Varumärken och länder

Vad är biobaserat material?

Biobaserat material härstammar helt eller delvis från levande materia (biomassa), som t.ex. växter och djur. Biomassan kan ha genomgått fysisk, kemisk eller biologisk behandling.

Vad är biomassa?

Biomassa är förnybart organiskt material som kommer från växter eller djur.

Är alla naturmaterial biobaserade?

Alla biobaserade material har ett naturligt ursprung, men alla ingredienser med naturligt ursprung är inte biobaserade. Mineraler, till exempel, är inte en del av biomassan och därför har de ett naturligt ursprung men är inte biobaserade. Biobaserade material omfattar inte bränsle eller fossilbaserade råvaror.

Vad är en biobaserad produkt?

En biobaserad produkt innehåller någon del biobaserat material. På grund av varierande bestämmelser världen över finns det ännu ingen gemensam bestämmelse om ett minimivärde.

Hur identifierar man en biobaserad Bostik-produkt?

Bostiks biobaserade produkter har en ikon med den specifika procentsatsen av biobaserat innehåll och den testmetod som använts.

De specificerade och märkta produkterna är de som har genomgått mätningar och där vi kan säkerställa andelen biobaserat material. Bostiks sortiment består dock av fler biobaserade produkter, men som inte genomgått dessa mätningar ännu. 

Vilken procentandel biobaserat innehåll använder ni i era produkter?

Det varierar mellan Bostiks produkter, se procentandelen biobaserat innehåll i Bostiks produkter nedan:

Vilka biobaserade material använder ni i era produkter?

Detta varierar mellan olika biobaserade produkter. Se specifikation nedan:

  • HERNIA PVP-VARIANT: Stärkelse (majs) och latex
  • WALL STANDARD: Stärkelse (potatis) och latex
  • STIX A600 EVOLUTION: Tallharts
  • STIX A511 COMBI AIR: Tallharts och latex
  • STIX A800 PREMIUM: Tallharts och latex
  • FIX A570 MULTI TACK: Tallharts och latex

Hur beräknar ni procentandelen biobaserat innehåll i era produkter?

På Bostik använder vi den europeiska standarden EN 16640, och mer specifikt metod C (acceleratormasspektrometri (AMS)). Den fokuserar på biobaserat kolinnehåll. Vatten, karbonat och andra icke-organiska eller icke-kolmolekyler beaktas inte vid beräkningen av det biobaserade kolinnehållet. Det biobaserade kolinnehållet anges som en del av det totala kolinnehållet.

Vad är biobaserat eller biogent kol?

Biobaserat eller biogent kol avser kol som avskiljs från atmosfären under biomassans tillväxt. Kol ackumuleras i växter genom fotosyntesprocessen.

Är era biobaserade produkter certifierade?

Våra biobaserade produkter utvärderas av Eurofins[1] enligt den europeiska standarden EN 16640, för att beräkna procentandelen biobaserat innehåll. Rapporter kan delas på begäran. Vi ansöker inte om certifieringar från tredje part.

Sker någon påverkan på produktens prestanda?

Produktens prestanda behöver inte nödvändigtvis påverkas av användande av biobaserad råvara, det handlar om formulering och val av råvara.

Påverkar det priset på produkten?

Ja, biobaserade produkter är dyrare på grund av begränsningar i tillgänglighet och skalbarhet för den biobaserade råvaran.

Vad vinner jag på det här?

Detta initiativ hjälper dig att ha en positiv inverkan på miljön genom att minska beroendet av begränsade resurser, såsom fossila material.

Är era biobaserade produkter återvinningsbara?

Vissa biobaserade material är återvinningsbara, biologiskt nedbrytbara eller komposterbara. Våra förpackningar kan inte återvinnas eftersom det ännu inte finns ett bra system för att resurseffektivt skilja rester av produkten från förpackningen. Därför används alternativa sätt att kassera våra produkter i slutet av deras livstid, t.ex. deponering. Vi undersöker för närvarande möjliga återvinningslösningar.

Betyder ”biobaserat” alltid ”mer hållbart”?

Biobaserade material är inte nödvändigtvis mer hållbara. Det är viktigt att titta på hur materialet anskaffas, produktionsprocessen, de energikällor som används o.s.v. Att en produkt är biobaserad visar inte heller om slutprodukten är återvinningsbar eller biologiskt nedbrytbar, vilket också är en viktig del av hållbarheten.

Vad är massbalans?

Massbalansmetoden är en process för att fastställa användandet av biobaserade råvaror i en slutprodukt när både biobaserade och fossila råvaror har använts i processen. Ett oberoende organ verifierar tillförseln av den biobaserade tillsatsen till specifika produkter med hjälp av ett certifikat.

Vad är biotillförsel?

Med biotillförsel avses tillförsel av biobaserat innehåll till en produkt via en certifieringsprocess för massbalans.

[1] Eurofins är en världsomspännande grupp av laboratorier som erbjuder testning och stödtjänster.

Mer om miljö & hållbarhet

Miljö & Hållbarhet

Läs mer!
bostik-global-sustainability-image-640x480.png

Certifieringar, märkningar och dokumentation

Läs mer!
bostik-nordic-banner-sustainability.jpg

Biobaserade lim

Läs mer!
bostik-se-image-bio-based-03.jpg

Grått har aldrig varit så grönt

Läs mer!
Proxima_Banner_640x480_ofr-recycled.jpg

Hållbara förpackningar - Frågor och svar

Läs mer!
bostik-nordic-en-sustainability-pcr.jpg
Top