Merken en landen

GIESSEN / OOSTERHOUT - Prettig werken op onze productielocaties én een aanzienlijke CO2-reductie; dat is het resultaat van de overschakeling op een lucht/water-warmtepomp in Oosterhout en Giessen. Een logische keuze, want een warmtepomp verbetert het werkklimaat en is een duurzame manier om te verwarmen én koelen. Ons uiteindelijke doel is volledig van het gas af te gaan.

De gasgestookte installaties op onze productielocaties in Oosterhout en Giessen waren aan vervanging toe. Aansluitend bij onze duurzame ambitie om ons gasverbruik te verminderen, was dit de aanleiding voor de overstap naar een lucht/water-warmtepomp, waarmee we de fabrieken duurzaam kunnen verwarmen en koelen. Inmiddels wordt aanzienlijk minder gas verbruikt, het uiteindelijke doel is helemaal van het gas af te gaan.
 

132 ton CO2-reductie

“Bij het productieproces van onze lijmen en kitten komt veel warmte vrij. Ons doel een prettiger werkklimaat te creëren, is met de overstap naar de warmtepomp meer dan waargemaakt”, zegt Julian Driesse, Projectmanager Giessen. “De mensen kunnen nu beter functioneren. Voorheen moest de productie bij warm weer nog wel eens stilgelegd worden. Dat hoeft nu niet meer. Nog een groot voordeel: we bereiken er bovendien 132 ton CO2-reductie mee; in Oosterhout 55 ton en in Giessen 77 ton.”

Werking lucht/water-warmtepomp

De lucht/water-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om binnen te verwarmen en koelen. Er zit een warmteterugwinningsysteem in dat warme lucht opvangt om energie-efficiënt te hergebruiken elders op de locatie. “Wij hebben al gemerkt dat de warmtepomp goed kan bijspringen bij het verwarmen van de ruimtes in het gebouw. Zo kunnen we straks koelen in de mengerij en tegelijkertijd de kantoren verwarmen met die warmte uit de mengerij,” legt Julian uit.
Pas wanneer het temperatuurverschil tussen de gewenste en actuele temperatuur te groot wordt, zal de warmtepomp bijspringen.

Projectaanpak Oosterhout en Giessen

In 2019 is de siliconen-mengerij in Oosterhout voorzien van een klimaatinstallatie; in 2022 is deze uitgebreid voor de acrylaat-mengerij. Dat was fase 1 van de overgang naar duurzaam verwarmen en koelen.
“De engineering voor de lucht/water-warmtepomp in de afvullerij in Giessen is in het eerste kwartaal van 2022 gestart. De uitvoering is gestart in november en afgerond in maart van dit jaar,” vertelt Julian Driesse, Projectmanager Giessen. “Een externe engineer keek en rekende mee en voerde metingen uit om berekeningen te valideren.”
Met de gegevens van onder meer de warmtelast, de isolatie en de dakbedekking zijn specificaties opgesteld waaraan de installaties moeten voldoen. “Met name in Giessen kon het werk tijdens productiestops worden uitgevoerd, maar op beide locaties is er ook veel tijdens productie-uren uitgevoerd, goed afgestemd met productie, HSE (Health – Safety – Environment) en aannemers.”
 

Vuurdoop: hoge temperatuur juni

Hoewel de productieprincipes op beide locaties gelijk zijn, worden er andere Bostik- en Zwaluw-producten gemaakt. “In Oosterhout is de siliconen-mengerij significant warmer dan andere plekken in de fabriek. De installatie klimatiseert naast de siliconen-mengerij ook de acrylaat-mengerij. We kunnen de temperatuur afzonderlijk regelen. Bij verwarmen of koelen wordt dezelfde warmtepomp belast. En er zijn meer verschillen die de keuze en uitwerking van het systeem per locatie beïnvloeden. “Zo is in Giessen het plafond iets lager, waardoor de verspreiding van lucht daar anders verloopt”, legt Dennis Quakernaat, Projectmanager Oosterhout uit. “Over de gehele lengte van de afvullerij in Giessen zijn vijf circulatie-units geplaatst met luchtsokken die de lucht verspreiden. Dat heeft tegelijk een positief effect op de ventilatie en geeft binnen een heel prettig gevoel.”

Het was in de warme junidagen al direct merkbaar. Die hoge temperaturen waren een mooie vuurdoop. Het werkt namelijk écht zoals we hebben berekend. Op een dinsdag was het bij een buitentemperatuur van 30 graden binnen 5 graden koeler, zo is het systeem namelijk ingesteld.

Duurzame ambities

Wij maken deel uit van de Arkema Groep dat tot de 10 duurzaamste chemiebedrijven ter wereld behoort. Arkema - en daarmee ook Bostik - heeft een ambitieus duurzaamheidsbeleid dat aansluit bij 11 van de 17 United Nations Sustainable Development Goals.
Met de installatie van de warmtepompen op onze productielocaties sluiten we aan bij de SDG's:
03: Goede gezondheid en welzijn
en
7: Betaalbare en duurzame energie
 
Deze doelen zijn onderdeel van ons ambitieuze beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarmee we onderstrepen een duurzame partner in de Benelux te zijn.
Top