Merken en landen

OOSTERHOUT - In een consortium van 30 partners van universiteiten en bedrijven nemen wij deel aan het project ReBBloCS, wat staat voor Renewable Building Blocks from Complex and wet waste Streams. Centraal staat de vraag hoe we afval kunnen gebruiken als bron voor chemische producten, biobrandstoffen en biobased plastics. Bostik doet hieraan mee om de mogelijkheden van hernieuwbare en niet eerder gebruikte grondstoffen te verkennen als basis voor onze producten.

Samenwerkende partijen

In het project ReBBloCS worden nieuwe waardeketens ontwikkeld om afvalbronnen zoals agro-/voedselresten, gemengde biomassa, plastic en slib te veranderen in nieuwe chemicaliën. Daarvoor werken in ReBBLoCS relevante stakeholders met elkaar samen: afvalinzamelaars, aanbieders van conversietechnologie, kennisinstituten en industriële bedrijven. Het doel is om de kringloop van de specifieke bulk- en platformchemicaliën te sluiten door complexe afvalstromen te benutten en ze nieuwe maatschappelijke waarde te geven.
 

Grondstoffen voor lijmen en kitten

ReBBloCS gaat over het produceren van chemicaliën uit stromen die momenteel als afval worden verbrand of gestort. In het project onderzoekt de Universiteit Twente onder meer hoe je chemicaliën kunt isoleren en produceren uit een afvalstroom. Denk aan grondstoffen voor hoogwaardige producten, zoals kunststoffen, lijm, verf of textielvezel. Deze benadering is interessant voor ons, want dergelijke innovaties zijn ook toepasbaar op de grondstoffen die wij gebruiken in onze lijmen en kitten. Wij onderzoeken graag of we gerecycled materiaal als nieuwe grondstof kunnen gebruiken. Het is een belangrijk onderdeel van onze duurzame strategie.
 
 

Omslag in de industrie

Op 11 april 2023 was de kick off van het project uitgevoerd onder leiding van het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT). Ons R&D lab in Oosterhout is nu de toepasbaarheid van deze nieuwe grondstoffen aan het testen. Het doel is om de producteigenschappen van onze traditionele producten te evenaren of zelfs te verbeteren. “We staan echt op een omslagpunt in de industrie, waarbij het niet de vraag is of we hernieuwbare grondstoffen gaan toepassen, maar hoe. Daarom vinden wij het erg belangrijk om in dit project deel te nemen”, vertelt Niek Zweep, R&D manager Bostik Benelux.

Deelname aan het project ReBBloCs past in onze aanpak op het gebied van duurzaamheid en sluit aan bij de United Nations Sustainable Development Goals:
03: Goede gezondheid en welzijn
12: Verantwoorde consumptie en productie

 

Meer lezen over ReBbloCs

Top