Merken en landen

OOSTERHOUT - Als ontwerpers van slimme oplossingen voor lijmen en afdichten zijn we van nature gehecht aan duurzaamheid. Daarom investeren we ook in veiligere alternatieven, duurzame verpakkingen, energiebesparing en afvalbeheer. In het SBS6-programma Bouwen aan de Toekomst vertellen we hierover.

Hoe je als chemieproducent kunt inzetten op duurzaamheid

Simone Thur, Business Developer Duurzaamheid bij Bostik, licht in het tv-programma Bouwen aan de Toekomst van SBS6 toe hoe je als producent van chemieproducten kunt inzetten op duurzaamheid.

Bekijk hier het item uit de uitzending van Bouwen aan de Toekomst:

Duurzaamheidsprojecten

Als producent van chemische producten kan ook duurzaamheid diep in je DNA zitten. Zo kun je inzetten op duurzaamheid door je bezig te houden met verschillende duurzaamheidsprojecten, denk bijvoorbeeld aan:

  • Het scheiden van afval
  • Inzet van luchtwaterwarmtepompen voor duurzaamheid en klimaatbeheersing van kantoren en fabrieken
  • Biobased-producten die geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn van biogrondstoffen (zoals suiker, zetmeel of hout)
  • Het vermijden van schadelijke grondstoffen in de producten

Ons duurzaamheidsbeleid is onderverdeeld in vier verschillende strategische pijlers. We geven je een aantal voorbeelden van projecten die we binnen de vier pijlers uitvoeren of al gerealiseerd hebben.

Ons duurzaamheidsbeleid is onderverdeeld in vier verschillende strategische pijlers. We geven je een aantal voorbeelden van projecten die we binnen de vier pijlers uitvoeren of al gerealiseerd hebben.

1.     Veiligere alternatieven

Veel producten zijn vrij zijn van schadelijke stoffen, zoals wettelijk in Europa wordt voorgeschreven. Daarmee voldoen ze aan de meest strenge eisen op gebied van veiligheid en duurzaamheid.

Zelfs een technologie waar veel om is te doen in het nieuws, polyurethaanschuim, is bij ons EC1PLUS gecertificeerd. Dit is het hoogst haalbare certificaat voor de uitstoot van vluchtige organistische stoffen.

Lees hier meer over het Premium Aware assortiment

2.    Duurzamere verpakkingen

Sinds vorig jaar vind je steeds meer grijze kitkokers en emmers in de schappen, deze zijn gemaakt van PCR. PCR staat voor Post Consumer Recycled plastic. In de kitkokers en emmers zit voor een groot deel, zo’n 40%, gerecycled kuststof.

Lees hier meer over PCR-verpakkingen

Ook de secundaire verpakkingen gaan veranderen. De witte dozen met kleurbedrukking zullen plaatsmaken voor bruine dozen. Witte dozen worden eerst gebleekt en daarna bedrukt. De witte dozen voldoen aan het FSC-keurmerk, maar met de bruine dozen wordt een stap verder gegaan.

3.    Beheer van afval en energie

Het dak van onze tweede Nederlandse fabriek in Giessen is voorzien van een witte reflecterende dakcoating. De reflecterende werking houdt de binnentemperatuur 's zomers lager én zorgt ervoor dat de technische installaties op het dak een hoger rendement behalen. Dat resulteert in meer comfort voor medewerkers en energiebesparing.

Lees hier meer over het warmtepomp-project

4.     Duurzaamheid als innovatiemotor

Binnen deze pijler kun je denken aan biobased en hernieuwbare grondstoffen. Dat zijn grondstoffen die nog niet eerder gerecycled zijn, maar nog steeds als restafval gezien worden. Er wordt momenteel gekeken of deze grondstoffen ingezet kunnen worden als basis voor producten.

Duurzaamheid in transport

Op alle vlakken, dus ook bij het vervoer van onze producten, houden we rekening met duurzaamheid. De leveringen worden uitgevoerd met vrachtwagens die op HVO100, een biodiesel, rijden. HVO100 wordt gemaakt van afgewerkte plantaardige oliën en restafval. Schoon en fossielvrij rijden dus. Het reduceert de CO2 uitstoot op logistiek met 90%!

Lees hier meer over het vervoer met biodiesel

Training en advies: Bostik Academy

Ook voor gebruikers van onze lijm- en kittechnologieën is duurzaamheid een thema. Het begint bij het maken van de juiste keuze uit het aanbod hybriden, siliconen, acrylaten en polyurethaan. Toepassen van de juist technologie garandeert een duurzaam resultaat van je werk. We helpen hierbij door kennis te delen in de Bostik Academy.

Lees hier meer over trainingen bij de Bostik Academy

In Oosterhout kun je op onze locatie terecht voor een training in het kenniscentrum. Het kenniscentrum is een duurzaam gebouw en voldoet aan de BENG-eisen. Er wordt gebruik gemaakt van een geothermische warmtepomp, hoogwaardige isolatiematerialen en natuurlijk zonnepanelen. Het overschot aan opgewekte energie wordt gebruikt om het elektrisch wagenpark op te laden.

Voor maximale energie-efficiëntie is het pand voorzien van Zwaluw Luchtdicht Bouwen producten die gecertificeerd zijn volgens de geldende normen op luchtdichtheid en thermische prestatie en bovendien emissievrij zijn.

Lees hier meer over Zwaluw Luchtdicht Bouwen

 

Meer weten?

Lees ook het artikel "Arkema's bijdrage aan 11 van de 17 Sustainable Development Goals"

Arkema’s bijdrage aan 11 van de 17 SDG’s

Top