Merken en landen

Certificeringen: European Technical Assessment

Onze producten zijn uitgebreid getest en voorzien van brede certificering. Bouwnormen, standaardisering en voorschriften zorgen voor wereldwijde transparantie en eenvoud. Wat willen deze keurmerken en certificeringen zeggen? 

  • ETA is het European Technical Assessment; bewijs van onafhankelijke beoordeling van de prestaties.
  • ETA is de basis voor een Declaration of Performance (prestatieverklaring) die wij als fabrikant moeten opstellen in overeenstemming met de verordening bouwproducten.

Dit alles geeft jou de zekerheid dat onze producten in overeenstemming zijn met de wetgeving en de opgegeven prestaties.

De certificaten zijn net als de juiste verwerkingsrichtlijnen op de productpagina's te raadplegen.

Europese normeringen voor tegelverlijming

Europese normeringen kunnen je helpen met het maken van de juiste product keuze voor je klus. Een "E" in de normering staat bijvoorbeeld voor verlengde lijmopentijd, wat belangrijk is voor complexe projecten zoals het leggen van tegels in visgraatpatroon. 

Ben je benieuwd hoe de Europese normeringen voor tegelverlijming zoals de EN12004, EN12002 en de EN13888 zijn opgebouwd en wat ze precies inhouden?

Opbouw van Europese normeringen 

FAQ Tegeltechniek

Voorbehandeling

Vragen & antwoorden over de voorbehandeling voor het leggen van tegels.

Voordat je begint met het leggen van een tegelvloer is de voorbehandeling van de ondergrond belangrijk. Lees alles over de voorbehandeling van ondergronden in het kennisartikel:

het voorbehandelen van ondergronden

Verlijming

Vragen & antwoorden over de verlijming van tegels.

Afhankelijk van het type tegel, waar het wordt gebruikt en het type ondergrond. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen. Lees voor meer informatie het kennisartikel over het verlijmen van tegels:

TEGELVERLIJMING

De Europese normeringen voor tegeltechniek zijn de EN12004, de EN12002 en de EN13888. Alles over deze normeringen is te vinden in het kennisartikel "Europese normeringen tegelverlijming".

EUROPESE NORMERINGEN TEGELVERLIJMING

Afhankelijk van het type tegel, waar het wordt gebruikt, het type ondergrond en het type mortel dat wordt gebruikt. Raadpleeg de TDS voor specifieke productaanbevelingen en specificaties. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

Raadpleeg de TDS voor specifieke goedgekeurde ondergronden. Voor verdere vragen kunt u contact opnemen met uw plaatselijke technische vertegenwoordiger voor specifieke productaanbevelingen.

Afwerking

Vragen & antwoorden over de afwerking van tegels.

Het aanbrengen van een standaard kitlijm op natuursteen brengt het risico op verkleuring met zich mee. Dit wordt veroorzaakt door de weekmakers in de producten, die in het poreuze natuursteen migreren en dan verkleuren aan de randen waar de kit het natuursteen raakt (dit ziet eruit als een soort olievlek). Binnen het Bostik assortiment zijn speciale producten verkrijgbaar die speciaal geschikt zijn voor deze toepassing.

Dit kan komen omdat u het mondstuk dat bij de koker is geleverd niet hebt doorgesneden. Hoe kleiner de spuitmondopening, om hoe meer kracht u nodig hebt om de kit uit de koker te spuiten. Als u de standaard spuitmond opensnijdt, kunt u de kit veel makkelijker en zonder problemen aanbrengen. Voor een probleemloze toepassing van onze producten adviseren wij een minimale opening van 6 mm bij de spuitmond.

Antischimmeladditieven worden gebruikt om sanitaire afdichtingsmiddelen te beschermen en zo schimmelgroei voor een lange periode te voorkomen. Maar als de ventilatie slecht is of als er lange tijd zeepresten op de kitvoeg achterblijven, dan kunnen die schimmelwerende eigenschappen worden aangetast. Ook het reinigen van de kitvoeg met chloorhoudende reinigingsmiddelen zal de bescherming nog sneller beïnvloeden. Als de schimmelwering eenmaal is aangetast, kunnen schimmels zich ontwikkelen bij een luchtvochtigheid van 65%, en ze groeien nog sneller bij een hogere luchtvochtigheid. Lees voor meer informatie Factsheet FS014 Schimmelwering van kitten

We vermoeden dat u een neutrale silicone hebt gebruikt, en dat het toilet geen raam heeft. In dat geval kan neutraal uithardende siliconenkit verkleuren. Dit wordt veroorzaakt door het gebrek aan blootstelling aan UV-licht. Over het algemeen treedt dit heel geleidelijk op (over vele jaren zelfs) en wordt dit niet gezien als een probleem of een klacht. Als u dit in de toekomst wilt vermijden is de oplossing om een acetoxy (zuur/zuur ruikende) siliconenkit te kopen om vergeling te voorkomen. Acetoxische siliconen zijn niet gevoelig voor verkleuring op plaatsen waar er een gebrek is aan blootstelling aan UV-licht.

Vind je je antwoord hier niet?

VRAAG HET EEN VAN ONZE TEGELTECHNIEK EXPERTS

Download de Tegeltechniek brochure
voor uitgebreide informatie over tegeltechniek

> DOWNLOAD DE TEGELTECHNIEK BROCHURE

Volg een training bij de 
BOSTIK ACADEMY

Het kenniscentrum voor professionals, door professionals

De Bostik Academy biedt je trainingsprogramma’s en workshops op het gebied van producten, concepten en toepassingen, die in het Centre of Excellence gegeven worden. Daarnaast geven we ook trainingen door middel van webinars en digitale workshops. Zo helpen we verwerkers met up-to-date kennis en technische ondersteuning.
 

GA NAAR BOSTIK ACADEMY

We brengen de kennis bij je op locatie
MET DE SMARTVAN ON TOUR

De Bostik SmartVan roadshow komt kennis bij je brengen

De technisch adviseurs van Bostik komen met een roadshow op locatie productinformatie en trainingen geven. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.​​​​​

Top