Marci si tari

Boston Blacking Company: ​Un start extraordinar

În 1889, in Chelsea, Massachusetts, a fost infiintata Boston Blacking Company, producator de coloranti si vopsele pentru pielarie in industria incaltamintei. Compania si-a extins domeniul de activitate in mai multe tari prin intermediul fuziunilor, al achizitiilor si al cresterii organice. La sfarsitul anilor ‘20, Boston Blacking Company avea sedii in 12 tari, pe trei continente si angajase peste 1.000 de chimisti si tehnicieni. La inceputul anilor ‘40 au fost lansate numeroase produse sub marca Bostik, iar in anii ‘60 numele companiei a fost schimbat in Bostik.

Dezvoltare prin achizitii

În 1889, in Chelsea, Massachusetts, a fost infiintata Boston Blacking Company, producator de coloranti si vopsele pentru pielarie in industria incaltamintei. Compania si-a extins domeniul de activitate in mai multe tari prin intermediul fuziunilor, al achizitiilor si al cresterii organice. La sfarsitul anilor ‘20, Boston Blacking Company avea sedii in 12 tari, pe trei continente si angajase peste 1.000 de chimisti si tehnicieni. La inceputul anilor ‘40 au fost lansate numeroase produse sub marca Bostik, iar in anii ‘60 numele companiei a fost schimbat in Bostik.

 

Totalfina si Elf Aquitaine au fuzionat sub denumirea de TotalFinaElf, redenumita ulterior Total. Diviziile de adezivi Bostik si Atofindley, au fost unite sub denumirea Bostik Findley SA, iar numele a fost schimbat ulterior in Bostik SA, in 2004.

În 2013, Bostik si-a revizuit identitatea marcii, printr-un nou solgan „adezivi inteligenti” si imaginea Geko inspirata din natura si realizand legatura dintre stiinta si linia de adezivi Bostik.

În 2015, Arkema, o companie globala de substante chimice aflata in pozitia de lider pe pietele de specialitate si a materialelor de inalta performanta, a cumparat Bostik.

De la crearea cizmelor impermeabile, pana la lansarea primului adeziv elastic utilizat la scutece pentru bebelusi, istoricul nostru este plin de inovatii inteligente.

Din 1889, am patentat peste 9.000 de tehnologii care multiple domenii, de la adezivi de interior pentru sectorul aerospatial, pana la Blu-Tack. Am evoluat extrem de mult in tot acest timp, devenind, dintr-un producator local de coloranti, un lider global in industrie.

METODA DE UMPLERE

A GOLURILOR DIN TALPA INCALTAMINTEI

Patentata pe 2 septembrie 1913

„Sa se stie ca eu, Winthrop D. Baker, un locuitor al statului Massachusetts, am adus o imbunatatire noua si utila metodelor de umplere a cavitatilor inferioare ale incaltamintei, iar urmatoarea este o specificatie. Aceasta inventie se refera la furnizarea de incaltaminte cu materiale de umplere intre invelisul exterior si interior pentru a oferi flexibilitate incaltamintei.”

1917: ETANȘAREA ÎNCĂLȚĂMINTEI ȘI CIZME IMPERMEABILE

În timpul Primului Razboi Mondial, United Shoe a furnizat

masini pentru incaltaminte si instructiuni de operare

complet noi pe piata de incaltaminte. În 1917,

a realizat o caravana pentru reparatii de incaltaminte, lunga de 13 metri, pe care a predat-o guvernului. Aceasta unitate mobila de servicii pentru armata americana putea ajunge oriunde pentru a repara incaltaminte, inclusiv in primele randuri ale frontului, si putea sa repare peste 400

de perechi de incaltari zilnic. Aceasta a fost experienta

care a determinat USM sa produca cizme impermeabile rezistente pentru soldati.

QUELYD

În 1922, Quellhyd a lansat adezivul pentru tapet pe baza de amidon din cartofi pe piata franceza. Compania Doittau si-a elaborat substantele chimice in Germania si s-a inspirat din cuvinte germane pentru a crea numele marcii. Acesta provine de la cele doua proprietati cheie ale produsului: „Quellen”, pentru marirea volumului in timp ce este rece si „Hyd”, folosind apa. Adezivul pentru tapet si-a marit volumul prin adaugarea de apa peste pulbere, formand o textura groasa care se intinde peste tapet.

Quellhyd, redenumit Quelyd in anii ‘60, a continuat sa aiba succes si ramane o parte mult pretuita a portofoliului Bostik.

1951 – 1960: SOLUȚII DE ETANȘARE ȘI LIPIRE PENTRU INDUSTRIA AUTO ȘI AERONAUTICĂ

Produsele Bostik pe baza de adezivi, materiale de etansare si izolanti pentru sticla

au fost dezvoltate pentru a fi rezistente la apa si la caldura, fiind capabile sa reziste la temperaturi

cuprinse intre -30 si 100 °C. Unele dintre acestea, prezentate in anunt, au fost utilizate la constructia

Airspeed Ambassador la inceputul anilor ‘50: Compusii de etansare nr, 1751 si 1790

pentru rezervoare integrale si presurizare; Compusul de etansare nr. 1753 pentru interferare; Compusul

de etansare nr. 1222 pentru ecranele pilotului; Banda adeziva Prestik si adezivul „C” Bostik pentru

diverse lucrari de etansare si izolare.

 

În anii ‘60, Bostik a inceput sa produca solutii inovatoare pentru impermeabilizare, izolare fonica si izolare, precum si adezivi fara solventi pentru industria auto. În prezent, Bostik are o cota de piata semnificativa in industria auto globala

oferind multe materiale fara solventi, usoare, de inalta rezistenta si reciclabile.

1954: PRIMUL ADEZIV DE CONTACT PE BAZĂ DE NEOPREN

Boston Blacking Company a creat adezivii de contact pe baza de cauciuc in 1954 pentru a lipi straturile de acoperire decorative si pentru pardoseala pe diverse suprafete, cum ar fi ciment, tencuiala, lemn, sticla si metal. Acesti adezivi pe baza de cauciuc ofera si o rezistenta excelenta la vibratii. Compusul sau initial negru

si vascos este acum mai lichid si mai galben, pentru o aplicare mai usoara

si mai rapida.

1960: DISTRIBUIREA ADEZIVILOR CU TOPIRE LA CALD

În calitatea sa de lider in constructia de masini pentru incaltaminte, USM a dezvoltat o tehnica noua de aplicare pentru adezivii cu topire la cald utilizati in industria incaltamintei. Adezivul pe  baza de poliamida (si, ulterior, pe baza de poliester) cu topire la cald este furnizat sub forma de bobine si este topit in fir continuu, facilitand automatizare procesului de lipire.

1970: Lansarea Blu-Tack Bostik

Toti consumatorii britanici sunt familiarizati cu chitul sintetic Blu-Tack de la Bostik,

lansat la inceputul anilor ‘70. Fiind un adeziv puternic, dar care poate fi indepartat si reutilizat,

Blu-Tack poate fi utilizat oriunde in casa, la birou sau in atelier

pentru a fixa materiale pe diverse tipuri de suprafete. Are si utilizari neobisnuite, cum ar fi indepartarea scamelor si a murdariei din tastaturile computerului, prevenirea lovirii usii de perete sau stergerea marcajelor realizate cu creion si cu carbune. În stadiul de concept, Blu-Tack era alb. Însa, studiile privind protectia consumatorului au relevat semne de ingrijorare cu privire la acest nou produs, pe care copiii il puteau confunda cu un produs de cofetarie. Prin urmare, Bostik a colorat produsul in albastru, care, de atunci, a devenit culoarea sa

distinctiva.

1975: PRIMUL ADEZIV ELASTIC PENTRU SCUTECE DE UNICĂ FOLOSINȚĂ

„În 1975, in Milwaukee, cand inca eram Findley Adhesives, aveam clienti care incercau sa lipeasca o banda din cauciuc de o folie de polietilena (din plastic). Dupa fiecare incercare, ne spuneau ce a functionat si ce nu a functionat, iar noi incercam sa cream o solutie mai buna. Nu stiam de ce cineva ar dori sa faca asa ceva! Clientul dezvolta de fapt primul scutec de unica folosinta care avea o caracteristica de elasticitate pe picior, pentru o mai buna potrivire si performanta. Dupa 20 de incercari am reusit sa obtinem produsul corect si am produs primul adeziv elastic pentru scutece. Ramanem lideri in tehnologia atasarilor elastice.”

Mark Alper

Bostik, Inc.

Manager tehnic, Laboratorul R&D, Wauwatosa SUA

2001: PRIMII ADEZIVI ELASTICI PE BAZĂ DE POLIMER MODIFICAT CU SILAN

În 2001, Bostik a fost prima companie care a lansat adezivi elastici pe baza de polimer modificat cu silan (SMP). Acestia sunt foarte elastici, impermeabili si adera pe toate tipurile de suprafete, interioare si exterioare, si in toate conditiile meteorologice (ger, ploaie, zapada, temperaturi ridicate). Se lipesc de orice suprafata si in orice conditii, de la cuiere pentru haine, la parbrize pentru trenuri si nituri pe aripile avionului. Cuiele si suruburile incep sa devina o amintire.

2003: PRIMUL ADEZIV PATENTAT SENSIBIL LA PRESIUNE PENTRU AMBALAREA ALIMENTELOR RESIGILABILE

Bostik a fost prima companie care a patentat adezivi de resigilare si continua sa transforme materialele de ambalare pentru alimente cu aceasta tehnologie inteligenta.

Adezivii de resigilare ofera o alternativa mai putin risipitoare, mai prietenoasa cu mediul si mai usor de utilizat pentru recipientele conventionale care nu pot fi resigilate.

Prin eliminarea necesitatii unui ambalaj secundar (sisteme de inchidere tip fermoar/cursor etc.) si pastrarea prospetimii alimentelor, tehnologia de resigilare de la Bostik imbunatateste performanta produsului, eficienta operationala si rezultatul final.

2019: FIX&FLASH

Bostik lanseaza Fix&Flash: o tehnologie profesionala care se lipeste la cerere si pe orice material (chiar si pe materiale opace) datorita sistemului sau UV de uscare.

Top