Merken en landen

De voordelen van LVT-vloeren

LVT (Luxury Vinyl Tiles) zijn modulaire PVC-vloeren in planken of tegels. Modulaire PVC-vloeren zijn de nieuwe generatie PVC, als aanvulling op het reeds lang bestaande aanbod van PVC in rollen. Het doel is nieuwe technologieën te gebruiken om formaten te creëren die meer eigentijds zijn en dichter bij het uiterlijk van parket en tegels te komen.

De voordelen van LVT zijn talrijk. Er kan gevarieerd worden met formaten en afmetingen, er kunnen unieke ontwerpen gemaakt worden met patronen, in een breed palet aan kleuren. Het resultaat is bestendig en duurzaam, bestand tegen intensief loop- en rolverkeer. Met de BOSTIK oplossingen voor soepele vloeren is installeren van LVT een peulenschil. LVT-vloeren zijn onder te verdelen in verlijmde vinyltegels of -planken, click vinylstroken en los gelegde vinylstroken of -tegels.

Tips van BOSTIK voor het leggen van LVT-vloeren

Zoals bij alle werkzaamheden is een goede voorbereiding het halve werk. BOSTIK adviseert daarom om vooraf de volgende dingen te controleren: Is de lijm compatibel met de vloerbedekking (ruw, structuur of glad), welke installatiemethode werkt het beste (afhankelijk van vloerbedekking en omgeving) en voldoen de eigenschappen van de vloerbedekking en toegepaste lijmsoort aan de situatie (intensief gebruik, buitengebruik, temperatuurschommeling en vochtigheidsgraad dienen bekeken te worden). Niet helemaal zeker van de zaak? BOSTIK geeft graag advies.

Met deze vier stappen bereid je de installatie van een LVT-vloer voor

Stap 1: Herstellen van de ondergrond

Het is belangrijk om na te gaan of er scheurtjes in de ondervloer zitten om problemen later in het proces te vermijden. Daarvoor moet het juiste reparatiemiddel gebruikt worden. BOSTIK heeft hiervoor de juiste oplossingen, waaronder de RENO P520 EASY, een sneldrogende 2-componenten silicaathars. Uiteraard met het benodigde advies, als dat nodig is.

Stap 2: Vochtwerend membraan

Vocht is een van de meest voorkomende problemen in gebouwen. Om de vloer te beschermen moet het restvocht onderdrukt worden of optrekkend vocht tegengehouden worden, afhankelijk van de plaats van het werk. Met bijvoorbeeld BOSTIK HYTEC A370 RAPID kunnen restvocht en optrekkend vocht volledig onder controle gekregen worden.

Stap 3: Primer toepassen

Dan komt de stap van het voorstrijken om de absorptie van de ondervloer te elimineren en te controleren. Dit is een belangrijke stap in het proces, anders is straks door het LVT heen te zien dat de ondervloer niet goed is. Met de BOSTIK GRIP A500 MULTI weet je zeker dat de grondlaag die is aangebracht tegen haar taak is opgewassen.

Stap 4: Egaliseren

Een soepele vloer, zoals LVT, kan alleen maar optimaal liggen als de ondervloer perfect egaal is. Om de ondervloer perfect en glad te maken, adviseert BOSTIK een egaline toe te passen (bijvoorbeeld BOSTIK SL C510 PRO). Met de juiste egaline in functie van de ondervloer legt u de basis voor een prachtige, strakke LVT-vloer.

Welke installatiemethoden zijn er voor LVT-vloeren?

Om tot het gewenste resultaat te komen worden er drie installatietechnieken toegepast. Deze zijn:

Methode 1: Traditionele verlijming

Winkels, hotels, restaurants, kantoren, gezondheidscentra... Zij worden allen druk bezocht en er vinden veel activiteiten plaats, waardoor een vloer snel zou kunnen beschadigen. De traditionele verlijmingsmethode past zich aan al deze sectoren aan, met inbegrip van druk belopen zones en bekledingen die aan verschillende beperkingen onderhevig zijn.

Bovendien omvat deze methode van installatie het gebruik van een lijm om de luxe vinyl vloerbedekking aan de ondervloer te hechten. BOSTIK biedt de perfecte oplossing om maatvastheid te creëren waardoor de vloer zijn natuurlijke eigenschappen behoudt.

In het gamma van BOSTIK vinden we twee ideale producten voor LVT met een korte wachttijd en een hoge initiële grijpkracht: BOSTIK STIX A800 PREMIUM en BOSTIK STIX A550 POWER ELASTIC.

Temperatuurbestendige verlijming

LVT gelijmd achter in een erker, atrium of gebouw met een glazen gevel kan onderhevig zijn aan aanzienlijke thermische veranderingen. Het kiezen van de ideale vloerbedekking voor zulke ruimtes vereist zowel een aangepaste installatiemethode als een lijm met hoge prestaties. De verlijmde plaatsing voor extreme omstandigheden met BOSTIK STIX P956 2K voorkomt elke vervorming en is bestand tegen temperatuurschommelingen.

Vochtbestendige verlijming

Een badkamer of een keuken is onderhevig aan sterke beperkingen: vochtigheid, veelvuldig reinigen met reinigingsmiddelen, et cetera. Het verlijmen van een LVT-vloerbedekking in dit soort omgevingen is mogelijk, onder de voorwaarde dat de juiste lijm wordt toegepast. Hoe beter de lijmkwaliteit, des te kleiner de kans op knikken als gevolg van vocht. Dankzij BOSTIK STIX H995 ELASTIC XTREM, dat bestand is tegen vocht, is het nu mogelijk om dezelfde vloer in de slaapkamer en in de badkamer te hebben.

Methode 3: Loose lay installatie

Elk marktsegment heeft specifieke kenmerken en beperkingen. In een winkel is de uitvaltijd een cruciaal element om rekening mee te houden bij de renovatie van de ruimte. De installatie van LVT loose lay maakt een minimale downtime mogelijk. BOSTIK heeft hiervoor snelle lijmsystemen ontwikkeld met een eenvoudige applicatie en een korte wachttijd. De BOSTIK FIX A760 TECH is in dit geval de beste oplossing. Voor een snelle terugkeer naar een operationele situatie in het pand is een snel zelf nivellerende verbinding noodzakel

Bijbehorende producten

grip_a500_multi_5kg_372x240-1.jpg
grip_a500_multi_5kg_372x240-1.jpg
GRIP A500 MULTI
  • Product
UNIVERSELE PRIMER VOOR ALLE ONDERGRONDEN
reno_p520_easy.jpg
reno_p520_easy.jpg
RENO P520 EASY
  • Product
ZEER SNELDROGENDE REPARATIEHARS OP WATERGLASBASIS
bostik-benelux-product-sl-c510-pro-640x480.jpg
bostik-benelux-product-sl-c510-pro-640x480.jpg
SL C510 PRO
  • Product
HOOGWAARDIGE UNIVERSELE EGALINE

Kennis delen in de BOSTIK ACADEMY

Ons kenniscentrum door en voor professionals!

Bij Bostik ACADEMY kun je terecht voor een trainingsprogramma dat perfect is afgestemd op jouw behoeften. Ons bekwame technische team geeft je op een praktische manier informatie over ons productportfolio, de beste toepassingsmethoden en de belangrijkste aanbevelingen voor de branche. Daarnaast kunnen we ook op maat gemaakte trainingen aanbieden voor teams. Laat het ons weten!

Ontdek de Bostik Academy

Ontdek meer over Plaatsen van Soepele Vloerbekledingen

Homogene PVC op Magnesiumdekvloer

Ontdek nu
soft-flooring_640x480.jpg

Linoleum op Cementdekvloer met Restvocht

Ontdek nu
Soft Flooring.jpg

LVT op Anhydrietdekvloer

Ontdek nu
resilient-flooring-installation_640x480.jpg

Textiel op Cementdekvloer

Ontdek nu
darkblue_teaser_640x480.jpg

Textiel op Houtvezelplaat

Ontdek nu
purple_teaser_640x480.jpg

Vloeropbouw met Armierungsmatte

Ontdek nu
red_teaser_640x480.jpg

Vloeropbouw met Nibolay Armierungsgelege

Ontdek nu
white_teaser_640x480.jpg

Plaatsen van Soepele Vloerbekledingen

Ontdek nu
soft-flooring-finnish2_640x480.jpg

Rubber- & Sportvloeren

Ontdek nu
rubber-flooring-outdoors_640x480.jpg

Vloerbekleding Verwijderbaar Plaatsen

Ontdek nu
carpet adhesive.jpg

Textiel & PVC op cementdekvloer

Ontdek nu
purple_teaser_640x480.jpg
Top