Merken en landen

De fabriek van Bostik in Oosterhout draait volledig op groene én zelf opgewekte energie. Tussen 5 en 14 december 2023 zijn maar liefst 124 SolarWatt zonnepanelen geïnstalleerd bovenop het dak van het IT-kantoor, met een totaal vermogen van 45.880 Wp. De glas-glas zonnepanelen hebben een verwachte gezamenlijke opbrengst van 39.824 kWh per jaar. Dankzij de nieuwe en duurzame energievoorziening kan Bostik maar liefst 14.137,52 kg CO2 per jaar besparen. Dit is vergelijkbaar met 42.460 liter brandstof of met de hoeveelheid CO2 die 673 bomen per jaar kunnen opnemen.

In totaal is 239,27 m2 meter aan zonnepanelen geïnstalleerd. De glas-glas panelen liggen op het dakoppervlak boven de IT-afdeling, dat circa drie jaar geleden duurzaam is gerenoveerd. Hierbij is heel bewust gekozen voor PIR isolatieplaten en milieuvriendelijk en recyclebaar bitumen met een wit gemineraliseerde toplaag. De reflectie en hoge emissiegraad (warmte-uitstraling) van de witte toplaag beperkt namelijk de opwarming van de onderliggende kantoren, waardoor aanzienlijk minder koeling nodig is. Bovendien heeft de witte dakafwerking een positieve invloed op het rendement van de zonnepanelen, airconditioners en overige installaties op het dak. Op dit moment onderzoeken we de mogelijkheden om ook de rest van ons dakoppervlak gefaseerd te renoveren en verduurzamen.

Duurzaam verlichten, verwarmen en koelen

Dennis Quakernaat is projectmanager bij Bostik en heeft dit project in goede banen geleid. Dennis legt uit: “De 124 zonnepanelen wekken ruim voldoende energie op om de LED-verlichting in onze kantoren te voeden. De energie die resteert, wordt efficiënt benut voor de LED-verlichting in de fabriek, het laden van onze elektrische heftrucks en de voeding van de lucht/water-warmtepomp die in augustus 2023 in de fabriek is geïnstalleerd. Deze warmtepomp kan onze productielocatie een groot deel van het jaar all-electric verwarmen en koelen. Alleen op koude en bewolkte dagen, als extra energie benodigd is, schakelt een gasketel bij. Dankzij deze hybride manier van klimatiseren besparen we niet alleen op onze gasrekening, maar sparen we ook het milieu.”

Direct besparen

Met de zonnepanelen zet Bostik een nieuwe stap in duurzaamheid. De glas-glas zonnepanelen zijn nauwelijks gevoelig voor invloeden van buitenaf. De kans op microcracks (kleine scheurtjes) in de zonnecellen is nihil, waardoor een hoge opbrengst en een lange levensduur worden geborgd. De zonnepanelen zijn geproduceerd in Dresden (Duitsland), waardoor de transportvoetprint zoveel mogelijk is beperkt. Uniek is bovendien de hoge brandcertificering (Klasse A).
“De zonnepanelen zijn gekoppeld aan twee omvormers en direct aangesloten op ons krachtstroomnetwerk, waardoor we direct konden beginnen met besparen”, licht Dennis toe. “Dankzij een app hebben we realtime inzicht in de werking en opbrengst van onze zonnepanelen. Op basis hiervan willen we onze energieopwekking en ons verbruik richting de toekomst steeds verder optimaliseren.”

Gelijktijdig met de dakrenovatie en verduurzaming is ook permanente dakrandbeveiliging aangebracht, zodat de installaties op het dak veilig geïnspecteerd en onderhouden kunnen worden.

Duurzame ambities

Bostik maakt deel uit van de Arkema Groep, dat tot één van de best presterende duurzame chemiebedrijven ter wereld behoort. Arkema - en daarmee ook Bostik - heeft een ambitieus duurzaamheidsbeleid dat aansluit bij 11 van de 17 United Nations Sustainable Development Goals. Met de installatie van de zonnepanelen op onze fabriek in Oosterhout sluiten we aan bij SDG 7: Betaalbare en duurzame energie. Dit doel is onderdeel van ons ambitieuze beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarmee we onderstrepen een duurzame partner in de Benelux te zijn.

Top