Merken en landen

Het project

Een unieke beleving; dat is het uitgangspunt voor een dag wellness bij Thermen Berendonck in Wijchen. Daarvoor is de perfecte staat van alle wellnessruimten een basisvereiste. Elf Bostik producten zorgen in de talrijke sauna’s, binnen- en buitenbaden, zoutbaden en rustruimten voor een idyllische uitstraling van wanden en vloeren. Bijzondere onzichtbare productkwaliteiten worden door de unieke uitstraling van wanden en vloeren zichtbaar. 

“Elke smet, elke loshangende tegel of waterdoorlatende voeg, verstoort het unieke beeld van Thermen Berendonck”. De voorbereiding, bevestiging en afwerking is zeker zo belangrijk als de unieke keuze van de tegels, veelal afkomstig uit landen zoals India, om die natuurlijke uitstraling en sfeer van die landen naar Wijchen te halen.

Het project

Thermen Berendonck is na Thermen Bussloo en Soesterberg de derde thema-wellness beleving van Quality Wellness Resorts. Dit wellnesscentrum heeft als thema de sprookjesachtige verhalen en betoverde wellness uit het wondermooie Azië, samengebracht in de sfeer van 1001 Nacht. Een complete wellnessbeleving met uiteenlopende sauna’s, met een ultra binnen-buitenbad van 50 bij 10 meter, met afkoelbaden in sprookjesachtige decors, rustruimten met uitzicht over de Berendonck en met de grootste theatersauna van Europa. Het overgrote deel van deze wellnessruimten werden betegeld door Ultrabath uit Urk en voorbewerkt, verlijmd en afgevoegd met Bostik-producten.

De verwerking

Sjon van Dokkum van Ultrabath: “Dit is het meest ultieme project uit ons zeventienjarig bestaan als bedrijf. Bij complexe projecten als dit weten we ons in de voorbereiding als uitvoering gesteund door kennis en advies van Bostik. Samen zochten we naar de beste aanpak en de meest duurzame en snel verwerkbare oplossingen." Want hier draait alles om: kwaliteit, duurzaamheid en een hoge verwerkingssnelheid. Producten worden blootgesteld aan hoge temperatuurschommelingen, waardoor extra hoge eisen aan de producten worden gesteld. Elke tegel behaalt zijn optimale uitstraling door de juiste verlijming, die essentieel is voor een lange duurzaamheid.

Toegepaste producten

Ook al blijven de producten veelal onzichtbaar; Thermen Berendonck is een showroom van Bostik-kwaliteiten. Van voorstrijkmiddel tot membraan, van lijm tot voegmiddel. 

Elf toegepaste Bostik producten dragen bij aan de ultieme wellnessbeleving van Thermen Berendonck. Bij iedere vraag, en ieder tegelproject kijken we samen met de bouwprofessional wat de meest duurzame keuze is. 

Voorstrijken

Om de hechting van wanden en vloeren te optimaliseren werden deze voorgestreken met Ardagrip Classic, een gebruiksklaar voorbehandelingsmiddel, speciaal voor poreuze ondergronden, zoals: cementgebonden mortels, gipsplaten en cellenbeton.

 

Voorbereiden

Stucco W-140 / Stucco W140 DR

Om oneffenheden, sleuven en gaten in betonwanden bij te werken, te repareren en uit te vlakken werd Stucco W-140 toegepast, een snelafbindende lichtgewicht uitvlakmortel. De snelle uitharding maakt dat wanden vervolgens binnen korte tijd betegeld kunnen worden. In de kleinere ruimtes is gebruik gemaakt van de stofarme Stucco W-140 DR.

Ardatec Membraan

Zeker bij de overgang van het binnen- naar buitenbad treden grote temperatuurverschillen op, tot soms wel +30 graden binnen en -10 buiten. Op die plaatsen zorgt het Ardatec Membraan voor het opvangen van de thermische spanningen waaraan tegels worden blootgesteld. Het membraan is ook toegepast om een stabiele ondergrond te creëren onder de voorgevormde ligbedden in het zwembad. Het Ardatec Membraan is een vervormbare, scheuroverbruggende, gebruiksklare en waterdichte afdichtings- en ontkoppelingsmat.

Turbotec 2K+

Turbotec 2K+ is bestand tegen enorme waterdruk, zoals die ontstaat op de wanden en vloeren van het grote zwembad van 50 bij 10 meter dat van een binnenbad overloopt naar een buitenbad. Daarnaast is de Turbotec 2K+ ook toegepast in het zoutwaterbad dat zich in een sprookjesachtige omgeving bevindt. Turbotec 2K+ is een 2-componenten flexibele hybride minerale afdichting, die zowel binnen als buiten toegepast kan worden bij wanden en vloeren en ook bij keramische en natuursteen wand- of vloerbekleding.

Ardatape

Om scheurvorming te voorkomen in inwendige en uitwendige hoeken in natte ruimten werden deze hoeken voorzien van Ardatape dichtband, een hoogwaardige wapeningsband. De Ardatape laat zich gemakkelijk aanbrengen en is ook te gebruiken bij dilatatievoegen. Hij is licht in gewicht en heeft een hoge inscheursterkte.

Verlijmen

Ardaflex Marmor

Voor het verlijmen van de leisteen-tegels in de zwembaden werd de witte flexibele dunbedmortel Ardaflex Marmor gebruikt. Deze dunbedmortel is ook geschikt voor het verlijmen van glasmozaïek en voor het verlijmen van verkleuringsgevoelige en gekalibreerde natuursteen.

Ardaflex Flexmortel

Om de keramische tegels te verlijmen werd de Ardaflex Flexmortel gebruikt. Deze lijm bezit zeer goede verwerkingseigenschappen en een hoge standvastigheid. Deze Ardaflex Flexmortel is zowel binnen als buiten toepasbaar én onder water.

Ardaflex Turbo

Bij een project als Thermen Berendonck worden vloeren vaak ‘s nachts aangelegd of gerepareerd, zodat de volgende ochtend het publiek alweer binnen kan. Om deze strakke deadlines te kunnen halen, is de Ardaflex Turbo de ideale poederlijm voor het verlijmen van keramische tegels. Want ‘s morgens (of al na enkele uren) is de vloer weer volledig belastbaar. Door de korte afbindtijd kan men direct beginnen met voegen en zijn ruimten snel begaanbaar.

Ardaflex S2 Premium

Door die strakke deadlines, moesten de tegelzetters de verse en jonge cementdekvloer snel betegelen. Daarvoor gebruikten ze de Ardaflex S2 Premium. Deze dunbedmortel is uitermate geschikt voor groot formaat vloertegels, omdat hij de ontstane spanning opvangt en op die manier scheurvorming voorkomt.

Afwerken

Ardacolor Flex

Voor het voegen van keramische wand- en vloerbekledingen, maar ook voor het voegen van steenstrips werd de Ardacolor Flex gebruikt. Het woord Flex geeft het al aan: de Ardacolor beweegt mee bij temperatuurschommelingen. Dit voegmiddel is geschikt voor een voegbreedte tussen de 3 en de 15 mm en zowel binnen, buiten als onder water toepasbaar.

Ardacolor Xtrem Easy

In de zwembaden, zoutbaden en andere natte ruimtes zoals de cooling down-grotten werd de Ardacolor Xtrem Easy als voegmiddel gebruikt; een hoog belastbare gekleurde epoxyhars. Het grote voordeel van de Ardacolor Xtrem Easy, is dat er geen kleurverschillen zullen ontstaan. Sjon van Dokkum zegt over de Ardacolor Xtrem Easy: “In tegenstelling tot de meeste Bostik-producten, is deze epoxyvoeg wél zictbaar. Gelukkig maar, want dit is dan ook direct de mooiste en meest toegepaste gebruiksvriendelijke epoxy voeg die er is."

Top