Merken en landen

EPD’s zijn van toepassing op in Europa geproduceerde producten en voor een periode van vijf jaar vanaf de datum van afgifte. De EPD-milieuproductverklaring wordt door de Internationale Organisatie voor Standaardisatie 14025 gedefinieerd als een type III-verklaring die "milieu-informatie over de levenscyclus van een product kwantificeert, om vergelijkingen mogelijk te maken tussen producten die dezelfde functie vervullen".

Model EPD voor lijmen en kitten

Er zijn verschillende soorten EPD’s: standaard, gemiddeld en model. Het verschil is gebaseerd op de manier waarop de gegevens worden beoordeeld. De model EPD’s zijn het meest geschikt voor lijmen en afdichtingsmiddelen, want ze zijn ingedeeld volgens de chemische samenstelling en bestrijken alle producten binnen een bepaald scala aan formuleringen en toepassingen. De milieu-impact van een lijm of een kit op een gebouw is immers relatief laag: minder dan 1%.

Voor betere duurzame keuzes

EPD’s geven architecten, ontwerpers en andere professionals meer begrip van de milieu-impact van een product. Zij gebruiken deze informatie om beter geïnformeerd duurzame keuzes te maken en zeker te weten dat materialen en producten geen negatieve invloed hebben op hun duurzame projecten. Dat draagt bij aan de duurzaamheidsnormen voor projecten en vermindert negatieve milieu-impact.

Zeven Bostik Premium Aware lijmen en kitten in bezit van EPD

Medio 2019 introduceerde Bostik als eerste in de branche een assortiment lijmen en kitten waarvan ieder product minimaal één onafhankelijke duurzaamheidscertificering heeft, in combinatie met de hoogst beschikbare kwaliteit: Bostik Premium Aware. Zeven producten zijn inmiddels in bezit van een EPD, de internationaal erkende milieuproductverklaring. 

Meer vraag naar minder schadelijke bouwproducten

Met de Premium Aware producten liep Bostik al voor op wettelijke eisen. Want hoewel wettelijk nog toegestaan, zijn deze producten zoveel mogelijk vrij van schadelijke stoffen en oplosmiddelen. EPD's stimuleren de vraag naar bouwproducten die minder schadelijk zijn voor het milieu extra. Architecten, ontwerpers en aannemers maken steeds meer gebruik van deze informatie, zodat ze zeker weten dat materialen en producten geen negatieve invloed hebben op hun duurzame projecten.

Alle Bostik Premium Aware producten met EPD

Top