Marci si tari

FAQ si Buletine Informative 

I. Am o suprafata din piatra naturala care trebuie etansata. Ce sa folosesc? 

R. Multe produse contin ulei sau plastifianti care patrund in suprafetele poroase, cum ar fi piatra naturala. Aplicarea acestor produse duce la aparitia unor pete in jurul etansantului, deci la contaminare. Aceasta contaminare nu poate fi indepartata. Va recomandam sa aplicati Bostik S955 SEAL’N’FLEX NON-STAINING, Bostik S960 SILICONE NON-STAINING sau Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM, pentru a evita contaminarea si pentru a va oferi posibilitatea de a etansa piatra naturala. Pentru mai multe informatii, va rugam sa cititi Fisa Informativa FS012 Adecvarea si Tratarea Prealabila a Suprafetelor. 

I. Trebuie sa folosesc o amorsa inainte de a aplica etansantul? 

R. Amorsa este recomandata in aproape toate situatiile, in special atunci cand aveti de-a face cu suprafete poroase. Pentru mai multe informatii, va rugam sa cititi Fisa Informativa FS012 Pregatirea si Tratarea Prealabila a Suprafetelor. 

I. Care este dimensiunea corecta a materialului de etansare a rosturilor? 

R. Dimensiunea corecta a unui material de etansare a rosturilor de pana la 10 mm este de 1 la 1 (de exemplu, 5 mm latime si 5 mm adancime). Daca latimea rostului dvs. este mai mare de 10 mm, puteti calcula cu usurinta adancimea corecta folosind urmatoarea formula: 

Adancimea corecta = Latimea rostului mm/3 + 6 mm (de exemplu, latimea rostului 21 mm/3 + 6 mm = 13 mm adancime). 

Bostik ofera mai multe produse obtinute prin tehnologii variate, in cazul carora se poate aplica o latime a rostului de maximum 40 mm. Etansarea durabila a rosturilor depinde de miscarea elementelor de constructie adiacente si de utilizarea unei tije de sustinere corecte. Pentru mai multe informatii, va rugam sa cititi Fisa Tehnica FS008 Dimensiunile Rosturilor. 

I. Ce este un rost de dilatatie? 

R. Un rost de constructie care se dilata si se comprima pe durata vietii sale, absorbind miscarea naturala a unei constructii/unor pereti (dilatatie). 

I. Ce este un rost de imbinare?  

R. Un rost intre materiale de constructii, ce are un caracter estetic. Rosturi in jurul tavanelor, scarilor, ramelor, soclurilor, plintei etc. 

I. Ce este un rost de constructie? 

R. Un rost necesar pentru a lipi si a absorbi miscarea intre diferite tipuri de materiale de constructii, cum ar fi materiale laminate, constructii de containere, camioane si remorci etc., dar si in constructii generale (prefabricate).   

I. Ce este un rost de vitraj izolant? 

R. Un rost care etanseaza vitrajele simple sau termoizolante cu diverse rame si suprafete, cum ar fi rame din lemn tratat cu amorsa/vopsit, rame din aluminiu si/sau plastic etc. Materialele de etansare trebuie sa fie elastice, ca de exemplu etansantii siliconici, etansantii poliuretanici sau etansantii hibrizi. Este esential sa permita acoperirea cu vopsea si sa asigure rezistenta la UV.  

I. Ce tipuri de snururi de ajustare a rosturilor sunt disponibile pentru o etansare buna, solida si durabila? 

R. Sunt disponibile doua tipuri de snururi de ajustare a rosturilor. Primul tip este un produs din PE (polietilena), care ofera o structura celulara inchisa, iar al doilea tip este reprezentat de un produs din PU (poliuretan), care ofera o structura celulara deschisa. 

I. Cand se recomanda utilizarea de snururi de ajustare a rosturilor?  

R. In general, snururile de ajustare a rosturilor sunt recomandate pentru a obtine o dimensiune corecta a rostului in cazul rosturilor de constructie si frecvent in cazul rosturilor de dilatatie sau de imbinare. Snururile de ajustare a rosturilor din PE (polietilena), cu structura celulara inchisa, sunt recomandate in rosturile in care se prognozeaza un grad ridicat de incarcare mecanica (adesea rosturi orizontale pentru pasarele pietonale sau depozite etc.). Snururile de ajustare a rosturilor din PU (poliuretan), cu structura celulara deschisa, sunt adesea recomandate in cazul in care sarcina mecanica este mai putin importanta, de exemplu in cazul rosturilor de dilatatie din fatade. 

I. Ce este un perete cortina? 

R. Un perete cortina este o fatada sau un perete despartitor neportant, intre exteriorul si interiorul unei cladiri. Deoarece peretele cortina este neportant, acesta poate fi construit din materiale usoare, cum ar fi sticla sau materialele laminate, ceea ce permite reducerea greutatii. 

I. Etansantii siliconici pot fi vopsiti? 

R. Nu, vopseaua nu adera la etansantii siliconici. Daca aveti nevoie sa vopsiti etansantul dupa aplicare, va recomandam sa folositi Bostik H775 GLASS’N’SEAL PREMIUM PAINTABLE in rosturile de vitraje izolante si fatade. Pentru mai multe informatii, va rugam sa cititi Fisa Informativa FS006 Toleranta Etansantilor la Vopsea. 

I. Am vopsit materialul de etansare acrilic, dar acesta se crapa chiar in mijloc, la toate rosturile 

R. Aceasta este o problema frecventa. Motivul pentru aparitia acestui fenomen este acela ca, in timpul intaririi, etansantul acrilic se contracta din cauza evaporarii apei prezente in toate formularile acrilice. Daca vopsiti prea devreme rostul acrilic, vopseaua nu este suficient de flexibila pentru a rezista la deformarea cauzata de contractia completa a acestuia, rezultatul fiind craparea vopselei. Daca va uitati cu atentie, materialul de etansare nu este crapat, ci doar vopseaua. 

I. Am vopsit un etansant hibrid, dar vopseaua pe baza de solventi nu se usuca 

R. La aplicarea hibrizilor care urmeaza sa fie vopsiti, trebuie sa stiti ca vopselele pe baza de solventi (sintetice) pot prezenta o intarziere de intarire. Bostik H775 GLASS’N’SEAL PREMIUM PAINTABLE este o formula unica in cadrul grupului de produse hibride, care poate fi acoperita complet cu vopsea sintetica si pe baza de apa. 

I. Exista produse de etansare care pot fi vopsite imediat, daca doresc sa continui sa vopsesc in aceeasi zi? 

R. Da, avem asemenea produse in gama noastra. Un exemplu ar fi Bostik A980 INSTANTLY PAINTABLE. Este o formula unica, singurul etansant acrilic care poate fi intr-adevar vopsit direct. 

I. Tocmai am cumparat o locuinta care are tot felul de fisuri si gauri in pereti si tavane 

R. Pentru aceasta situatie puteti utiliza Bostik A930 EASY FILLER PRO. Este un material de umplere ultrausor, pe baza de acrili, care nu prezinta contractie, astfel incat poate fi acoperit cu orice tip de vopsea disponibila. 

I.  Cat timp este necesar inainte de a putea vopsi un etansant acrilic? 

R. Etansantii acrilici standard nu au un timp de intarire standard. Acesta depinde de factori precum: umiditatea aerului, temperatura, umiditatea suprafetei si dimensiunea rostului. In cel mai rau caz, poate fi necesar un timp de pana la cateva zile. In general, daca va aflati intr-un mediu in care acesti factori sunt normali, va recomandam sa asteptati 24 de ore inainte de a vopsi etansantul acrilic.   

I. Toate vopselele sunt compatibile cu acrilii Bostik? 

R. Nu putem testa toate tipurile de vopsea pe produsele noastre acrilice. Daca produsul dvs. are logo-ul Bostik UCA pe ambalaj, inseamna ca aveti un produs de calitate de la Bostik, a carui compatibilitate a fost testata in colaborare cu industria producatoare de vopsele, dar efectuati intotdeauna propriul test pentru a fi siguri. 

I. Pot folosi un acril in exterior? 

R. In ciuda faptului ca un material de etansare acrilic este pe baza de apa, puteti utiliza aproape toate materialele de etansare acrilice in exterior, dar numai atunci cand estimati o perioada lunga de uscare si acoperirea cu vopsea. In caz contrar, materialul de etansare se va dizolva usor atunci cand ploua. Daca doriti sa evitati acest lucru, puteti folosi Bostik A750 EXTERIOR ACRYLIC. Acesta este un etansant acrilic de inalta calitate, care este rezistent la ploaie dupa aplicare. 

I. Pot folosi un etansant acrilic pentru vitraje izolante? 

R. Nu, din pacate, acest lucru nu este posibil. Etansantii acrilici nu au aceeasi capacitate de miscare ca etansantii pentru vitraje izolante (etansanti elastici). Acesta este motivul pentru care etansantii acrilici nu sunt niciodata certificati cu marcajul CE pentru vitraje izolante (CE EN 15651-2). 

I. Cat de elastic sau flexibil este un acril? 

R. Un material de etansare acrilic este un material de etansare plasto-elastic, a carui capacitate maxima de miscare este de 12,5%. Acest lucru inseamna ca un material de etansare acrilic de inalta calitate poate absorbi constant miscari de pana la 12,5%. In cazul in care rostul are o capacitate de miscare mai mare, etansantul acrilic se va rupe ulterior, dar acest lucru poate dura luni de zile inainte de a deveni vizibil. In acest caz, este mai bine sa folositi un etansant hibrid atunci cand este necesara o capacitate de miscare mai mare, precum si acoperirea cu vopsea. 

I. Ce inseamna Casa Pasiva?  

R. Casa Pasiva este un standard de constructie dezvoltat de Dr. Wolfgang Feist si de Bo Adamson. O casa pasiva este mai mult decat neutra din punct de vedere energetic sau eficienta din punct de vedere energetic. O casa pasiva este cu adevarat eficienta din punct de vedere energetic, confortabila si, in acelasi timp, accesibila. O casa pasiva poate economisi energie pentru incalzirea/racirea spatiilor cu pana la 90% fata de o cladire obisnuita si cu 75% fata de o cladire noua medie. 

I. Ce se intelege prin Etanseitate la Aer? 

R. Toate elementele de constructie sunt conforme cu reglementarile europene. La fel si elementele de constructie din casele pasive si cladirile neutre din punct de vedere energetic. Pentru a mentine un climat interior confortabil (cald/racoros), prioritatea numarul unu este asigurarea faptului ca cele doua climate, cel interior si cel exterior, nu pot comunica. In caz contrar, trebuie sa folosim multa energie pentru a mentine climatul interior. Utilizarea energiei nu este favorabila pentru mediul inconjurator. Prin urmare, prioritatea principala este de a inchide toate imbinarile dintre toate elementele cladirii si de a le face etanse. Cu alte cuvinte, trebuie sa etansam toate imbinarile existente in invelisul exterior al unei cladiri, astfel incat energia/caldura introdusa initial sa poata fi folosita cat mai mult timp posibil. 

I. Cum se masoara etanseitatea la aer a unei cladiri? 

R. Etanseitatea la aer se masoara cu ajutorul testului usii suflante (blower door). Un ventilator mare este amplasat in usa din fata, etansand complet usa si creand o diferenta de presiune (50Pa) intre interiorul si exteriorul casei. Dupa initierea acestui test, se poate defini un rezultat al pierderilor de aer. 

I. Cum pot detecta eventualele pierderi de aer in invelisul exterior al cladirii? 

R. Pierderile de aer in invelisul exterior al cladirii pot fi detectate cu ajutorul testului usii suflante (blower door), al scanarilor termografice si al testelor cu ultrasunete. Un test de fum poate oferi o solutie pentru testele cu suflante. In cadrul testului termografic, se foloseste un afisaj in care zonele rosii indica locul in care se pierde energia/caldura si zonele albastre in care etanseitatea la aer este buna. In testarea cu ultrasunete, un dispozitiv produce un sunet de inalta frecventa si atunci cand se verifica partea de constructie montata (de exemplu, ramele usilor sau ferestrelor) si exista o pierdere de aer in imbinare, dispozitivul emite un sunet. Daca nu, totul este in regula, componenta fiind etansa. 

I. Exista produse din gama Bostik care sunt recomandate pentru constructii etanse la aer? 

R. Bostik ofera multe produse care sunt extrem de adecvate pentru a fi utilizate in proiecte de etansare la aer. Pe langa binecunoscutii adezivi Bostik, etansantii si spumele poliuretanice, Bostik furnizeaza, de asemenea, benzi precomprimate compriband. Cu alte cuvinte, un portofoliu complet pentru toate intrebarile sau solutiile dvs. privind etanseitatea la aer. 

I. Ce inseamna Valoarea sD? 

R. Valoarea sD este echivalentul grosimii stratului de etanseitate la aer si, prin urmare, a rezistentei la transmiterea masei de aer printr-un material, iar specificatia este exprimata in m (metri). 

I. In ceea ce priveste valoarea sD, ce insemnatate are valoarea μ, intalnita des in acest context? 

R. Valoarea μ reprezinta rezistenta la difuzia vaporilor, adica rezistenta oferita de un material la transmiterea vaporilor. Pentru a calcula o valoare sD avem nevoie de valoarea μ, prin urmare, veti citi aceste doua valori in concordanta una cu cealalta. 

I. Ce este valoarea lambda? 

R. Valoarea lambda este afisata ca valoarea λ. Valoarea lambda arata conductivitatea termica a unui material. Aceasta se exprima in W/mK. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat mai bine este condusa caldura si, prin urmare, cu atat mai putin izolat este materialul. 

I. Am aplicat spuma poliuretanica Bostik, dar produsul pur si simplu cade din rostul pe care vreau sa-l umplu 

R. Acest lucru este cauzat, probabil, de circumstante nefavorabile. Lipsa de umiditate (umiditate foarte scazuta a aerului sau a suprafetei) duce la o expadare si intarire ineficienta a spumei si la proprietati finale slabe. Asadar, umeziti intotdeauna in prealabil suprafata/rostul cu apa, folosind un pulverizator. Aplicati spuma Bostik PU Foam, apoi umeziti imediat dupa aplicare. 

I. Am un tub de spuma poliuretanica insa, atunci cand este activata valva, spuma poliuretanica nu iese din tub 

R. In acest caz, tubul de spuma poliuretanica a fost depozitat in pozitie orizontala, ceea ce le permite componentelor solide din tub sa blocheze supapa, facand activarea imposibila. Depozitati intotdeauna tuburile in pozitie verticala, la temperaturi cuprinse intre +5°C si +25°C, pentru a evita blocarea valvei. Nu incercati sa activati valva utilizand cuie, surubelnite etc. Returnati tubul furnizorului dvs. si solicitati un produs functional. 

I. Am folosit o spuma poliuretanica de calitate, pentru aplicare cu pistolul, dar dupa o ora, pistolul nu mai functiona corect 

R. In mod normal, nu se intampla nimic daca lasati tubul cu pistolul atasat nefolosit o perioada. Probabil capatul pistolului nu a fost curatat cu PU Foam Cleaner dupa utilizare. Acest lucru permite reziduurilor de spuma poliuretanica sa se intareasca si, prin urmare, sa blocheze partial sau complet pistolul. 

I. Pot sa vopsesc spuma poliuretanica? 

R. Da, spuma poliuretanica poate fi vopsita, mai ales in acoperisurilor, unde imbinarile sunt finisate cu spuma poliuretanica. 

I. Spuma poliuretanica este rezistenta la UV? 

R. Nu, spuma poliuretanica este foarte putin rezistenta la UV. Daca spuma poliuretanica este expusa la UV pentru o perioada mai lunga de timp, aceasta se ingalbeneste si devine friabila. Prin urmare, spuma poliuretanica se va acoperi cu vopsea, materiale de finisare sau panouri si profile. 

I. Ce inseamna B3 de pe tubul de spuma poliuretanica? 

R. Spuma poliuretanica este clasificata in clase de rezistenta la foc, fiecare avand o reactie proprie la foc. 

B1- Greu inflamabila 

B2 - Normal inflamabila 

B3 - Inflamabila 

I. Stiu ca materialele mele de etansare au marcajul CE, dar nu vad acest lucru pe recipientul meu de spuma poliuretanica 

R. Este adevarat ca nu exista (inca) un marcaj CE pe tub. Este un proiect european, dar in prezent nu este posibila aplicarea marcajului CE pe tub. 

I. Ce inseamna „Hand Held”?  

R. „Hand Held” inseamna ca recipientul de spuma poliuretanica este pentru aplicare manuala, utilizand adaptorul din plastic. Adica, rotiti aplicatorul furnizat pe tub, agitati-l bine si activati-l manual. Exista, de asemenea, disponibila si varianta „Gun Grade”, unde aplicatorul este inlocuit cu un pistol, iar tubul se activeaza prin apasarea tragacului pistolului. 

I. Pot sa reutilizez un tub cu utilzare manuala „Hand Held”? 

R. Tocmai aceasta este limitarea unei spume poliuretanice cu aplicare manuala. Un produs de tip aplicare manuala „Hand Held” nu este reutilizabil, asa ca va trebui sa folositi imediat intreg continutul. In cazul spumelor poliuretanice pentru aplicare cu pistolul, este posibila reutilizarea, deoarece ansamblul tub – pistol raman sub presiune si nu se poate initia intarirea spumei poliuretanice. 

I. Am scapat niste spuma poliuretanica pe podea. Cum pot sa o curat? 

R. Puteti curata cu usurinta podeaua si indeparta spuma poliuretanica proaspata cu ajutorul Bostik PU Cleaner. Atata timp cat spuma poliuretanica este proaspata, solutia de curatare o dizolva cu usurinta. 

I. Am nevoie de un produs care poate etansa si lipi practic orice 

R. Bostik ofera utilizatorilor nostri finali o mare varietate de produse de uz general. Bostik va recomanda sa achizitionati Bostik H750 SEAL’N’BOND PREMIUM, un adeziv si etansant hibrid multifunctional, de calitate superioara, care nu pateaza. 

I. Pot aplica un produs de baza de etansare si lipire pe piatra naturala? Acest lucru este specificat pe tub? 

R. Aplicarea unui produs standard de etansare si lipire pe piatra naturala implica un risc de decolorare. Acest lucru este cauzat de plastifiantii din produse, care migreaza in piatra naturala poroasa si se decoloreaza la margini, acolo unde materialul de etansare intra in contact cu piatra naturala (are un aspect uleios). Exista produse speciale disponibile in gama Bostik, care sunt special concepute pentru aceasta aplicatie. 

I. Un produs de uz general este recomandat pentru toate tipurile de suprafete? 

R. Produsele de uz general sunt adecvate pentru o mare varietate de suprafete, cu urmatoarele exceptii: PE, PP, PC, PMMA, PTFE, plastic moale, neopren si suprafete bituminoase. Daca nu sunteti sigur, verificati intotdeauna fisa tehnica Bostik. 

I. Toate produsele de uz general asigura o aderenta initiala la lipire? 

R. Produsele cu aderenta initiala sunt foarte specializate, fiind concepute pentru a lipi obiecte grele de perete sau de tavan fara niciun suport. Produsele Bostik ofera aderenta initiala numai daca acest lucru este indicat pe ambalaj. In toate celelalte cazuri, va recomandam sa sustineti pentru scurt timp obiectul (o ora). Dupa acest interval se obtine aderenta finala, urmata de intarirea completa a produselor de uz general (2/3mm in 24 de ore).  

I. Am cumparat un produs de la Bostik, dar este foarte dificil de extrudat din tub  

R. Acest lucru poate surveni ca urmare a faptului ca nu ati decupat duza furnizata impreuna cu tubul. Daca duza are un orificiu de mici dimensiuni, extrudarea va fi greoaie. Daca decupati duza in mod corect, produsul va fi extrudat mult mai bine si fara probleme. Pentru o aplicare optima a produselor noastre, recomandam un orificiu minim al duzei de 6 mm. 

I. Am folosit Bostik H550 pentru a lipi sipci de plinta pe perete si pentru a o etansa in partea superioara. Pot vopsi plinta? 

R. Da, puteti. Produsul nostru de uz general Bostik H550 poate fi vopsit cu vopsea pe baza de apa si cu vopsea bicomponenta. Atunci cand utilizati vopsea pe baza de solventi, poate aparea o intarziere de uscare, asa ca testati-o intotdeauna. 

I. Ce fel de vopsea pot folosi pentru produsele Bostik de uz general? 

R. Toate produsele Bostik de uz general pot fi vopsite fara probleme cu vopsea pe baza de apa, cu vopsea bicomponenta, cu vopsea murala si cu lac. 

I. Ce produse de uz general de la Bostik pot aplica pentru acoperisuri bituminoase? 

R. Niciunul. Bostik ofera produse pentru acoperisuri specializate pentru acest lucru. 

I. Pot repara un jgheab cu aceste produse de uz general? 

R. In principiu, acest lucru ar putea fi posibil, dar Bostik ofera, de asemenea, produse specializate pentru acest tip de aplicatie, ca parte a gamei noastre pentru acoperisuri. 

I. Am etansat fereastra din plastic, dar s-a fisurat geamul 

R. Probabil este vorba despre un geam din PMMA-PLEXIGLASS sau POLICARBONAT. In acest caz, fisurarea geamului se numeste fisurare sub tensiune. Fisurarea sub tensiune survine la suprafata materialelor plastice cu o tensiune superficiala foarte scazuta. Aplicati pe acest tip de materiale plastice numai materiale de etansare cu silicon neutru pur, fara plastifianti minerali, in cazul nostru Bostik S780 GLASS’N’SEAL PREMIUM.  

I. La cateva saptamani dupa ce am finisat geamul din acril/plexiglas cu etansant, acesta s-a fisurat   

R. Geamul din PMMA-PLEXIGLASS sau POLICARBONAT genereaza un coeficient de miscare foarte ridicat, ceea ce inseamna ca, daca este vorba de o suprafata mare a foii de sticla, acestea genereaza o putere de intindere atat de mare incat materialul de etansare mai rigid nu poate urmari geamul din PMMA-PLEXIGLASS sau POLICARBONAT, ceea ce poate duce in cele din urma la aparitia unei fisuri. 

I. Pot utiliza produsele dvs. destinate vitrajelor izolante pentru geamuri simple sau geamuri termoizolante?  

R. Bostik ofera o mare varietate de produse destinate vitrajelor izolante, de exemplu pentru vitraje izolante obtinute prin metode diferite, pentru geamuri simple, pentru geamuri instalate in cladiri-monument si, bineinteles, pentru geamuri termoizolante.  

I. Daca utilizez produsul dvs. hibrid pentru vitraje izolante, acesta se lipeste de uneltele pe care le folosesc pentru vitrajele izolante? 

R. Produsele noastre hibride sunt foarte usor de aplicat si de prelucrat, insa aveti nevoie de solutia de finisare Bostik pentru a evita ca hibridul sa se lipeasca de etansant.                                

I. Trebuie sa finisez geamurile instalate in cladiri-monumente. Bostik ofera un etansant pentru geamuri de acest tip? 

R. Da, cu siguranta. Puteti alege fie Bostik S950 GLASS’N’SEAL PUTTY PREMIUM (tehnologie pe baza de Siliconi), fie Bostik H950 GLASS’N’SEAL PUTTY PREMIUM (tehnologie pe baza de Hibrizi), cu mentiunea ca Bostik S950 nu poate fi vopsit, iar H950 poate fi vopsit. 

I. Pot finisa un luminator cu un etansant standard pentru vitraje izolante? 

R. Cel mai probabil, luminatorul este realizat dintr-un geam din PMMA-PLEXIGLASS sau POLICARBONAT. Asadar, si in acest caz aplicati pe acest tip de plastic doar Bostik S780 GLASS’N’SEAL PREMIUM. 

I. Ce dimensiune a rostului trebuie sa respect in cazul unui vitraj izolant? 

R. In mod standard, ramele de ferestre sunt livrate cu geamuri cu o dimensiune a rostului de aproximativ 4x4 milimetri. Aceasta poate diferi in functie de dimensiunea profilului placii de sticla, astfel incat dimensiunile rostului pot fi mai mari in cazul sistemelor de geamuri mari. Utilizati intotdeauna o banda cu celule PE pentru a actiona ca snur de ajustare a rostului, plasati-o la adancimea corespunzatoare intre 4 si 6 milimetri. Intrebati furnizorul de geamuri ce anume va recomanda, pentru a nu pierde garantia. 

I. Pot etansa si rosturile de imbinare cu materialul de etansare pentru vitraje izolante? 

R. Da, cu siguranta puteti. Materialele de etansare pentru vitraje izolante sunt materiale de etansare elastice de inalta calitate, cu o rezistenta excelenta la razele UV. Retineti ca etansantii siliconici nu pot fi vopsiti, dar etansantii hibrizi si poliuretanici pot fi vopsiti. 

I. Este posibila refacerea partiala a rosturilor sau trebuie sa curat complet rostul si sa etansez fereastra din nou? 

R. Da, acest lucru este posibil. Trebuie doar sa indepartati toate materialele de etansare afectate, apoi sa aplicati noul etansant. Cu toate acestea, va recomandam sa refaceti intregul etansant in timp ce inca lucrati la ramele ferestrelor. Exista posibilitatea ca si rostul de etansare actual, mai vechi si intact, sa prezinte probleme pe termen scurt. Putin mai mult efort este justificat daca doriti sa obtineti un rezultat optim. 

I. Am un vitraj izolant si nu stiu cu ce tehnologie a fost realizat. Pot folosi orice? 

R. Daca nu sunteti sigur ce tip de etansant a fost utilizat pentru sistemul dvs. de vitraj izolant, va recomandam sa indepartati intregul rost de etansare si sa aplicati un nou etansant pentru vitraje izolante. In acest fel veti evita problemele de compatibilitate la un moment ulterior. 

I.  Ce reprezinta Aderenta initiala ridicata? 

R. Un produs cu Aderenta initiala ridicata va ofera posibilitatea de a lipi un obiect greu fara niciun suport suplimentar pe o suprafata (perete, tavan etc.). Aderenta initiala ridicata nu inseamna ca veti obtine o rezistenta mai mare dupa intarirea completa, intrucat se poate intampla ca produsele fara aderenta initiala sa asigure o rezistenta finala echivalenta dupa intarire. Aderenta initiala este utila in cazul in care nu este posibil sa lipiti anumite obiecte fara niciun suport. 

I. Am un Adeziv cu Fixare Rapida Hibrid. Acest produs contine solventi? 

R. Niciunul dintre adezivii nostri cu Fixare Rapida hibrizi sau acrilici nu contine solventi. 

I. Bostik ofera Adezivi rezistenti la apa? 

R. Bostik pune la dispozitie un portofoliu de Adezivi cu Fixare Rapida si Adezivi care furnizeaza solutii pentru toate nevoile generale pe care le intalnim in munca noastra de zi cu zi. Rezistenta la apa este una dintre acestea, de aceea Bostik produce un adeziv poliuretanic puternic, fara solventi, cu rezistenta extrem de mare la apa (D4), pentru o gama larga de aplicatii. 

I. Ce tipuri de adezivi produce Bostik?  

R. Adezivi hibrizi, adezivi pe baza de solventi, adezivi pe baza de apa si adezivi pe baza de poliuretani. 

I. Adezivii cu Fixare Rapida sunt adecvati pentru orice tip de aplicatie? 

R. Nu. Utilizarea acestora depinde de tipul de suprafata, de modul de aplicare si de rezultatul final dorit. 

I. Cand este recomandat un adeziv pe baza de apa? 

R. Acesta este utilizat frecvent pentru aplicatii de interior si atunci cand este necesara acoperirea cu vopsea. Acesti adezivi nu contin solventi. 

I. Cand este recomandat un adeziv Hibrid?  

R.  Acesta este utilizat frecvent pentru aplicatii la exterior, pentru cerinte de elasticitate ridicata si durabila si pentru un spectru de adezivitate foarte larg. Aceste produse sunt, de asemenea, utilizate frecvent ca produse 2 in 1 (aderenta si etansare). 

I. Cand este recomandat un adeziv pe baza de solventi?  

R. Acesti adezivi prezinta, in general, caracteristici de uscare si intarire foarte rapida, inclusiv atunci cand nu este necesara elasticitatea. Adezivii pe baza de solventi ofera un raport calitate/pret excelent. 

I. Cand este recomandat un adeziv poliuretanic?  

R. Unii adezivi poliuretanici detin certificarea D4 pentru impermeabilitate si au un caracter usor spumant. Sunt perfecti pentru constructii generale de interior si pentru interioare de ambarcatiuni, fiind disponibili si in varianta transparenta. Sunt utilizati frecvent in constructii generale si in constructii din prefabricate. De asemenea, sunt folositi frecvent ca produse 2 in 1. 

I. Ce procent de umiditate a lemnului poate avea rama vitrajului? 

R. Rama trebuie sa fie realizata din lemn tratat, uscat, cu un procent maxim de umiditate a lemnului de 18%. Procentul de umiditate a lemnului poate fi masurat cu ajutorul unui umidmetru pentru lemn. 

I. Care este distanta maxima dintre doua profile de montaj ale panoului de fatada?  

R. Distantele sunt specificate de catre producatorul panoului de fatada si sunt disponibile in Fisa noastra Tehnica. 

I. In ce circumstante se pot lipi panourile? 

R. La lipirea panourilor, este necesara o temperatura minima de +5°C si o temperatura maxima de +30°C. Umiditatea relativa joaca, de asemenea, un rol important in acest sens. Pentru aceasta, este disponibil un tabel referitor la punctul de roua. Este necesar sa nu existe conditii de ploaie/precipitatii. 

I. Profilele - suport si panourile trebuie tratate in prealabil? 

R. Da, operatiunea presupune 4 etape; 

- Tratarea prealabila a profilului din lemn sau aluminiu (primer de culoare neagra) 

- Tratarea prealabila a partii de contact cu adezivul a panoului (primer transparenta) 

- Asezarea benzii dublu adezive din spuma pentru fixare initiala, precum si a distantierului 

- Aplicarea BOSTIK H975 PANELTACK HM  

I. Pot aplica primer-ul cu mai mult timp inainte de montaj? 

R. In principiu, cea mai buna aderenta se obtine daca lipirea efectiva a panourilor are loc in intervalul de timp indicat in documentatia tehnica. Cu toate acestea, daca amorsa este aplicata in prealabil, stratul aplicat trebuie sa fie pastrat curat si uscat pana la lipirea panourilor. 

I. Pot aplica un strat suplimentar de primer peste un strat de amorsa deja aplicat? 

R. Nu, acest lucru nu este permis. Daca un strat nou de primer este aplicat peste un strat de amorsa deja aplicat, exista o posibilitate foarte mare de desprindere. 

I. Pot lipi panourile si pe o structura orizontala? 

R. Nu este permisa lipirea panourilor pe o structura orizontala. Trebuie sa existe intotdeauna un spatiu aerisit in partea din spate a panourilor, de cel putin 20 mm, precum si orificii de ventilatie in partea inferioara si superioara a sistemului de panouri de cel putin 50 cm2/m sau 100 cm2/m, in functie de tipul de panou. In plus, sistemul de lipire a panourilor Bostik are o grosime de 3 mm, iar in cazul unei structuri orizontale, se poate acumula apa, ceea ce conduce in cele din urma la deteriorarea adezivului si a proprietatilor de durabilitate. 

I. Ce interval de timp este necesar pentru lipirea unui panou? 

R. Timpul de lucru al adezivului BOSTIK H975 PANELTACK HM este de 10 minute. 

I. Trebuie sa asigur un suport mecanic suplimentar pentru panouri dupa lipire? 

R. Banda dublu adeziva din spuma asigura aderenta initiala si ofera adezivului timp pentru a atinge rezistenta finala. Prin urmare, nu este necesar un suport mecanic.  

I. Panourile pot fi lipite si ca panouri de tavan? 

R. Panourile pot fi lipite ca panouri de fatada si panouri de tavan, tinand cont de faptul ca montarea profilului se va realiza perpendicular pe fatada si ca distanta dintre profilele montate pe tavan sa fie intotdeauna x 0,70 in raport cu distanta dintre profilele montate pe fatada. 

I. Ce este Protectia Pasiva la Foc (PFP)?

R. Protectia Pasiva la Foc este incorporata atat in structura pentru a asigura stabilitatea cladirii, cat si in pereti si podele pentru a separa cladirea in zone de risc controlabil - compartimente. Aceste zone sunt concepute pentru a limita intensificarea si propagarea incendiului, permitand ocupantilor sa evacueze cladirea si oferind protectie pompierilor. Aceasta protectie este asigurata fie de materialele din care este construita cladirea, fie este adaugata la cladire pentru a-i spori rezistenta la foc.

I. Care este diferenta dintre protectia activa si cea pasiva impotriva incendiilor?

R. Protectia activa impotriva incendiilor actioneaza pentru a stinge un incendiu (ex. sprinkler-e). Protectia pasiva impotriva incendiilor contribuie la prevenirea propagarii unui incendiu sau la rezistenta la aprinderea initiala.

I. Care este diferenta dintre reactia la foc si rezistenta la foc?

R. Reactia la foc evalueaza materialele specifice care contribuie la incendiu, in timp ce rezistenta la foc evalueaza capacitatea unui sistem sau a unui produs de a rezista la penetrarea sistemului sau a produselor si de a preveni cresterea temperaturii intre partea expusa si cea neexpusa intr-o situatie de incendiu complet dezvoltat. Reactia la foc este testata in conformitate cu EN 13501-1, iar rezistenta la foc este testata in conformitate cu EN 13501-2. Gama Bostik Fire Protect se concentreaza pe rezistenta la foc.

I. Produsele Bostik sunt aprobate pentru aplicatii de protectie impotriva incendiilor?

R. Produsele din gama Bostik Fire Protect sunt testate in conformitate cu normele europene EN 1366-3 si EN 1366-4 si clasificate conform EN 13501-2.

I. Produsele din gama Bostik Fire Protect sunt testate si in conformitate cu EN 13501-1 Reactia la Foc?

R. Da, majoritatea produselor pe care le-am testat sunt incadrate in clasa de incendiu B (putin inflamabile, cu o contributie foarte mica la incendiu, dar care provoaca flashhover – aprinderea focului).

I. Ce solutii ofera Bostik in ceea ce priveste Protectia Impotriva Focului?

R. Bostik ofera solutii pentru etansare a rosturilor liniare si a trecerilor prin pereti si pardoseli. Bostik ofera diferite tipuri de produse, cum ar fi materiale de etansare pe baza de acrili, siliconi si hibrizi, spuma poliuretanica si produse cu proprietati intumescente, precum coliere si mansoane de tevi, dar si straturi de acoperire.

I. Ce sunt sistemele de etansare la foc pentru etansarea trecerilor in instalatii tehnice?

R. Garniturile de penetrare sunt sisteme pasive de protectie impotriva incendiilor, concepute pentru a mentine rezistenta la foc a unui element sau a unei sectiuni de cladire (perete sau podea) prin care trec tubulaturi precum cabluri, trasee de cabluri sau tevi.

I. Cum functioneaza produsele intumescente?

R. Produsele intumescente sunt proiectate sa expandeze si sa umple orice goluri din compartimentele de incendiu pentru a izola compartimentul in caz de incendiu. Acest tip de protectie impotriva incendiilor nu stinge un incendiu, ci il limiteaza si previne raspandirea acestuia.

I. Pot utiliza spuma poliuretanica rezistenta la foc in jurul tevilor?

R. Nu. Tevile si cablurile trebuie protejate de incendiu prin produse intumescente care sunt testate pentru aceasta aplicatie specifica. Spuma poliuretanica rezistenta la foc este utilizata de obicei doar pentru etansarea rosturilor liniare prin care nu trec tubulaturi. Bostik recomanda utilizarea colierelor sau mansoanelor intumescente pentru tevi pentru a asigura mentinerea integritatii peretelui si a podelei in caz de incendiu.

I. Produsele din gama Bostik Fire Protect au proprietati acustice?

R. Da. Majoritatea produselor au fost testate pentru izolarea la zgomotul aerian in conformitate cu ISO 10140-2:2010.

I. Am folosit un etansant sanitar, dar inca mai exista mucegai. Cum este posibil acest lucru?

R. Aditivii anti-mucegai sunt utilizati pentru a proteja etansantii sanitari in scopul prevenirii dezvoltarii mucegaiului pentru o perioada lunga de timp. Cu toate acestea, daca ventilatia este deficitara sau daca reziduurile de sapun raman pe rostul de etansare pentru perioade indelungate, proprietatile anti-mucegai pot fi afectate. De asemenea, curatarea materialului de etansare cu detergenti pe baza de cloruri va afecta negativ protectia chiar mai repede. Odata ce protectia impotriva mucegaiului este afectata, fungii se pot dezvolta la o umiditate de 65%, cresterea acestora fiind accelerata la o umiditate mai mare. Pentru mai multe informatii, va rugam sa cititi Fisa Informativa FS014 Rezistenta Etansantilor la Fungi.

I. Mi-am etansat cada de baie acrilica cu un silicon premium, dar aceasta prezinta usoare dezlipiri de pe suprafata

R. Probabil ati etansat cada de baie acrilica cu un etansant siliconic premium fara ca aceasta sa fie plina cu apa. Bostik va recomanda intotdeauna sa lasati cada de baie sa se umple inainte de a o etansa si abia apoi sa aplicati etansantul siliconic. Acest lucru este un rezultat al faptului ca intotdeauna apare o deformare atunci cand cada de baie este umpluta cu apa. Aceasta deformare intre cada de baie si perete creeaza o tensiune enorma asupra etansantului siliconic, cu rezultatul ca etansantul siliconic se poate dezlipi. Asadar, umpleti cada de baie, finisati cu etansant siliconic, lasati-l sa se intareasca si apoi goliti cada de baie.

I. Am cumparat un etansant siliconic si l-am aplicat in baie, dar acum snurul s-a decolorat (ingalbenit)

R. Probabil ati folosit un silicon neutral, iar baia dvs. nu are fereastra. In acest caz, etansantul siliconic cu intarire neutra se poate decolora, acest lucru fiind cauzat de lipsa expunerii la lumina UV. In general, acest fenomen se produce foarte lent (pe parcursul mai multor ani chiar) si nu este considerat o problema. Daca doriti sa evitati acest lucru pe viitor, solutia este sa cumparati un silicon acetoxi (cu miros acru/acid) pentru a evita ingalbenirea. Siliconul acetoxi nu este sensibil la decolorare in zonele in care exista o lipsa de expunere la lumina UV.

I. Ce fel de unelte sau produse suplimentare recomanda Bostik pentru a aplica si finisa corect un rost siliconic?

R. Bostik recomanda utilizarea unui agent de finisare si a unei spatule (din lemn sau plastic). Solutia de finisare Bostik asigura faptul ca etansantul siliconic nu se lipeste de spatulele de finisare sau de suprafetele adiacente si garanteaza o compatibilitate completa cu etansantul siliconic. Prin urmare, atunci cand aplicati etansantul siliconic, asigurati-va ca acesta este aplicat in intregime si ca a umplut complet rostul. Daca agentul de finisare Bostik ajunge din greseala intre etansantul siliconic si suprafata, aici va surveni o pierdere a aderentei.

I. Trebuie sa lipesc intotdeauna banda de mascare in zonele proxime etansarii pentru a aplica un silicon?

R. Daca sunteti profesionist, probabil ca puteti aplica un rost de etansare aproape perfect, fara banda de mascare. Daca nu aveti aptitudini atat de avansate in ceea ce priveste aplicarea sau daca este cu adevarat necesar ca alte zone sa nu fie afectate de materialul de etansare, va recomandam sa lipiti banda de mascare (asigurati-va ca banda este folosita doar pentru scurt timp) de-o parte si de alta a rostului de etansat si sa aplicati imediat materialul de etansare iar apoi, dupa finisarea cu spatula, sa indepartati banda adeziva si sa neteziti (cu mare atentie) rostul de etansare inca o data pentru cel mai bun rezultat posibil.

I. In magazin exista multi etansanti sanitari diferiti. Cum pot face alegerea corecta?

R. Depinde de aplicatia dvs. si de rezultatul final dorit. Aveti nevoie sa etansati o teava pentru drenaj sau sa finisati rama ferestrei din baie? Capacitatea de vopsire constituie o problema? Din pacate, nu exista un raspuns clar. Vizitati-ne la www.Bostik.com sau participati la unul dintre cursurile noastre de formare de la Academia Bostik pentru a face alegerea corecta.

I. Care este diferenta dintre un silicon neutru si un silicon acetoxi?

R. Puteti recunoaste un silicon acetoxi dupa mirosul acid care se degaja la scurt timp dupa extrudarea acestuia din tub. Siliconul neutru are un miros foarte discret.

Siliconul acetoxi nu se decoloreaza in spatii intunecate, dar are un spectru de aderenta limitat (sticla, lemn vopsit, email si ceramica).

Siliconul neutru are o aderenta excelenta la o gama larga de suprafete, nu este coroziv, dar se poate decolora in spatii intunecate din cauza lipsei de expunere la UV.

I. Etansantul meu hibrid are marcajul CE sanitar, dar am probleme cu scurgerea dusului. Cum este posibil?

R. Produsele hibride pot fi testate si certificate cu cel mai inalt nivel posibil de marcare CE pentru aplicatii sanitare (EN 15651-3:S XS1). Cu toate acestea, materialele de etansare hibride nu sunt adecvate pentru expunerea continua sau pe termen lung la apa. Marcajul CE vizeaza doar dezvoltarea culturilor bacteriene pe materialele de etansare, nu si aplicabilitatea acestora. Siliconii antifungici sunt cea mai buna solutie pentru aceasta aplicatie.

I. Ce semnificatie are EN15651-3:S XS1 de pe tub?

R. EN15651-3:S XS1 este un marcaj CE pentru aplicatii sanitare. Produsele de acest tip pot fi utilizate in medii sanitare si sunt testate prin metode de testare armonizate la nivel european de catre institute de testare independente. Incepand din iulie 2014, este obligatorie in UE certificarea tuturor etansantilor cu un marcaj CE, adezivii fiind (deocamdata) exclusi de la certificarea CE. EN15651-3:S XS1 este cel mai bun marcaj CE posibil care poate fi obtinut pentru piete.

Top