Merken en landen

OOSTERHOUT - In 2023 telt Nederland circa 437.000 woningvragers en slechts 47.000 beschikbare woningen. Dat blijkt uit cijfers van Volkshuisvesting Nederland. Om dit woningtekort in te lopen, de CO2-uitstoot te reduceren én het groeiende tekort aan vakmensen aan te pakken, worden steeds meer woningen prefab gebouwd. Naast houtskeletbouw en prefab-betonbouw groeit de vraag naar Cross-Laminated Timber (CLT) toepassingen, omdat hiermee nog sneller, nauwkeuriger en CO2-neutraal gebouwd kan worden. Bostik Fire Protect is gecertificeerd voor het brandwerend afdichten van aansluitvoegen en doorvoeringen in CLT-toepassingen, zodat ook brandveilig gebouwd kan worden. 

Cross Laminated Timber

“CLT-bouw omvat voornamelijk freeswerk, waardoor heel nauwkeurig en zuiver gewerkt kan worden”, weet Nick Haring, business developer voor Fire Protect bij Bostik. “Doordat het hout kruislings wordt verlijmd, zijn bijvoorbeeld uitzetting,  krimp en dilatatie niet aan de orde. Het materiaal is in alle richtingen stabiel én vormvast. Bovendien is CLT thermisch isolerend en luchtdicht en is het gedrag bij brand heel goed te voorspellen. CLT heeft een behoorlijke brandweerstand. Om ook de lineaire aansluitvoegen en doorvoeringen hierin mee te nemen, adviseren wij om al in de ontwerpfase aandacht te besteden aan de juiste producten, diktes én posities. Hierdoor kan namelijk veel tijd en geld worden bespaard in de uitvoeringsfase.”

Brandwerend afdichten

Voor het brandwerend afdichten van lineaire aansluitvoegen en doorvoeringen zijn vele producten beschikbaar. Maar het aanbod producten met een CLT-certificering is nog schaars, weet Haring. Ténzij men kiest voor Bostik Fire Protect. “Ons assortiment voor CLT-toepassingen is al in 2021 in verschillende praktijksituaties getest in een onafhankelijk en gecertificeerd laboratorium”, vertelt hij. “Conform de EN 1366-4 (Bepaling van de brandwerendheid van installaties in gebouwen - Deel 4: Afdichtingen voor rechte voegen) en EN 1366-3 (Bepaling van de brandwerendheid van installaties - Deel 3: Afdichtingen voor doorvoeringen) en zowel individueel als in combinaties, waardoor voor elke situatie een gecertificeerde oplossing beschikbaar is.” De resultaten van alle tests zijn samengevat in classificatie- en testrapporten, die vrij gedownload kunnen worden van de website passievebrandwerendheid.nl

Naast opschuimende acrylaatkit voor lineaire aansluitvoegen en doorvoeringen bestaat het Bostik Fire Protect assortiment voor CLT-toepassingen uit diverse diktes steenwolplaten met een opschuimende coating, manchetten die opschuimen bij warmte, pipe wraps, putty cord en mortels, waarmee niet alleen de brand- en rookveiligheid wordt geborgd, maar ook aanzienlijk sneller gewerkt kan worden. Populair in het assortiment zijn bijvoorbeeld de Bostik FP310 Intumescent Acoustic Acrylic kit, de FP312 Fire Retardant Coating, de FP330 Pipe Collar brandmanchet, de FP340 Pipe Wrap en de FP320 Fire Batt steenwolplaat. Alle producten voldoen aan EMICODE® EC1PLUS en zijn uitstekend geschikt voor BREEAM-projecten.

Bekijk de Fire Protect Brochure voor meer informatie over het assortiment.

Top