Merken en landen

Het project


'Aurora' (Dageraad) is de naam van het nieuwe universiteitsgebouw van Wageningen University & Research (WUR). Duurzaam, groen, bijna energieneutraal en -zoals de naam al doet vermoeden- een gebouw met veel daglichttoetreding. Uiteraard hoort bij zo'n imposant gebouw ook een perfecte vloer. En daar werden Bostik-producten voor ingezet.

Bekijk de project-highlights in 2 minuten

Uiteraard hoort bij een imposant gebouw ook een perfecte vloer. Voor een perfecte loopvloer is weer een ideale ondervloer nodig. En om tot die ideale ondervloer te komen, is vakmanschap benodigd, samen met de juiste middelen voor voorbehandeling en egaliseren. We kijken met trots terug op een geslaagd project, waarbij de Bostik-producten een belangrijke rol speelden in de fase, voordat de loopvloer werd aangebracht. Je ziet in deze video hoe dat verliep.

Alles begint met een goede voorinspectie

Hoofdaannemer Berghege Heerkens nam WB Woninginrichting en Sturka Vloeren in de arm voor het realiseren van de vloeren in Aurora.

WB Woninginrichting werkt met de producten van Bostik en riep de expertise in van Bostik-medewerkers Ronald Verheijen (advies, begeleiding op de bouw) en Hans-Willem van Kakerken (trekproeven en overige testen) om de ondervloer goed te beoordelen.

De voorinspectie leerde dat het betonnen oppervlak onregelmatig was en deels poreus. Voordat er tot egaliseren kon worden overgegaan, diende er een aantal maatregelen genomen te worden: het wegfresen of wegschuren van slechte lagen en het inzetten van een primer, om de egaline goed te kunnen laten hechten.

Handen uit de mouwen

Nadat de schuur- en freeswerkzaamheden waren afgerond, is de ondervloer uitvoerig getest met verschillende voorbehandelingsmethoden. In verband met de soms zwaar aangetaste betonvloeren zijn er proefvlakken gemaakt, waarop Bostik trektesten heeft uitgevoerd. Aan de hand van de bevindingen is er gekozen voor twee voorbehandelingsmethoden:

Alle producten werden door Bostik rechtstreeks geleverd aan WB Woninginrichting op dit project, waarbij de levermomenten nauwkeurig op elkaar werden afgestemd vanwege de logistiek ter plaatse. 

Tijd voor het egaliseren

Na de voorbehandeling werd een egaline toegepast die hoog drukvast is én daarnaast een laagdikte tot 20 mm in één keer aankan, zodat niet alle oneffenheden met een reparatiemortel voorbehandeld hoefden te worden. De juiste egaline voor dit werk bleek Bostik SL C510 PRO te zijn. Het voordeel: een zeer glad oppervlak (tijdwinst met naschuren) en een wat langere 'open tijd' bij snelle beloopbaarheid. Een voordeel voor de verwerkers, vanwege de grote vloeroppervlakken in Aurora.
 

Verlijming van de PVC-vloer

Voor Aurora is gekozen voor een PVC-vloer op rol van Forbo, type Sphera. Deze vloer is verlijmd met Bostik STIX A800 Premium, vanwege de lange open tijd, hoge aanvangshechting én milieuclassificaties. Producten met de hoogste milieucertificeringen waren voor project Aurora Wageningen een vereiste.

 
In totaal is er 7500 m2 bewerkt om tot een superstrak en duurzaam eindresultaat te komen. WB Woninginrichting, Sturka Vloeren en Bostik kijken met trots terug op een geslaagd project. 
Top