 
Dan is het belangrijk deze uit te slijpen, krammen aan te brengen en de scheuren te vullen met een tweecomponenten-epoxy, zoals RENO P520 EASY.

Controleer het restvochtgehalte van de vloer.
Is de vloer nog te vochtig, of is er sprake van opstijgend vocht, dan kan bij een cementgebonden dekvloer een tweecomponenten-epoxy vochtscherm (HYTEC E336 XTREM) aangebracht worden. Bij een anhydrietvloer mag dit niet, omdat deze zou kunnen gaan ‘rotten’.

Is de dekvloer ‘te poreus’? 
Gebruik dan een speciale hechtingsprimer voor poreuze ondergronden (GRIP A500 MULTI) om de zuigende werking van de dekvloer op te heffen. Voor gesloten ondergronden is een primer zoals GRIP A936 XPRESS geschikt.

 

Bepaal de juiste soort egaline

Welke egaline je het beste toepast, is afhankelijk van deze vier elementen.

Hoe intensief wordt de ruimte gebruikt?
Bij drukbezochte plaatsen met zwaar beloop of een hoge zwenkwielbelasting (bureaustoelen of ziekenhuisbedden) kies je het beste voor een egaline met een hogere drukweerstand. Bostik SL C980 XPS heeft een druksterkte-classificatie van C40.

Daarnaast is het type dekvloer van belang. 
Is deze cementgebonden of anhydriet? In het geval van buigzame (houten) vloeren pas je een vezelversterkte egaline met een hogere buigweerstand toe, zoals Bostik SL C740 FIBER MAXI.

Een andere bepalende factor is de gewenste laagdikte. 
Bepaalde egalines kunnen in één arbeidsgang tot 4 à 5 cm worden aangebracht. Egaline SL C940 XL kan een hoogteverschil van 50 mm overbruggen.

En ten slotte speelt de beschikbare droogtijd een rol.
Sneldrogende egalines kunnen al 2 tot 4 uur na aanbrengen verder bewerkt worden. Een voorbeeld is de SL C990 SPRINTER.

Egaline in combinatie met vloerverwarming
Elk type egaline kan in combinatie met vloerverwarming worden toegepast, maar het is wel van belang dat de warmwaterbuizen voldoende door de dekvloer bedekt zijn, omdat het vloeroppervlak anders te heet zou kunnen worden.

Het toepassen van de juiste egaline op de juiste wijze resulteert in een duurzame en strak afgewerkte vloer met een langere levensduur.

Zo breng je de egaline aan

Na het aanmaken van de egaline met de juiste hoeveelheid schoon water laat je het mengsel even rusten. Vervolgens nogmaals kort doormixen en nu heb je een homogeen mengsel.

De egaline kan in de gewenste laagdikte verdeeld worden met een vlakspaan of vlakke ongetande rakel. Na 5 à 10 minuten kan de egaline met een prikrol bewerkt worden.

Zorg dat de egaline op natuurlijke wijze kan drogen, zonder tocht of direct zonlicht. Een eventuele tweede laag kun je zonder voorstrijk aanbrengen, zodra de eerste laag beloopbaar, maar nog niet geheel droog is.
 

Afwerken met vloerbekleding

Na het egaliseren ben je klaar om op een perfect gladde ondergrond je vloerbekleding aan te brengen. Vloerbekleding – of het nu tegels, hout of soepele vloerbekleding is – is gebaat bij een perfect gladde ondervloer. Zo bereik je een strak en duurzaam resultaat, dat lang mooi zal blijven.

Lees de whitepaper
Praktische richtlijnen voor egaliseren

Wil je uitgebreidere informatie lezen over het voorbehandelen van ondervloeren? Download dan de whitepaper over dit onderwerp. 


DOWNLOAD WHITEPAPER EGALISEREN

Top